ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Opinie czytelników - Język C++. Szkoła programowania. Wydanie VI (94)

55

2014-11-30
Dawid Jakubowski
Zdecydowanie najlepsza książka o C++. Dobra na czytanie przez wiele godzin, gdy nie ma się co robić. Dobra jako encyklopedia tylko, by sprawdzić jedną malutką rzecz, która jest aktualnie potrzebna. W każdym miejscu optymalna ilość tekstu dla użytkownika. Tłumaczenie wydaje się wręcz bezzarzutowe. Dodatki na samym końcu również przydatne. W połączeniu z chęcią do działania, i materiałami edukacyjnymi które można również znaleść w internecie - jest to najefektywniejsze uczenie się C++. Przynajmniej w mojej subiektywnej opinii. dałbym 7 ale się nie da. ;-)
2018-03-01
bez podpisu
Zdecydowanie najlepsza do C++
2013-09-14
Marcin , student informatyki
Wspaniała książka! Właśnie skończyłem przerabianie tej książki (dokładnie wydanie V). Kompleksowa nauka C++ od praktycznie zera do na prawdę zaawansowanych zagadnień. Bardzo mądrze po rozkładane są zaganianie na odpowiednie rozdziały. W lekturze znajduje się bardzo dużo wyjaśnień dlaczego coś jest, jak to używać, dlaczego znajduję się w C++ itp. Nie jest tylko suchym poznawaniem możliwości języka ale również pokazuje filozofię programowania w C++ zgodnie z najnowszymi standardami. Jeżeli ktoś chce porządnie nauczyć się programowania w C++ to serdecznie POLECAM tą pozycję. Myślę, że na rynku nie ma drugiego takiego wspaniałego PRZEWODNIKA po C++.
2014-01-21
bez podpisu
Wspaniale podaje i utrwala wiadomości. Super dla początkującego chcącego w pełni zrozumieć C++. Zaliczyłam dzięki niej "niezdawalne" kolokwium!
2014-10-22
Łukasz , Uczeń Technikum
Witam! Książka jest rewelacyjna. Każda linijka kodu jest ściśle opisana. Co jakiś czas autor przypomina do czego służy kod, który omawialiśmy wcześniej. Polecam zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych programistów C++.
2014-08-08
Łukasz
Witam! Książka jest rewelacyjna! Opisane są w niej krok po kroku różne poszczególne elementy kodu i do czego one służą. Polecam zarówno jak dla początkujących, tak i dla tych, którzy programują w C++ już kilka dobrych lat. Polecam!
2013-03-30
bez podpisu
Wiele wyjaśnia dość zawiłych jak dotąd dla mnie zagadnień. Bardzo polecam. gimbus z 1 klasy ;]
2017-05-24
bez podpisu
Wiedza przekazywana w bardzo przystępny sposób. Ćwiczenia po każdym rozdziale pozwalają przećwiczyć zagadnienia.
2019-11-24
Albert
To Moja 3 książka o C++... pan Jerzy Grębosz, Opus Magnum, to dla mnie istne cudo, Porozmawia z czytelnikiem lekkim językiem wyjaśnia wszystko jak należy i nie pozwala się śpieszyć.... a pan Stephan Prata w tłumaczeniu Przemysława to idealne powtórzenie, pokazuje kilka nowych rzeczy, a dodatkowe kody jeszcze bardziej poprawiają zrozumieć to co piszemy i kompilujemy. Panie Przemysławie dobra robota ;)
2019-10-19
Alan
THE BEST!!!!!! Najlepsza pozycja dla osób które tak jak ja po latach wracają do C++ :)
2014-01-12
Wojciech Bartnik , Programista
Ta książka to absolutnie wszystko czego potrzebujesz aby w pełni poznać C++. Miałem okazję czytać wiele tutoriali, ale nic nie może się równać z tą książką. Napisana prostym, zrozumiałym językiem pozwala zrozumieć piękno takiego języka jak C++. Absolutne 'must have'. Gorąco polecam wszystkim, którzy zaczynają naukę C++, lub też już coś potrafią. 6/6
2013-01-16
Piotr Zawierta , student
Ta książka jet bardzo dobra pod względem opisowym, jeśli chodzi o stronę tłumaczenia to jest na duży plus własnie tej książki potrzebowałem, w sam raz dla początkującego studenta który ma mętlik w głowie, jaką najlepiej książkę się zaopatrzyć tak jak ja. Krok po kroku można z ta książką dużo zdziałać. Ja posiadam jeszcze starsza wersje tego samego autora do programowania w języku C. Bardzo wszystkim polecam tę a nie inna duży plus !!!!!!
2013-01-16
Michał
Tak, jest to książka wybitna. Poza tym, jest to z pewnością najlepsza książka informatyczna jaką kiedykolwiek czytałem. Napisana prostym i przystępnym językiem a przykłady są przejrzyste i po prostu świetne. Autor ma niewątpliwy dar w przekazywaniu wiedzy. Książka idealna dla zaczynających zabawę z językiem C++, którzy mają już jakąś wiedzę z programowania w innych językach obiektowych, np. Delphi.
2013-03-28
bez podpisu
Świetna, najbardziej zrozumiała w porównaniu do internetowych tutoriali!
