ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Opinie czytelników - Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji (77)

5

2013-08-05
bez podpisu
Zdecydowanie polecam. Z tej książki dowiedziałem się o wielu rzeczach o których nigdzie nie piszą w polskojęzycznych wydaniach. Czekam na kolejne książki tego autora.
2015-10-29
bez podpisu
To prawda, że ci najbardziej początkujący mogą się pogubić, ponieważ książka napisana przez fachowca i czasami tok myślenia autora może okazać się abstrakcją dla tej grupy. Jednak mając już jakieś podstawy można potraktować książki T.Francuza jak trylogię, albo 3 tomową encyklopedię - pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników AVR. Konkurencja (ta od blubuków i grinbuków) wypada blado zarówno w treści jak i podejściu do czytelnika. Dlatego, że jest natawiona wyłącznie na zysk - swoje programatory, książki oparte o drogie zestawy edukacyjne, poszerzone kody dostępne wyłącznie z książką, albo odpłatnie. Do tego jeszcze połowa książki to jakieś prywatne wywody, nie wiem, facet bawi się w psychologa z kompleksami. U Tomasza tego wszystkiego nie doświadczymy, a niskim kosztem zdobędziemy kawał wiedzy.
2013-09-17
Andrzej Seweryn , Student
To jest książka, która w bardzo szerokim zakresie omawia mikrokontrolery AVR i aktualnie żadna inna nie może się z nią równać. Jeżeli ktoś oczekuje książki na poziomie przedszkolaka z bezsensownymi dłużyznami, to powinien zakupić te z konkurencyjnych wydawnictw. Tomasz Francuz napisał książkę tak, jak powinna być napisana dla licealistów i studentów. Nie ma w niej zbędnych słowotoków i wynurzeń prywatnych autorów. I co najważniejsze, nie jest to książka przypisana do jakiegoś gotowego zestawu, jak to promują inne wydawnictwa. Tutaj naprawdę tanio i szybko można się nauczyć używać mikrokontrolerów AVR. Dzięki autorze!
2013-07-14
bez podpisu
Świetna książka zarówno dla osób rozpoczynających przygodę z mikrokontrolerami, jak i dla osób, które posiadają większe doświadczenie w tej dziedzinie.
2011-08-10
bez podpisu
Świetna książka, szczególnie dla osób mających pierwsze kroki już za sobą i chcących poszerzyć wiedzę. Dużo rzeczy, które trudno znaleźć w necie.
2012-08-24
bez podpisu , elektronik
Świetna książka bijąca na głowę książkę niebieską konkurencji a zdecydowanie tą śmieszną wersję za 126zł konkurencji (gdzie autor wyraźnie powiela sample opracowane przez Chińczyków i przypisuje sobie autorstwo - baaa, chełpi się tym na lewo i prawo na elektrodzie, a z książki na książkę odkłada skończenie opisu różnych istotnych kwestii - czekajcie a w 4-tym albo 5-tym wydaniu dokończę). POLECAM WSZYSTKIM KTÓRZY SZUKAJĄ WIEDZY A NIE DAJĄ SIĘ OGŁUPIAĆ KRAMARCZENIEM INFORMACJI.
2013-04-29
Kuba , -
Rewelacyjna pozycja, każda osoba która chce rozpocząć przygodę z mikrokontrolerami AVR. Po przeczytaniu jej można zrobić wszystko! Polecam.
2013-12-30
bez podpisu
Prosto i przejrzyście. Super!
2013-12-22
bez podpisu
Nie wiem jak by wyglądała moja przyszłość, gdyby nie ta książka. Autor to geniusz a nie człowiek.
2019-03-14
Konrad, programista
Nie jest to ksiazka dla poczatkujacych. Jest to bardzo dobra pozycja dla kogos kto juz ma nie male doswiadczenie w C i chce je uzupelnic o dodatkowa wiedze. Podoba mi sie ze autor nie boi sie pisac o dzialaniu kompilatora C i linkera. Konkurencja jak zawsze moze sie schowac.
2011-12-19
k k , student
Na razie najlepsza na rynku książka dot Avr :). Ta niebieska konkurencyjna się chowa. No i nikt nie faworyzuje jednego zestawu, i super pro progsów "własnego" autorstwa ułatwiających pracę. Dużo teorii, dobrze zmieszanej z praktyką. Niektóre rzeczy ciężko znaleźć wprost w internecie, o niektórych nie śniłem ;). A tu na tacy. Okładka i papier też super, to nie pismo ze zdjęciami fotograficznymi że papier ślizgi musi być. Warto było wydać pieniądze, gdybym miał polegać na tej konkurencyjnej, to bym siedział i płakał że nic nie idzie. Panie Tomku, jak stworzy Pan kolejną książkę, i będzie jeszcze lepsza od tej - to kupię bez najmniejszego zawahania.
