Facebook
ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Opinie czytelników - Pragmatyczny programista. Od czeladnika do mistrza (17)

55

2018-05-11
Jakub Krysakowski , Starszy Programista
Słowa które najlepiej oddają jakość tej książki, to cytat zawarty na tylnej okładce: „Gdybym organizował teraz jakiś projekt, zrobiłbym wszystko, aby zatrudnić autorów tej książki. (…) A gdyby to się nie udało, szukałbym ludzi, którzy przynajmniej przeczytali ich książkę”. – Ward Cunningham, słynny amerykański programista, pionier w dziedzinie wzorców projektowych oraz programowania ekstremalnego Ja sam przeczytałem tą książkę w bardzo dobrym momencie, kiedy mam już za sobą sporo projektów w których działałem częściowo (np. tylko jako developer) lub całościowo – od pierwszych rozmów z klientem po działający biznes. Dało mi to możliwość odnoszenia czytanych rozdziałów do konkretnych sytuacji z moich projektów. Panowie A. Hunt i D. Thomas w bardzo przystępnym języku prezentują inny sposób myślenia o wytwarzaniu oprogramowania, wynosząc je niemal do rangi sztuki. Nawet jeśli po przeczytaniu streszczenia i spisu treści stwierdzisz, że już to wszystko wiesz, i tak sięgnij po tę książkę, zaczniesz w inny sposób postrzegać to co wydaje ci się, że znasz już doskonale. Gorąco polecam!
2018-09-19
bez podpisu
Bardzo przydatna książka kiedy już wskoczysz na poziom Senior Developera. Gorąco polecam.
2015-11-10
Kamil , junior developer
zdecydowanie najlepsza książka dotycząca ogólnie programowania, programistów, ich zwyczajów i prawd do których mogą dochodzić latami lub po prostu przeczytać tą na prawdę lekką i ciekawą książkę. Pełno w niej przypisów, zabawnych stwierdzeń i 70 genialnych w swej prostocie wskazówek. Polecam każdemu. Powinno się ją kupować hurtowo i rozdawać każdemu kumplowi - programiście.
2015-04-02
tolw
Obowiązkowa!
2015-08-03
Krzysztof , Starszy programista
Książka bezbłędna. Zawiera listę (bardzo długą) praktyk, które sprawią że staniesz się profesjonalistą jeżeli tylko wdrożysz je do swojej codziennej pracy. Praktyki poparte w wielu miejscach konkretnymi przykładami i zestawione wraz z analogiami życia codziennego, nierzadko w humorystyczny sposób. Pisana bardzo lekkim językiem tak więc czyta się łatwo i przyjemnie. Samo tłumaczenie o dziwo też bez zarzutu.
2014-02-13
Michał Kuliński , Programista
Genialna, ponadczasowa książka przydatna dla każdego programisty.
2014-10-15
Jan Kowalski , Kowal
Czytam wersję po angielsku. Książka bardzo dobra. Każdy szanujący się programista powinien ją przeczytać.
2014-10-23
Marlena
Bardzo dobra pozycja, upakowana wiedzą.
2015-03-29
bez podpisu , Student
Bardzo dobra książka, połyka się ją w całości. Polecam każdemu, kto chce poprawić swoje praktyki programistyczne.
2016-08-16
bez podpisu
Spis najważniejszych zasad, wiele z nich jest tak oczywistych, że czasem o nich zapominamy.
2015-01-08
Jarek Grycz , Programista
Polecam!
2015-09-19
Maciej S.
Książka zawiera dużo praktycznych wskazówek, szczególnie dla początkujących. Momentami można dostrzec, że książka ma swoje lata, jednak i tak warto przeczytać.
2014-11-24
Dariusz Donimirski , programista
Książka opisuje bardzo dużo aspektów problemów związanych z trzymaniem kodu i technik radzenia sobie z nimi. Jest napisana prosto i na temat. Trudno nie zgadzać się z większością przytoczonej argumentacji, gdyż jest ona przedstawiona naprawdę rzetelnie. Ogólnie polecam.
2016-09-07
bez podpisu
Każdy powinien być mistrzem w tym co lubi i robi
2014-11-30
bez podpisu
Bardzo dobra pozycja.
2014-06-21
Zbyszek , programista javy
Książka dobra, niemniej już 15 letnia i to widać , dziś spora część tych praktyk nie jest niczym nowym. Część fragmentów warta przeczytania.
2014-08-19
Marcin , Programista
Każdy programista powinien przeczytać tą pozycję .