2015-11-07
Mateusz , student
Świetna książka! Szybko zdobywa się wiedzę. Wciąga i ciężko sie oderwać. Polecam
2013-08-14
bez podpisu
Świetna książka, polecam każdemu kto chce się nauczyć programowania w c++
2019-05-12
bez podpisu
Świetna książka która dogłębnie tłumaczy wszystkie podstawowe, jak i zaawansowane zagadnienia, oraz pozwala każde z nich przećwiczyć w praktyce, ponieważ pod koniec każdego rozdziały znajduję się 10 ćwiczeń programistycznych, oraz pytania które sprawdzają, czy dobrze zrozumieliśmy dany dział. Polecam, dla wszystkich którzy chcą się nauczyć programować, bądź umiejących programowac w C ale chcących nauczyć się C++.
2017-10-21
bez podpisu
Świetna
2017-03-23
bez podpisu
świetna
2016-10-25
bez podpisu
Szczegolowo i zrozumiale
2020-03-25
bez podpisu
Super książka, w bardzo rozbudowany, a przy tym przystępny sposób wprowadza w świat języka c++
2015-10-17
bez podpisu
Super książka. Polecam!
2016-01-18
bez podpisu , Uczeń
Super
2013-02-28
aga bio , początkująca
przerobiłam od zera do gier kodera, jest dość dobra, ale miałam starą wersję, symfonia niestrawna dla mnie, dziwne że fizyk pisze jak humanista, przerost treści nad formą, nie za bardzo łapałam o co mu chodzi, zaś dzieło Prata rewelka, chyba nawet każdy tłumok zrozumie o co chodzi w programowaniu, pięknie wyjaśnione wskaźniki wreszcie wiem o co w nich biega!!! autor czuje c++ wie o czym pisze w przeciwieństwie do reszty
2017-04-26
Michał Szypryt , IT Helpdesk
Polecam wszystkim tą pozycję. Jest kompletna i przede wszystkim napisana bardzo przystępnym językiem.
2015-06-07
Mateusz Piątkowski
Polecam tą książkę. Bardzo dokładna, pisana "po ludzku" :)
2013-01-16
Krzysztof Kasprowicz
Polecam, świetna książka do nauki C++ Obiektowo.
2012-12-31
bez podpisu
Polecam! Jest świetna!
2016-07-07
bez podpisu
polecam
2017-01-19
Daniel , informatyk
Podzielam opinie moich poprzedników, książka jest rewelacyjna, tłumaczy wszystko krok po kroku. Szkoda, że wcześniej po nią nie sięgnąłem. Polecam gorąco.
2014-08-24
bez podpisu
Od pewnego momentu większość stałych znakowych w kodzie jest pozbawiona apostrofów '' plus kilka innych drobnych błędów, ale książka wybitna.
2014-07-14
Mariusz , Student
Nic dodać, nic ująć. Genialna książka do nauki C++, świetnie się czyta, wyczerpujące opisy kodów źródłowych i liczne ćwiczenia. Jednym słowem Encyklopedia C++. Polecam.
2015-04-12
bez podpisu
Naprawdę świetna "cegła". Autor porusza naprawdę sporo szczegółów.
2019-03-23
AR, student informatyki PŚ
Najlepsza pozycja do nauki programowania w języku C++ na rynku. Obszerne przykłady, tłumaczenia mechanizmów języka, a nie tylko suche fakty. Napisana przyjemnym językiem. Polecam każdemu z czystym sercem!
2015-07-10
lukasz , lead developer
Najlepsza książka do C++11 na polskim rynku.
2018-02-22
Michał Piotrowicz , programista
Najlepsza Książka do C++
2013-01-16
Łukasz Przeniosło , Elektronik
Najlepsza ksiazka dla programisty o kazdym stazu. Polecam wszystkim, pozycja kbowiazkowa.
2016-12-14
Marek
Najlepsza do nauki C++, w mojej ocenie przebija nawet Symfonię Grębosza. Szkoda, że autor opisuje tylko języki C czy C++. Korzystałem już z wielu materiałów, to dzieło jest niedoścignione. Brać i cieszyć się.
2013-01-17
Hubert Wilczyński , Umysł ścisły
Ludzie, często młodzi chcąc nasycić swoje zmysły zmuszone do korzystania z aplikacji które nie spełniają w pełni ich oczekiwań zadają sobie różne pytania, które z reguły sprowadzają się do jednego: Jak się programuje ? Jeżeli też stoisz przed odpowiedzeniem sobie na to pytanie to ta książka przynosi na nie odpowiedź. Przepraszam, przynosi wiele niezbędnych odpowiedzi, które są vademecum praktycznym i teoretycznym dziedziny, która można śmiało powiedzieć jest potomkiem królowej nauk. Słowo "programowanie" sprawia uśmiech na twarzy, ale kiedy mówimy "PROGRAMOWANIE W C++" uśmiech ten jest szlachetny. C++ to język który sprawuje rządy w kranie krzemowej, który daje innym językom dojść do głosu tylko po to żeby uświadamiać sobie na nowo tą wielką przewagę która nie pozwoli mu odejść ze swojego stanowiska. Tak więc bez obaw. Wstępujesz w dobre szeregi.