2013-08-05
Z Waw , telekomunikacja
Moim zdaniem ta książka to rewelacja. Wszystko opisane ze szczegółami. Ja kupiłem tą książkę, aby poznać język C, a w praktyce okazało się, że książka zawiera bardzo dużo informacji, które ułatwiły mi programowanie w asemblerze. Niuanse, które są zwykle pomijane w innych książkach tutaj są dokładnie omówione co umożliwia uniknięcie wielu pułapek podczas programowania. Np dotyczy to opisu fusebitów, sposobów konfiguracji oprogramowania czy też różnic pomiędzy mikrokontrolerami. Książka nie nadaje się dla osób, które nie znają podstaw języka C tak jak ja ale za szczegółowość i przystępny sposób opisów polecam ją wszystkim maniakom AVRów.
2012-04-30
Łukasz , programowanie
Merytorycznie, bardzo dobra książka, polecam początkującym i zaawansowanym programistom. Wydanie kiepskie. Za tą cenę to chyba brak szacunku do klienta. Autorowi w razie pomysłu na 2 wydanie polecam poszukać innego wydawcy. Marka już jest więc... Pozdrawiam
2015-01-21
MD23 , Inżynier automatyk
Kupiłem tę książkę ponad dwa lata temu. Przez ten czas nic nie straciła na swojej aktualności. Opisy przedstawione przez autora są bardzo profesjonalne, ukazując gruntowną wiedzę teoretyczną, jak i praktyczną. Gorąco polecam tę książkę wszystkim tym, którzy chcą dowiedzieć się więcej o AVRach niż tylko korzystać z gotowych bibliotek Arduino. W książce podanych jest wiele przykładów. Nie wiem jednak gdzie można je znaleźć na internecie, aby nie wpisywać kodu ręcznie.
2018-01-11
c4R0 , Progamista
Książka jak dla mnie super. Nie chce być stronniczy, ale moim zdanie jest napisana tak prosto, jak się tylko da. Bez zbędnego rozpisywania się o rzeczach nieistotnych. Bardzo pomocna w pracy - rzut okiem na coś, czego się zapomniało po roku pracy z inną architekturą i już wszystko jasne. Takie kompendium wiedzy o AVR. A po smaczki i szczegóły szczególiki - zapraszam do not aplikacyjnych dostępnych na stronie Atmela.
2016-01-03
Michał , Student
Książka bardzo fajnie wprowadza w świat mikrokontrolerów AVR. Dużo przykładów z gotowym kodem.
2012-04-16
Sebastian , Programista
Jest to naprawdę mała encyklopedia jeśli chodzi o programowanie mikrokontrolerów AVR w C. Oprócz samego języka omówione zostały narzędzia, chyba wszystkie peryferia występujące w opisywanej rodzinie procesorów oraz sposoby na współpracę z innymi urządzeniami przy okazji wyjaśniając drobne niuanse i problemy na jakie można się natknąć. Książka naprawdę warta swojej ceny. Jedyna minus za sposób wydania. Ten tytuł zdecydowanie zasłużył na lepszą oprawę. Prawie 600 stron trzeba brutalnie rozginać obiema rękami, a o położeniu książki otwartej na biurku można po prostu zapomnieć.
2011-11-02
Dominik
Jestem początkujący w mikrokontrolerach. Kupiłem książkę i to jest to czego szukałem. Dziękuję Panie Tomaszu!
2011-09-13
bez podpisu
Fantastyczna pozycja. Czekam na kolejny tom czyli, "Język C w zastosowaniach AVR XMEGA" Moim skromnym zdaniem przyszłość będzie należała do procesorów DSP i takich mikrokontrolerów jak XMEGA.
2011-12-07
Marek , student
Doskonała książka do nauki programowania AVR. Żaden internetowy kurs tego nie zastąpi. Przede wszystkim jest w niej kompletnie wszystko, co o AVR należy wiedzieć. Jeśli ktoś chce rozpocząć zabawę w mikrokontrolerami to jest to pozycja obowiązkowa. Mam nadzieję, że pojawią się kolejne książki na ten temat
2016-03-24
bez podpisu
Dobrze napisana
2016-10-24
bez podpisu
Bardzo dobra książka. Serdecznie polecam osobom które miały już styczność z językiem C.