2014-01-22
Adrian , Uczeń gimnazjum
Książkę zakupiłem niedawno, przyszła następnego dnia. Wszystko bardzo dobrze wyjaśnione. Nic innego niż chwalić tę książkę. Jak dla mnie dla każdego jest ta książka, ten co dopiero zaczyna się uczyć c++ i dla tego który w nim siedzi kilka dobrych lat
2016-02-23
SecSec , Programista/Analityk/Matematyk
Książka wybitna dla zaawansowanych początkujących. Jeżeli wcześniej nie miałeś styczności z programowaniem / C++ odpowiednią lekturą dla Ciebie będzie książka Bjarne Strustup "Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++" i w trakcie jej przerabiania jednocześnie można czytać C++ dla każdego, a wówczas przejść do Szkoły Programowania.
2017-02-28
bez podpisu
Książka świetna, wiele się można z niej nauczyć jednak przed jej zakupem polecam zaznajomić się z podstawami języka - coś typu kanał Pana Mirosława Zelenta czy jakiś inny kurs na YT po pierwsze bo zobaczyć i usłyszeć to lepsza opcja na początek niż przeczytać a po drugie to fakt,,że jak dla mnie mając podstawy o wiele łatwiej i przyjemniej mi się czytało niż gdybym zaczynał od 0 - takie miałem wrażenie
2014-01-18
Adrian Porada , Uczeń
[KSIĄŻKA ROKU 2013 - nominacja]; Po kilku dniach użytku tej książki sporo się dowiedziałem, przed tym używałem kursów, lecz tam było troszkę beznadziejnie napisane
2013-01-17
Barbara Wasilewska , inżynier budownictwa, student informatyki
[KSIĄŻKA ROKU 2012 - nominacja] Książka niezwykle wciągająca. Zachęca prostotą i jasnością opisów. Czyta się ją z przyjemnością, ponieważ można wszystko zrozumieć. Niezwykle przemyślany układ materiału sprawia, że aktualnie prezentowane tematy wynikają z wcześniej opisanego materiału. Nie spotkałam dotąd równie dobrej dydaktycznie książki.
2013-01-18
Anna Baczyńska
KSIĄŻKA ROKU 2012 - nominacja Książka - podobnie jak inne z tej serii - znakomita. Dla początkującego programisty, aby mógł stawiać pierwsze kroki w programowaniu. Dla zaawansowanych - aby mogli przypomnieć sobie to czego się nauczyli i dowiedzieć się co pominięto w innych podręcznikach. Przystępnie napisana, z dużą ilością starannie dobranych i opisanych przykładów i alternatywnych rozwiązań danego zagadnienia. Najlepsza pozycja o C++ na naszym rynku!
2015-02-21
bez podpisu , Programista
Książka niesamowicie dobrze napisana, czytałem wiele książek o C++ ale ta jest zdecydowanie numerem 1. Zakres materiału i opis wszystkiego jest tak dobry, że przydaje się każdemu bez względu na poziom zaawansowania. Sam programuję w C++ od wielu lat i ta książka przydaje się, żeby sprawdzić jakiś pojedynczy temat, taka encyklopedia C++. Naprawdę polecam, przykładowe programy są czasami całkiem rozbudowane i poruszają każdą ewentualność na jaką możemy wpaść programując. Całkiem ciekawe dodatki i opis nowych rzeczy z C++11 idealnie dopełniają całość.
2013-01-18
Rafał Polak , Student
Książka naprawdę świetna dla początkujących programistów C++ ale także dla wyjadaczy, opisana naprawdę przystępnym i łatwym do zrozumienia językiem. Masa ciekawych rzeczy, po każdym rozdziale ćwiczenia wraz z odpowiedziami, masa przykładów i wytłumaczeń. Jeżeli ćwiczenie tego wymaga to odpowiednia informacja w jakim standardzie jest napisane dane ćwiczenie. Uczyłem się z niej do zaliczeń/kolokwiów i naprawdę polecam każdemu kto chce zacząć przygodę z językiem C++ bądź poszerzyć wiedzę
2012-12-31
Jacek
Książka napisana przystępnie, zawiera opis C++11 - ocena = 6. Helion - za brak wersji elektronicznej ocena = 1. Ostatecznie, z uwagi na brak wersji elektronicznej, nie kupiłem w Helionie (Amazon - $21.60).
2013-10-13
Łukasz , student
Książka napisana bardzo dobrze zawiera bardzo dużo przydatnych rzeczy napisana bardzo treściwie i zarazem przejrzystym językiem. Czytałem książkę Grebosza i on wypada bardzo marnie przy "szkoła programowania". Autor wyjaśnia bardzo dokładnie o co chodzi przykłady są przejrzyste i bardzo zrozumiałe!!!!Polecam jestem początkującym studentem programowania w C++ ale bardzo dobrze się ją czyta...POLECAM!!!!!
2013-04-21
bez podpisu , programista
Książka jest na prawdę genialna. Przydaje się nie tylko w trakcie nauki języka C++ ale także już podczas pracy z tym językiem. Zdecydowanie najlepsza pozycja dostępna aktualnie na rynku. Serdecznie polecam.