2014-01-03
Piotr Burzyński , Student
Bardzo ciekawy i bardzo dobrze sprawdza się na uczelni.
2014-07-12
bez podpisu , student
Zdecydowanie nie jest to pozycja dla "zielonych", choć tytuł może wprowadzać w błąd. Niemniej jednak zawiera wiele cennych informacji, których próżno doszukiwać się w kursach internetowych (od których polecam zaczynać). Należy jeszcze dodać ubogość komentarzy do kodu oraz pominięcie niektórych kwestii. Wystarczy tych negatywnych opinii. Książka zawiera wiele ciekawych projektów, wszystkie przykłady są tak skonstruowana, aby czytelnik bez większych wysiłków mógł stworzyć sobie małe stanowisko pracy, przy niedużym budżecie. Jednym słowem zawiera wszystko co potrzebne raczkującym w dziedzinie mikrokontrolerów rodziny 8-bit AVR, oczywiście znających podstawy samego języka C oraz orientujących się w architekturze i zasadzie działania innych procesorów. Dla mnie "piąteczka"
2014-10-15
Robert
Świetna książka. Jedynym minusem jest klejony grzbiet, który sprawia że jest bardzo sztywna.
2015-06-30
bez podpisu
Polecam książkę wszystkim którzy chcą się nauczyć programowania AVR w języku c :)
2016-01-04
Fryco
Polecam. Ciekawie napisana książka (jak każda pozycja tego autora). Każdy znajdzie w niej coś ciekawgo, zarówno początkujący jak i profesjonalista.
2011-10-12
Marcin Jabrzyk , student informatyki
Niestety tej pozycji do poziomu wybitnej trochę brakuje, przez masę niedopatrzeń zespołu wydawniczego. Poziom przedstawianej wiedzy jest na bardzo dobrym poziomie, autor zrezygnował z przykładów migania diody LED i od razu wprowadza w zagadnienia bardziej przydatne, a nie dużo bardziej zaawansowane. Książka omawia wiele zagadnień dotyczących układów AVR, dowiadujemy się czegoś na temat praktycznie każdego podzespołu występującego w AVRach. Autor nie odsyła na każdym kroku do noty katalogowej, co bardzo cieszy. Prezentowane przykłady nie są trudne, jednakże kod bywa czasem niejasny w zrozumieniu. Pociesza fakt, że autor wskazuje dobre praktyki w programowaniu w C na mikrokontrolery, gdyż nie są to informacje tak łatwo dostępne. Niestety nie obyło się bez błędów, które są widoczne na pierwszy rzut oka. Niestety grafiki nie trzymają równego poziomu, niektóre układy wyglądają bardzo dobrze z opisem elementów, a inne wyglądają jakby były namalowane w Microsoft Word lub zostały tam zedytowane po wklejeniu z noty. W książce zdarzają się akapity, których tytuły nie pasują do ich treści, co gorsza kolejność rozdziałów jest pomylona. Przykładem może być to, że wg. tego co pisze autor najpierw miał nastąpić rozdział o wyświetlaczach LCD, a potem o ADC lub najpierw o TWI, a potem o SPI. Tego typu błędy może nie są dużym utrudnieniem w czytaniu, ponieważ odniesienia nie powodują niezrozumienia treści, jednakże takie błędy nie powinny być widoczne w ostatecznym papierowym wydaniu dla czytelnika, wygląda to tak jakby nikt nie przeczytał całości przed wydaniem. Niestety opis kodu przykładów mógłby być lepszy, przydało by się aby zaznaczone w kodzie komentarze były następnie w opisie szerzej rozwinięte. Ostatnim mi nusem, biorąc pod uwagę całokształt książki jest jej wysoka cena, sądziłem że skoro wykorzystuje się tańszy papier to książka powinna być tańsza, jednak aktualna cena jest stosunkowo wysoka, a biorąc pod uwagę słabą jakość całościowego wydania książki, które psuje efekt pożądanie przekazanej wiedzy, cena jest zbyt wysoka.
2011-11-21
Sylwester Taras , Specjalista ds. Technicznych, serwisant, elektronik.
Najlepsza pozycja do nauki C pod AVR, nie jest co prawda dla całkiem początkującego, ale nie wiele trzeba wiedzieć by zacząć się z niej uczyć. Bardzo dużo konkretów i ciekawostek. Po za tym treść i jeszcze raz treść.
2014-03-13
Wojtek , student (elektrotechnika), mikrokontrolerowy hobbysta
Najlepsza książka o programowaniu AVR na polskim rynku (jeśli nie szuka się podręcznika "od zera"). Autor porusza tematy, które w innych publikacjach są praktycznie pomijane (sekcje pamięci, dynamiczna alokacja, łączenie kodu w C i asm, zagadnienia związane z bootloader'em i bezpieczeństwem kodu). Od czytelnika wymagana jest jednak podstawowa wiedza o programowaniu mikrokontrolerów w C. Tak jak wspomniałem - to nie jest (dzięki Bogu) kolejna pozycja wprowadzająca w język C od początku. Jeśli dla kogoś książka jest chaotyczna i niezrozumiała to cóż... powinien zacząć od "prostszej" lektury. Gwarantuję jednak, że potem doceni informacje przekazywane przez T. Francuza.
2011-12-07
bez podpisu
Merytorycznie książka bardzo dobra. Problemem jest jedynie słaby papier, na którym książka została wydana oraz marnej jakości obrazki, niektóre bardzo nieczytelne, co mocno pogarsza odbiór książki.
2012-03-09
Kuba , licealista
Książka w miarę prosta i zrozumiała. Język zrozumiały dla czytelnika więc +++ dla autora. Wydanie straszne - po połowie książka się rozkleja, papier słabej jakości!
2014-01-02
Marcin
Książka nie jest dla osoby która nie ma zielonego pojęcia o "C" i AVR. Trzeba znać podstawy zanim się sięgnie po tę książkę. Zdecydowanie zbyt mało przykładów.
2015-06-18
Dominik Kowalczyk , elektronik
Książka bardzo dobrze wprowadza w środowisko AVR'ów oraz C++, nie ma problemów z korzystaniem z innych środowisk programistycznych niż zalecane przez autora. Język przystępny, jeśli zrozumiemy materiał, który się tu znajduje, faktycznie można się już z mikrokontrolerami pobawić. Polecam początkującym, jak i osobom, które już co nieco pisały.
2011-08-10
bez podpisu
Książka bardzo dobra, traktuje o zaawansowanych kwestiach związanych z programowaniem mikrokontrolerów. Mimo wszystko to raczej pozycja nie przeznaczona dla początkujących szukających możliwie przystępnie wytłumaczonych absolutnych podstaw. Za to jest to ciekawa pozycja dla osób znających już C dla rodziny AVR, a pragnących poszerzyć swoją wiedzę o zakamarki, do których nigdy nie zaglądali. Ogólnie: Informacje: 5,5 Przystępność: 4,5 Przydatność praktyce: 5,5
2012-03-12
Zbyszek Nawrocki , inz. elektronik
Ksiazka bardzo dobra merytorycznie, natomiast mam zastrzezenia dotyczace wykonania, a mianowicie w tej cenie powinna byc szyta a nie klejona, juz po miesiecznym uzytkowaniu niektore kartki musza byc doklejane.
2011-07-19
Marcin J. Gajewski
Kolejna z ostatnio pojawiających się rewelacyjnych książek o zastosowaniu języka C do programowania mikrokontrolerów AVR. Fenomenalne źródło skondensowanej wiedzy - bardzo trudno dostępnej lub wręcz niedostępnej gdzie indziej. Dla mnie - ale to bardzo subiektywne- jedyny mankament to trochę chaotycznie opisany kod przykładów. Może to być problemem dla rozpoczynających "przygodę z mikrokontrolerami". Jednak wobec całej rewelacyjnej zawartości to szczegół choć może pomocny na przyszłość. Gratulacje i wielkie podziękowania dla autora i wydawnictwa. Więcej takich pozycji!!!
2011-09-13
bez podpisu
Jako osoba z pewnym doświadczeniem w programowaniu mikrokontrolerów AVR w Basicu, ale zerowym doświadczeniem w programowaniu w C oceniam tę książkę bardzo wysoko. Uważam, że jest naprawdę świetna. Natomiast mam wielkie zastrzeżenia do kiepskiej jakości papieru i miękkiej okładki. Niestety korzystanie z tej książki nie sprawia przyjemności. Za te pieniądze można oczekiwać dużo więcej.
2012-04-02
bez podpisu , elektronik
dużo przydatnych informacji które trudno znaleźć nawet w internecie, bardzo rzeczowe oraz konkretne przykłady.