2014-06-03
Pablo Rogala , Uczeń
Książka fajna, bardzo dobrze wyjaśnione są wszystkie zagadnienia - i nareszcie zrozumiałem wskaźniki.
2013-08-14
Arnoldzik SZ , Informatyk
Książka dostaje 6 ponieważ nie spotkałem się z lepszym tytułem. Symfonia C++ bardzo średnio mi podchodziła, szczególnie sposob rozumowania autora był dla mnie ciężki. Przebrnąłem ale moja wiedzan a temat C++ była nijaka tak samo to co pisałem. Gdy pare dni temu napotkałme tą pozycje w jednej z księgarni oczarowała mnie od razu ! Wszystko jest tak pęknie wplecione ze sobą i tłumaczone, autor wyprzedza moje dociekliwe pytania. Polecam, chcesz kodzic w C++ ? 100zł warto wydać !
2014-02-08
Bartek
Książka bardzo dobrze napisana. Zrozumiałem wiele rzeczy których próbowałem się uczyć wcześniej z kursów internetowych. Między innymi są to klasy do których podchodziłem już 3 raz :D
2013-04-08
Piotr Kruk , Student Informatyki Uniwersytet Jagielloński
Jeśli cokolwiek można powiedzieć o tej książce to tylko jedno jest doskonała. Jest i dla początkującego programisty jak i zaawansowanego, można tą książkę określić jako encyklopedie programisty C++. Czytałem wiele książek na temat języka C++ i programowania,ale żadna nie była tak dokładna z taką ilością przykładów ubarwiona jednocześnie napisana językiem prostym i nieskomplikowanym i nie nudzącym. Nie bez powodu jest nazywaną książką roku 2012 w dziale IT! Polecam z całego serca!
2013-12-29
bez podpisu
Jest to pierwsza moja książka związana z programowaniem C++ i jest najlepsza wszystko świetnie wyjaśnione.
2013-01-18
Michał Skowroński , tłumacz j. angielskiego / student informatyki
Jest to do tej pory nie tylko najlepsza książka o C++ jaką czytałem, ale jest to w ogóle najlepsza książka informatyczna jaką miałem w ręku. Autor wie dokładnie co chce przekazać i jak chce to zrobić. Tłumaczenia są jasne i wyczerpujące, a przykłady przejrzyste i świetnie ilustrujące dane zagadnienie. Od strony przekładu wszystko również stoi na najwyższym poziomie. Ponadto nowe 6 wydanie prezentuje się dużo lepiej niż poprzednie, za co należy pochwalić wydawnictwo. KSIĄŻKA ROKU 2012 - nominacja
2013-12-27
bez podpisu , Uczeń
Jestem początkującym programistą C++. Uczyłem się głównie z różnych poradników w Internecie, jednak były to strzępki / fragmenty, w sumie nic konkretnego. Kiedy zakupiłem tą książkę, to nauka zupełnie się odmieniła ! Wszystko omówione jest od początku do końca, dodatkowo są przykłady i ćwiczenia. POLECAM
2020-11-24
bez podpisu
Jestem już na 308 stronie i muszę powiedzieć, że chyba najlepiej napisana, pod kątem wprowadzania nowych informacji, tj. krok po kroku. Bardzo mocno polecam! Warta swojej ceny.
2015-06-23
Rafał Kopczyński , Student Informatyki :P
Jak dla mnie książka jest świetną bazą do nauki języka C++. Autor pisze bardzo konkretnie i zrozumiale, powoli wprowadzając w tajniki programowania w tym języku. Nie ma sytuacji, gdzie nagle pojawia się ogromna fala nowości i czytelnik się gubi, wszystko opisywane jest po kolei i bez przesytu. Ogromną zaletą jak dla mnie było wprowadzenie nowości języka C++ w standardzie C++11. Był to jeden z powodów, dla których zdecydowałem się właśnie na tą książkę ;) Oczywiście, nie ma tutaj wszystkiego co oferuje nam C++, od tego w końcu jest dokumentacja, ale "Szkoła Programowania" to prawdziwa biblia i dla programistów rozpoczynających przygodę z tym językiem, jak i dla tych, co pragnęliby poszerzyć nieco wiedzę - pozycja obowiązkowa ;)
2012-12-19
bez podpisu
Jako student informatyki I roku muszę przyznać, że książka jest bardzo dobra. Fachowe podejście do sprawy. Wszystko jest szczegółowo opisane, mimo to nie ma "gadania o niczym" W mojej ocenie książka jest nie tylko doskonałym podręcznikiem do nauki jezyka c++ ale również doskonałym skryptem, do którego nie raz pewnie będę zaglądał, aby przypomnieć sobie parę rzeczy Pozdrawiam i zachęcam do kupna!
2020-11-25
bez podpisu
Fenomenalna książka. Przyjemnie się ją czyta, zapewnia ogromną wiedzę nie tylko teoretyczną, jak i praktyczną. Jeśli ktoś chce się nauczyć programowania C++, koniecznie musi sięgnąć po tą książkę.
2012-12-11
bez podpisu
Doskonała kontynuacja znanej serii.
2016-08-25
bez podpisu
Dobrze napisana książka. Bardzo dobrze, że posiada twardą okładkę, bo by u mnie dawno się rozpadła. Zakładka w formie wstążki bardzo pomocna.
2017-04-01
misieq
Chciałem się nauczyć C++ od dawna i dość długo szukałem odpowiedniej książki. Najpierw zacząłem od Symfonii, przeczytałem prawie cały pierwszy tom i nie rozumiem tego zachwytu niektórych osób, którzy uważają że książka ta jest taka świetna i pomaga się języka C++ nauczyć. Według mnie nie jest to książka dla osób które nigdy nie miały do czynienia z programowaniem. Ja w sumie bardzo mało zrozumiałem czytając tę książkę i niewiele się z niej nauczyłem. Długo też zastanawiałem się nad kupnem Szkoły programowania C++, konkretnie wydania VI, ale że chciałem że programowania nauczyć, to kupiłem ją. Powiem szczerze że właśnie takiej książki oczekiwałem. Jest po prostu świetna ! Dużym jej plusem jest to że autor na samym początku książki nie zaczyna od razu od pisania pierwszego programu, tylko tłumaczy historię języka i o co w nim tak naprawdę chodzi i jak to programowanie wygląda. Potem stopniowo wprowadza czytelnika do języka C++, tłumacząc wszystkie podstawowe rzeczy i tłumacząc je w sposób szczegółowy i prosty do zrozumienia. Dużym jej atutem jest to że autor kładzie duży nacisk na wyjaśnienie podstawowych zagadnień języka, dzięki czemu w dalszych działach jest łatwiej pewne rzeczy zrozumieć. Podsumowując, jeżeli ktoś tak jak ja chce się nauczyć programować w C++ i nie wie którą książkę wybrać, a nigdy nie miał do czynienia z programowaniem, ta książka jest idealnym wyborem. To dlatego że autor gruntowanie tłumaczy podstawy i dalsze zagadnienia, które na początku wydaja się proste tłumaczy szczegółowo a przede wszystkim tak że da się je w pełni zrozumieć. Także dla mnie książka ta w pełni nadaje się dla osób które chcą się nauczyć programować, a nigdy nie mieli z tym do czynienia. Gorąco polecam !
2018-12-25
Łukasz
Bardzo przyjemna lektura, przystępne i rozbudowane tłumaczenia. Książka sprawa satysfakcję z samego jej przerabiania :) Polecam
2013-06-09
bez podpisu , Programista C++
Bardzo dobra książka zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają z C++. Dokładny, metodyczny opis kolejnych elementów języka ułatwia zrozumienie go jako całości. Dla osób zaawansowanych raczej jako powtórka detali, których się nie używa stale i można zapomnieć.
2016-01-30
0x4201656c0x69 , BA, PM, młodszy programista C++
Bardzo dobra książka. Wprowadza bardzo dobrze do podstaw C++, co pozwala przejść do bardziej zaawansowanych książek, które sam autor zaprezentował pod koniec ostatniego rozdziału.
2015-08-23
Marcin Sekuła , programista
Bardzo dobra książka o C++. Polecam wszystkim.
2017-04-27
bez podpisu , Programistka
bardzo dobra książka, napisana przystępnym językiem + bardzo dobre zadania na przećwiczenie przerobionego materiału. Polecam
2019-04-09
bez podpisu
Bardzo dobra ksiazka, przechodzi kompleksowo przez kolejne tematy
2013-08-07
bez podpisu
6 z plusem. Naprawde warto kupić!!!
2013-05-13
Paweł Stołowski , programista
Znakomita książka, prawdopodobnie jedna z najlepszych obecnie pozycji poświęconych C++ 11 dostępnych w jęz. polskim. Programuję w C++ od kilkunastu lat i do tej pory jedynym "oparciem" była dla mnie klasyczna książka B. Stroustrup'a. Tą pozycję kupiłem aby zapoznać się z nowinkami wprowadzonymi przez najnowszy standard C++, i książka ta w dużej mierze spełniła moje oczekiwania. Nowości wprowadzone w C++ 11 są wplecione w treść całej książki, ponadto wydzielony został kilkudziesięcio-stronicowy rozdział poświęcony wyłącznie nowościom w tej wersji języka - w sam raz dla wszystkich, którzy znają już C++ a chcą jedynie zaktualizować swoją wiedzę. Autor poświęcił też sporo miejsca omówieniu wybranych komponentów biblioteki STL, co również zaliczam na plus. Jedynym minusem, który mi w tej chwili przychodzi do głowy jest brak omówienia wątków; szkoda, bo to jedna z wielkich nowości C++11 (ale też bardzo rozległy temat). Świetnym uzupełnieniem w tym temacie może być wydane niedawno "Język C++ i przetwarzanie współbieżne w akcji" A. Williams'a). Podsumowując, książka ta stanowi rzetelne omówienie C++, poparte dużą ilością przykładów. Co istotne, przykłady nie są w sztuczny sposób rozwleczone (jak ma to często miejsce w innych książkach), drukowane są mniejszą niż główny tekst czcionką i ilustrują samo sedno problemu.