2014-04-13
Yahoo , Student AiR
Bardzo fajna książka, jednak nie jestem przekonany czy jest to na pewno książka dla początkujących. Zawiera bardzo dużo teorii która jest ważna i przydatna, jednak nie koniecznie potrzebna osobie która uczy się podłączyć i zaświecić diodę. Moim zdaniem jest to super książka jeśli ma się już jakieś pojęcie na temat AVR, można dzięki temu poznać je od wewnątrz. Mi osobiście źle się czyta elementy gdzie są kody źródłowe programów (można by im trochę więcej uwagi poświęcić) Ogólnie bardzo polecam książkę, jeśli ktoś już nie jest "zielony" w temacie.
2014-01-02
Antoni Trąd , Student Automatyki i Robotyki
Bardzo duża porcja wiedzy, lecz nie jest ona moim zdaniem dla bardzo początkujących. Warto mieć już jakieś podstawy i małe doświadczenie z uP AVR wtedy można szybko wykorzystać zawarte informacje.
2012-12-20
bez podpisu
Bardzo dobra książka. W porównaniu z konkurencyjnymi pozycjami wiedza przekazana bardzo gruntownie, a przy tym zagadnienia omówione przystępnie.
2015-02-08
Maciej Śliwiński , Uczeń
UWAGA nie polecam książki dla zupełnie zielonych. Przerabiając kolejno rozdziały nagle natykamy się na hasła dla zielonego w zupełności nieznane i nigdzie wcześniej nie wytłumaczone. Pierwsze ćwiczenia praktyczne są od razu specjalnie bardziej zaawansowane. Brak prostych przykładów już takich bardziej praktycznych.
2013-01-09
bez podpisu
Merytorycznie książka jest bardzo dobra, jednak wrażenie psują niezwykle liczne drobne błędy. Przed wydaniem należałoby jeszcze raz przeczytać książkę i je poprawić.
2014-11-07
bez podpisu
Jako osoba, która zaczynała z C od zera została mi polecona ta książka i po jej zakupie myślałem, że trafi mnie szlak, bo nie ma najmniejszych szans, żeby nowicjusz mógł "ogarnąć" takie przekazywanie wiedzy bez pełnych przykładów zastosowań. WAŻNE!!! Przerobiłem darmowy kurs internetowy forbot kurs c i mogę szczerze powiedzieć, że po tym kursie dopiero można zasiąść do lektury Pana Tomasza Francuza, która dopiero teraz jest dla mnie cennym źródłem wiedzy, ponieważ wcześniej nie miałem podstaw, a podstawy trzeba mieć zanim zacznie się czytać tą książkę. Podsumowując, książka bardzo dobra, ale żeby do niej zasiąść polecam przerobienie kursu forbot C
2012-02-08
Jarek Wróbel , Student
Gdzie jest schemat połączenia układu potrzebnego do pracy?
2012-02-13
bez podpisu
Dość dobrze wydaje się być napisana, czyli dla Autora ocena co najmniej 5, natomiast wydawca ma ocenę 2. Papier bardzo słabej jakości, klejona a przy tylu stronach nie da się jej utrzymać otwartej bez użycia obydwu rąk a nie używa się jej czytając w łóżku tylko przy programowaniu procesorów, dłonie zatem są zajęte. Tak się wydaje książki za 10 zł, ta kosztuje 89zł, więc to raczej pazerność wydawcy i brak szacunku dla czytelników.
2011-10-19
bez podpisu
dobra. następna będzie lepsza - w co wierzę
2013-12-02
Szymon Klepacz , Student
Dobra książka poświęcona programowaniu mikrokontrolerów od podstaw. Jednakże czytelnik musi posiadać podstawową wiedzę o samych mikrokontrolerach. Polecam dla początkujących, dużo informacji w jednym miejscu
2013-08-15
Michał , Student informatyki
Dobra książka, jednak nie polecam jej początkującym moim zdaniem stanowi znakomite dopełnienie książki Pawła Borkowskiego którą polecam na początek Dopiero po przejściu kursu Borkowskiego mogłem zasięgnąć do pozycji Francuza
2014-02-19
Kamil P. , student
Chciałbym wpisać 6, ale niestety nie będzie to możliwe. Książka ma wg mnie złą kolejność działów. Przez wiele stron używane są pojęcia, które są wyjaśnione dopiero później. Trzeba przeskakiwać, doczytywać coś, co jest dalej i wracać do poprzednio czytanego rozdziału. Nie poleciłbym jej dla laika, choć można się z niej nauczyć bez problemu (z utrudnieniem, o którym wspomniałem wyżej).
2013-10-13
bez podpisu
Całkiem, całkiem, ale absolutnie nie dla zupełnie początkujących.