2013-11-22
bez podpisu
Świetna książka dla początkujących. Niestety występują błędy w tłumaczeniu
2015-04-05
Adrian Skarżycki
Posiadam, uczę się. Świetna książka jak dla mnie. Dzięki niej zacząłem coś robić na serio. Dzięki niej, przejście na podobne języki jak C, C# nie będzie problemem.
2020-07-10
bez podpisu
Książka zawiera mnóstwo błędów wynikających z niedbałego tłumaczenia prawie wszystkie to małe błędy ortograficzne lub inne nazwy zmiennych np. cheesy->serowy itd. nie ukrywam momentami kłuje to w oczy poza tym Podręcznik napisany ciekawie, tłumaczy wyczerpująco i ogólnie jestem zadowolony Polecam.
2013-06-02
Paweł Gałwa , óczeń
Książka świetna - lekko się ją czyta, a autor dokładnie wyjaśnia każde z zagadnień które podejmuje. Mogę śmiało powiedzieć, że dzięki niej pokochałem C++ (do tej pory uważałem go za tymczasowy język programowania i zamierzałem sie przesiąść na inny, a obecnie? Nie ma mowy! Pragnę kodować jak najlepiej właśnie w nim). Ma ona jednak okropny minus i są nim nudne ćwiczenia. Skonstruowane zostały właściwie tylko po to, aby utrwalić materiał i nic więcej. Na całe szczęście dobrych ćwiczeń z zakresu programowania jest bardzo dużo w sieci, więc za tę niedogodność odejmuję tylko jedną gwiazdkę. Jeśli ktoś chce się uczyć C++, to niech sięga jak najszybciej po tę książkę ; )
2014-10-30
C , Elektronik
Książka dość opasła i niepozbawiona błędów, lecz nadal najlepsza pod kątem nauki C++. Ogromne zalety to szczegółowe omówienie wielu aspektów oraz porównanie metod C++ z ich odpowiednikami z C, dobrze dobrane przykłady i nieencyklopedyczny język. Istotne jest również zrozumiałe wyłożenie logiki programowanie obiektowego. Mankamentem jest natomiast niepełne omówienie standardu C++11, który miał być głównym powodem wydania nowej wersji. Ponadto, książka jest niekiedy chaotycznie ułożona (mam na myśli rozrzucenie aspektów jednego pojęcia na wiele stron czy rozdziałów) oraz nieco "topornie" przetłumaczona (drobne błędy oraz umiłowanie na zdań "ultra-złożonych" - rekord to dwanaście przecinków). Niemniej, gorąco polecam do nauki zarówno od podstaw, jak i poszerzenia lub odświeżenia wiedzy.
2013-05-26
bez podpisu
Książka bardzo dobra niestety jest trochę drobnych błędów. Nie wpływają one wprawdzie jakoś znacząco na lekturę ale jednak są. Dopiero jestem przy stronie 186 co będzie dalej się okaże. W helionie powinny być trzy oceny: 1) Samej książki. 2) Jakości tłumaczenia książki. 3) I błędów w książce nie związanych bezpośrednio z tłumaczeniem.
2014-06-08
Jan Bońkowski , uczeń
Książka bardzo dobra. Autor tłumaczy pewne zagadnienia w sposób obrazowy, poparty prostymi, logicznymi przykładami. Jednak aby zrozumieć wskaźniki, musiałem zerknąć do internetowego kursu. Autor używa często fachowej terminologii, przez co czasem nie można go zrozumieć. Książkę czyta się z przyjemnością, jest wciągająca, bez problemu można przerobić jeden rozdział dziennie. Dla początkujących programistów może to być ciężka lektura, dlatego polecam ją osobom, które miały już styczność z programowaniem. Z tego bierze się również moja ocena - 5 zamiast 6.
2013-04-11
Paweł , programista hobbysta
Jest to książka, którą chciałem mieć od lat. Niedawna promocja 3 za 2 była okazją do zakupienia droższych tytułów. Z językiem c++ mam kontakt od prawie 15 lat, miałem w rękach wiele książek na ten temat, włączając tą napisaną przez Stroustrup'a. Czy widziałem lepsze? A tak! Lepszą jest książka wydana przez Deitel: How to Program;) Jej jedyna przewaga to kolory. Jednak biorąc pod wagę, że cena Szkoły programowania i How to program jest niemal identyczna, jednak waluty są inne ;) Wypada więc zadać pytanie: Czym jest ta książka dla mnie? Odpowiedź: Tym czym był Turbo Pascal 7.0 Marciniaka w latach dziewięćdziesiątych - obszernym przewodnikiem, przyjacielem w codziennych zmaganiach z kompilatorem ;)
2013-01-16
Krzysztof Baranowski , Uczeń szkoły średniej
Drobny wstęp: książka ta naprawdę zasługuje na miano profesjonalnej lektury o programowaniu w języku C++. Dlaczego tak sądze? Otóż, sama książka już po otwarciu pierwszych stron wygląda na pisaną przez osobę kompetentną. Porządek i elegancja, oraz szacunek do czytelnika rzucają się w oczy już po przeczytaniu kilku stron. Sama treść książki napisana jest w języku prostym do odbioru dla osoby obeznanej z informatyką. Plusem tej książki jest również niewątpliwe ogromna wiedza jaką stara się nam przekazać jej autor. Zaczynamy od podstaw a kończymy na zaawansowanych technikach programowania. Jest naprawdę dobrze jeśli chodzi o wspomnianą treść, choć niektóre treści mogłyby być rozwinięte dodatkowo i kilka zdań, choć nie jest to aż tak drażniące. Polecam tę lekturę każdej osobie, która chce zawodowo programować, w języku C++.