2013-12-31
Andrzej , Student AiR
zgadzam się z większością obecnych tu opinii: autor książki posiada ogromną wiedzę, i stara się całość przelać na papier, jednak, wg, mnie czyni to w sposób bardzo nieumiejętny. Autor podaje ogromną ilość informacji, ale żadnych szczegółów, jak już pojawiają się przykłady są one chaotyczne i bardzo skąpo opisane, książka zdecydowanie nie nadaje się dla początkujących hobbystów, moim zdaniem jest to raczej kompendium poszerzające wiedzę dla osób już gruntownie obeznanych z tematem programowania AVR'ów w ,,C"
2013-04-05
Tomasz , projektant systemów informatycznych
Zdecydowanie nie jest to książka dla początkujących. Opisuje wiele tematów ale żadnego konkretnie. Książka przeznaczona dla ludzi, którzy już wszystko wiedzą. Tylko, że tacy ludzie nie potrzebują tej książki. Widać, że autor ma dużą wiedzę tylko nie umie jej przekazać. Ktoś z tak dużą wiedzą zakłada, że początkujący wszystko zrozumie bo on sam to rozumie. To błąd.
2013-04-27
Marek
Podręcznik ten ma dwa oblicza, pierwsze to ewidentnie widoczna gigantyczna wiedza autora, oraz drugie, totalnie zerowa umiejętność jej przekazania, po prostu nie da się gorzej. Ktoś kiedyś przy jednej z recenzji napisał, że pewna książka jest "porywająca" jak lektura ustawy o VAT - wypisz wymaluj, idealnie pasuje to także do tej. W zapowiedziach Helionu na I kwartał 2014 roku kolejny podręcznik tego autora "AVR. Praktyczne projekty" - niech ktoś z Redakcji Helionu zmobilizuje autora do zdecydowanie większej finezji w próbie przekazania czytelnikom swojej wiedzy. Książkę tę można zestawić z podręcznikami o uC Pawła Borkowskiego, który również posiada olbrzymią wiedzę i po prostu umiejętność (chęć?, zaangażowanie?) jej przekazania wypada wprost druzgocąco na korzyść Pawła Borkowskiego. To co Paweł Borkowski tłumaczy z porywającą łatwością, tu jest totalnym koszmarem. W zasadzie to nie "to" a raczej "wszystko". Jak widać, jeśli tylko się chce/potrafi to jednak można. Końcowa ocena, naciągana jak gumka od majtek ocena dostateczna - zdecydowanie to nie tak powinno wyglądać.
2013-04-23
nieco rozczarowany
Książka zdecydowanie nie jest dla początkujących, jest w niej wiele cennych ciekawostek odnośnie specyfiki programowania uP AVR co należy uznać za plus tej pozycji. Autor niewątpliwie posiada spora wiedzę o programowaniu uP AVR ale niestety nie umie jej przekazać. Książka traktuje poszczególne tematy w sposób chaotyczny widać brak dokładnego przemyślenia w jaki sposób przekazać wiedzę no niestety wielka szkoda, że tak się stało zepsuło to niestety całkiem dobry kawałek wiedzy. Kod przykładów jest dość niejasny, komentarze a właściwie i brak to tragedia. Autor chyba zapomniał że, przykłady kodu które zamieścił mają być łatwo zrozumiałe nie tylko dla niego. Brak dobrego opisu podstawowych rzeczy które powinien znać programista uP utrudni na pewno czytanie tej książki przez początkujących, wiele prostych zagadnień będzie sporą przeszkodą dla nowicjuszy. Trafia się też sporo drobnych błędów. Dużo lepsze podejście w tej kwestii prezentuje Pan Kardaś. Radzę jego książkę przeczytać najpierw. Wydanie jest słabe, kiepski szary papier książka jest klejona kartki dość szybko zaczynają wypadać, książka trudno się otwiera jak napisał jeden z przedmówców „trzeba ją brutalnie rozginać”. Książka jest ogólnie dobra ale brakuje lepiej przemyślanego podejścia do prezentowanych zagadnień a karygodny wręcz brak komentarzy i kiepskie wydanie ciągną ją mocno w dół.
2014-01-29
Kami
Ksiazka nie dla poczatkujacych ktorzy nie znaja C. Rowniez wskazane byloby znac podstawy mikrokontrolerow Opis ksiazki mija sie z prawda.
2013-12-27
Rafał , Informatyk
Dlaczego 2?,ponieważ tak chaotycznie napisanej książki jeszcze nie czytałem...Miałem wcześniej książkę 'AVR & ARM7..' - średnia bo mało modułów AVR omawia [brak informacji o multipleksowaniu LED, nic o ADC, mało o timerach...] lecz pokazuje gotowe programy do kompilacji wraz ze schematami i w miare jasnym opisem, a ta książka 'język c..' nie... Zrozumiesz z niej wszystko byłeś mistrzem AVR i chcesz sobie tą wiedze odświeżyć. Mało jasne przykłady, brak komentowania kodu... Czytanie tej książki to istna męka, przypomina mi to szkolne podręczniki do programowania- dużo wiedzy ale tak sformułowanej żeby czytający przypadkiem się czegoś nie nauczył...wygląda na to że muszę kupić niebieską książke od ATNELa... bo z tych dwóch raczej własnego ciekawego projektu od podstaw nie zrobicie :(
2016-04-13
bez podpisu
Świetna pozycja, pozwala dogłębnie poznać AVR-y. Autor nie pokazuje tylko co programista powinien zrobić, ale tłumaczy również jak zachowuje się mikrokontroler wewnątrz. Autor jest dostępny na forach internetowych, a na portalu http://mikrokontrolery.blogspot.com znajdują się jego liczne artykuły (za darmo), które uzupełniają pozycję. Polecam wszystkim, którzy chcą poważnie podejść do programowania mikrokontrolerów!
2017-04-26
Michał Szypryt , IT Helpdesk
Świetna i kompletna pozycja. Piszę to jako osoba, która swoją przygodę z mikrokontrolerami zaczęła właśnie od niej i czytając ją nie miała praktycznie żadnej wiedzy o mikrokontrolerach oraz podstawową wiedzę na temat programowania w C++ i elektroniki. Tuż przed jej zakupem miałem styczność z płytką Arduino która oczywiście udostępnia swój interfejs wraz z gotowymi bibliotekami ale osobiście nie lubię korzystać z czegoś, jeśli nie rozumiem jak to działa :-) Jeśli zatem chcesz zrozumieć co kryje się za pięknymi funkcjami, zrozumieć rejestry, fusebity, timery, przerwania, ADC, PWM itp oraz programować w swoim ulubionym IDE w połączeniu z zewnętrznym programatorem i avrdude to ta książka jest dla Ciebie ;]
2016-09-08
Przemysław Leyko , lekarz
Seria książek pisana przez człowieka który rozumie co pisze, a to nie jest, wbrew pozorom, częste.
2015-09-01
Krystian
Nie rozumiem głosów krytykujących autora za brak umiejętności przekazywania wiedzy. Rzeczywiście książka nie jest dla zupełnie początkujących, co zresztą sam autor zaznacza: "Należy pamiętać, że książka ta nie ma na celu nauki programowania w języku C (...) Jej celem jest pokazanie, jak w możliwie najefektywniejszy sposób pisać programy w języku C na mikrokontrolery". Dlatego ja, równolegle z tą pozycją studiuję książkę Stephena Praty. Zdania tworzone przez T. Francuza, nawet te najbardziej rozbudowane, wielokrotnie złożone, czyta się bardzo naturalnie. A, co najważniejsze, niemal każde zdanie niesie jakąś istotną informację. Czytając choćby wstęp, nie odnosi się wrażenia, że autor pisze po to, żeby "było grubiej". Pozwolę sobie tutaj na porównanie z przywołaną przez poprzednika, Rafała Informatyka, książką wydawnictwa Atnel. Miałem obie ich pozycje - niebieską i zieloną. I jeżeli szanowny Rafał pisze o książce T. Francuza: "ponieważ tak chaotycznie napisanej książki jeszcze nie czytałem", "Czytanie tej książki to istna męka, przypomina mi to szkolne podręczniki do programowania", to niech ponownie rozważy swoją myśl "wygląda na to że muszę kupić niebieską książke od ATNELa". A może lepiej niech sobie kupi, choćby ze względu na wspieranie polskich firm, przeczyta i porówna, ale radzę pozostawić na półce Francuza - nie odsprzedawać;)
2016-02-19
bez podpisu
Bardzo polecam, choć czasem trzeba niektóre fragmenty analizować wielokrotnie.
2015-12-24
jankovalsky , elektronik
tylko dla potrafiących dobrze programować, np pierwsze 50 stron można sobie darować bo do niczego nie poprowadzą, nie umiesz programować to niczego się z niej podobnie jak z BB innych polskich podręczników nie nauczę. Brak przykładów i odniesień, wszędzie znajdziesz to samo- definicje bez odniesień - szkoda czasu na "gcc -Os -fdata-sections -ffunction-sections test.c -o test.elf -Wl,--gc-sections " nawet nie wiem gdzie to wpisać :)- ktoś chce kupić ??