2013-10-04
Łukasz Stępień , nauczyciel akademicki
Dopiero co kupiłem tę książkę. Myślę, że jest bardzo ciekawie napisana. Natomiast wyłapałem coś, co wygląda na błąd tłumaczenia, a co może troszkę utrudnić zrozumienie tematu. Mianowicie, na stronie 656 jest napisane cyt. "Słowo kluczowe protected jest podobne do private pod tym względem, że klasy składowe w sekcji chronionej są dostępne jedynie poprzez metody publiczne.". Otóż, chodzi zapewne nie o "klasy składowe", ale o "składowe klasy" - prawdopodobnie (?) fraza angielska "class components", oznaczająca "składowe klasy", została przetłumaczona dosłownie.
2016-02-18
bez podpisu
Bardzo mocne 5. Odjęty punkt za liczne błędy i brak wydania poprawionego pomimo wielu zgłaszanych errat + być może średnio przystępny wstęp dla początkujących, ale na pewno bardzo solidny jeśli komuś zależy na dość dobrym poznaniu języka. Mogę z całym sercem polecić. Po tej lekturze w celu rozwinięcia umiejętności z c++ polecam Stroustupa
2017-12-30
Eryk Urban , Student
Bardzo dobra książka polecam każdemu kto chce się nauczyć języka C++
2015-10-22
bez podpisu
No cóż. Zacznę od tego, że wiązałem z tą książką wielkie nadzieje. Niestety, nie polecam książki dla kompletnie początkujących. Jeśli ktoś taki myśli, że dzięki tej książce miło i przyjemnie wejdzie w świat C++ to sie myli. Rozdziały są poukładane nielogicznie, wskaźniki są przed pętlami i instrukcjami warunkowymi. Bardzo szybko można się do języka zrazić. Jednak dla kogoś obeznanego w temacie chcącego tylko swą wiedzę poszerzyć i uporządkować - polecam. Dla tej pierwszej grupy odpowiedniejsza będzie Symfonia C++ Jerzego Grębosza. PS: Polecam kupić książke na ALLEGRO, tam można znaleźć ją za 69zł.
2019-04-21
Szymon
Nie polecam tej książki dla początkujących. O ile pierwsza część książki poświęcona programowaniu proceduralnemu jest bardzo dobrze wytłumaczona, to druga poświęcona obiektowemu jest moim zdaniem trudna do zrozumienia, gdyż przykłady nawet najbardziej podstawowych rzeczy takich jak konstruktory czy przeciążenie operatorów są zbyt rozbudowane i trzeba się mocno nagłowić i poeksperymentować z kodem, aby zrozumieć o co chodzi (zresztą sam do końca nie zrozumiałem przeciążenia operatorów i musiałem się wspomagać internetem). Moim zdaniem idealnym przykładem książki dla początkujących, jeżeli chodzi o obiektówkę, jest książka H. Schildta "Java. Przewodnik dla początkujących". Przykładowe programy są krótkie i proste do zrozumienia, dzięki czemu bardzo łatwo można zrozumieć podstawowe zagadnienia programowania obiektowego (oczywiście znajdują się też bardziej rozbudowane przykłady). Wiecie, to jest tak samo jak z nauką pętli w programowaniu: na początku lepiej pokazać jakąś prostą pętle, która wypisuje na ekranie liczby od 1 do 10 i żeby zrozumieć jak działa pętla, zamiast jakąś rozbudowaną, który w skomplikowany sposób przetwarza dane, ma w środku inne pętle, ify itd. Dlatego początkującym programistom odradzam, a chętnym poznać programowanie obiektowe polecam książkę Schildta.
2014-07-28
bez podpisu , inż. oprogramowania
Niestety nie mogę ocenić książki jedynie pod kątem merytorycznym (tu jest nad wyraz dobrze). Niestety książka wydana jest kiepsko. Jakość papieru a zwłaszcza (o zgrozo) jego grubość powodują, że użytkowanie książki poza komorą o klasie czystość 0 i zerowej wilgotności jest prawie niemożliwe. Papier klasy "yellow pages" niestety nie nadaje się na podręczniki! Wydaje mi się że już sensowniej było by wydawnictwo podzielić na dwa tomy...
2013-10-18
bez podpisu , student
Niestety książka jest napisana zbyt drobnym drukiem i jest mało przejrzysta.
2013-06-10
bez podpisu , informatyk
Daję tylko 4 ponieważ wg mnie 5 wydanie jest napisane przystępniejszym językiem. Marzeniem byłyby gabaryty wydania 6, a treść 5!
2015-04-17
nxa , entuzjasta
To od dawna znana prawda, że pieniądz gorszy wypiera zwykle pieniądz lepszy. Jeśli ktoś liczy, że po lekturze książki będzie mógł określać się jako zaawansowany użytkownik C++, może się rozczarować. Wystarczy tylko przyjrzeć się spisowi treści, by zauważyć, ile miejsca poświęcone jest np. bibliotece standardowej, w tym STL, lub bibliotekom Boost. Można też odnieść wrażenie, że nowe właściwości języka są tylko opisane "na przyprzążkę", aby uzasadnić pojawienie się nowego wydania. Książka w kolejnych wydaniach jest tematem pojawiającym się na forach poświęconych C++ od lat, i dodam, że nie ma tam najlepszej prasy. O ile książka pana Praty poświęcona C jest uznanym podręcznikiem do nauki języka, to nie znaczy, że jego praca o C++ jej dorównuje. Jeśli ktoś pragnie opanować C++ to z pewnością radzę sięgnąć po inne pozycje.
2014-11-16
bez podpisu , administrator
Moją ocenę przedstawię w porównaniu do poprzedniej książki tego samego autora "Język C. Szkoła programowania", która jest książką wybitną i w mojej ocenie najlepszą książką o programowaniu jaką kiedykolwiek czytałem. Charakteryzowała się niezwykłą lekkością i swobodnym stylem skierowanym dla zwykłego zjadacza chleba a nie do typowego programisty. Opis wskaźników był rewelacyjny i nawet matoł by temat pojął. Przedstawione przykłady były proste i aż chciało się programować. Dlatego też zakupiłem "Język C++ ..." w ciemno licząc, iż kolejna pozycja tego samego autora będzie w podobnym stylu. No i tu wielkie przykre zaskoczenie. "Język C++ ..." to już całkiem inna książka. Aż trudno uwierzyć, iż obie pozycje są napisane przez tego samego autora. W "Języku C++..." niema absolutnie nic co było zaletą poprzedniczki. "Język C++..." jest typową encyklopedyczną "cegłą" pełną niuansów, szczegółów i posiadającą styl wykładowcy piszący fachowym językiem dla swoich studentów. Na pewno nie jest skierowana dla początkującego programisty chcący szybko wejść w C++ i stopniowo poszerzać wiedzę. Tutaj się tego nie da. Trzeba przebrnąć przez masę teorii aby cokolwiek zacząć. Początkujący szybko może się zniechęcić nadmiarem informacji i dziwnym układem tematycznym. Na przykład na stronie 150 opisywane są wskaźniki, czyli temat bardziej zaawansowany a na stronie ok 240 dopiero podstawy instrukcji warunkowych IF. Coś tu jest nie tak. Sam opis wskaźników, też jest "ciężki". Gdybym nie znał wskaźników z poprzedniej pozycji to z tej pozycji z pewnością nie załapałbym o co w nich chodzi. Oczywiście nie znaczy, iż ta pozycja jest zła. Wręcz przeciwnie. To dobry podręcznik dla zaawansowanych użytkowników, którzy znają już dobrze jakiś inny język, najlepiej C, a chcą poznać dogłębnie C++. Dla nich ta pozycja może okazać się wybitna. Jeśli jednak jesteś początkującym programistą który dopiero zaczyna swoją przygodę z programowaniem, odpuść sobie, poszukaj czegoś lżejszego i bardziej strawnego. Dlatego moja ocena jest pewnym uśrednieniem: ocena za treść: 5 ocena za przystępność dla początkującego: 1
2013-04-27
bez podpisu
Książka z pewnością zawiera wiele wartościowych rzeczy i jest idealna dla kogoś kto już zna język C / C++ i używa jej WYŁĄCZNIE do powtórzenia danego materiału, jednak dla osoby która zaczyna programować jej nie polecam gdyż ta książka ma bardzo rozbudowane działy i np. zanim dojdziemy do pętli, czy instrukcji warunkowych - przerobimy ponad 200 stron w których nauczymy się np. obsługi wskaźników, struktur, unii, funkcji, tablic, stringów itp. raczej do nauki polecam znaleźć coś innego
2012-12-31
Maciej
Moim zdaniem wydanie piąte jest o wiele czytelniejsze i bardziej przyjazne poczatkującemu niżeli wydanie szóste... Nie zamierzam popadać w skrajność krytykując to czy owo, ale przed zakupem warto zajrzeć i porównać fragmenty książek... Pozdrawiam
2019-04-15
Maciej
Książka bardzo dobra w języku angielskim, tłumaczenie polskie jest do niczego. Tłumacz prawdopodobnie próbował wprowadzić własne spostrzeżenia, ale wygląda na to, że nie ma pojęcia co tłumaczył bo wiele rzeczy pomieszał i źle zrozumiał. Jak można przetłumaczyć "This won't work" jako "Niestety kod nie zadziała zgodnie z oczekiwaniem", oznacza to, że zadziała ale nie tak jak myślimy? Czy nie zadziała w ogóle? w tej książce na każdej stronie znajduje się coś takiego. Treści zadań także w większości źle przetłumaczone - łatwiej byłoby wypisać te, które są przetłumaczone dobrze. Jeśli chcecie nauczyć się błędnie języka C++ to polecam tą książkę w tłumaczeniu Pana Przemysława Szeremiota. Lepiej w ogóle nie czytać tej książki, bo lepiej zrozumieć mniej niż zrozumieć źle.