2016-02-02
sebastian Woźnica , elektronik
Książka wartościowa z dużą ilością przykładów, jednak nie polecam jej początkującym samoukom. Zbyt mało wyjaśnień co do kodów nie pozwoli na łatwe wchłonięcie wiedzy.Mimo, że jestem elektronikiem i pisałeś pracę dyplomową z mikrokontrolerów a ich zasada działania jest mi znana, to rozszyfrowanie niektórych linii kodu sprawiło mi trudność. Co do zawartości merytorycznej jest rewelacyjne, bo zawiera informacje na temat ATXmega. Polecam ją przede wszystkim zaawansowanym czytelnikom.
2016-02-28
bez podpisu , programista embedded
Książka godna polecenia - autor rzeczywiście szczegółowo i krok po kroku wprowadza czytelnika w świat mikrokontrolerów AVR i programowania w C. Można znaleźć wiele praktycznych porad i przykładów przydatnych nie tylko początkującym, ale i doświadczonym projektantom. Dużym plusem są również poruszone tematy sprzętowe, elektroniczne, schematy, a nie tylko kwestie oprogramowania. Dzięki temu książka wg mnie wkracza na wyższy, interdyscyplinarny poziom. Chciałbym, aby na rynku można było znaleźć więcej książek napisanych w takim stylu. Z minusów - w książce jest trochę błędów, gdzie w jednym miejscu napisane jest jedno, a parę linijek dalej napisane jest co innego. Mimo tych niedoskonałości mogę gorąco polecić tę pozycję zarówno początkującym adeptom mikrokontrolerów jak i doświadczonym projektantom.
2015-05-25
bez podpisu
AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji", "AVR. Praktyczne projekty" oraz "AVR. Układy peryferyjne" uważam za absolutne "musisz to mieć" dla tych, którzy chcą się bawić się układami AVR.
2015-06-10
JJ , elektromechanik
Zgadzam się z czytelnikami, że autor posiada wiedzę ale nie umie jej przekazać. Jest dużo przykładów zaawansowanych, ale niestety nie wszystkie kody są kompletne, a co za tym idzie nie można na podstawie książki zrobić np. biblioteki dla KS0108 (tam np temat jest nie skończony - brak opisu do czcionek). Jest więcej takich przypadków, ale ten mam akurat na etapie czytania. Opisuję wydanie pierwsze bo drugiego nie mam.
2019-05-25
Orok
Wszedzie bledy...
2015-01-27
bez podpisu
Jak można tak szafować zaufanie czytelników i potencjalnych klientów? Przecież nietrudno zauważyć, że zamieszczone opinie czytelników są "miksowane" z różnych pozycji.
2017-05-18
bez podpisu
Część opisowa budzi mieszane uczucia. Część tekstu jest bardzo nie zrozumiała, inna część jest dość dobrze opisana. Trudno uczyć się podstaw. Gorzej sytuacja wygląda w kwestii kodów źródłowych - stosowanie makrodefinicji _BV(..) zamiast powszechnie stosowanego zapisu (1<<...) pomijając, że żaden kod nie kompiluje się bez konieczności wprowadza bardzo dużych ilości korekt.
2017-07-02
Tomasz , elektronik
Opis raczej średni, spodziewałem się lepszego materiału. Niestety kody źródłowe nie kompilują się bez wprowadzania licznych korekt.
2015-01-12
bez podpisu
UWAGA opinie dotyczą pierwszego wydania książki proszę zwrócić uwagę na daty wystawienia opinii i datę wydania TEJ książki!!!
2017-11-13
Robert Tumilowicz
Książka nie jest warta nawet 30 złotych. Podstawy języka C autor zawarł w krótkich, suchych formułkach, które bez żadnego problemu można znaleźć w internecie razem z przykładami. Kupując tę książkę liczyłem na coś więcej niż zwykłe formułki. Druga ale bardzo istotna kwestia to brak jakichkolwiek materiałów w rodzaju bibliotek, plików main.c, które w sposób praktyczny pomogły by w zgłębianiu tej zdawkowej wiedzy. Brak ćwiczeń, które każdy, kto chcę nauczyć się programować AVR-y, mógłby wykonać. Konia z rzędem temu, kto z tej książki nauczy się programować AVR-y.