ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Ukryta Toskania (ebook)(audiobook)(audiobook)

Autor:
John Keahey
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Pascal
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
258
2w1 w pakiecie:
     ePub
     Mobi

Toskania to nie tylko dobrze znane z pocztówek malownicze pagórki, cyprysy, Florencja czy Siena. To także brukowane uliczki zagubionych wiosek, doskonała kuchnia, bogactwo sztuki i przede wszystkim - wspaniali ludzie.

 

Otwórz drzwi mało znanych miejsc w sercu Toskanii i zobacz, co się za nimi kryje!

 

John Keahey zabierze cię w niezapomnianą podróż przez jeden z najbardziej fascynujących regionów Włoch. Przeżyjesz wspaniałą toskańską przygodę - kulturową, historyczną i obfitującą w apetyczne opisy kulinarne. Ten przewodnik, a zarazem osobisty dziennik autora, zaprowadzi cię do miejsc, o których mało kto słyszał. To książka dla ciekawego świata podróżnika, który chce wiedzieć, jak wybierać kierunek i organizować bazę wypadową, do której wraca się wieczorami, a każdego poranka znów rusza dalej bez żadnego planu w głowie.

 

"Ukryta Toskania" jest czymś więcej niż tylko przewodnikiem. Ukazuje miasta i wioski Toskanii, zbliża do ludzi, którzy tam mieszkają.

Robert Hellenga, autor The Sixteen Pleasures oraz The Fall of a Sparrow

 

Jeżeli kiedykolwiek staniesz na rozstaju toskańskich dróg, rzuć monetą i niech los zdecyduje, którym szlakiem podążać. I trzymaj się z dala od autostrad!

 

Zanim zaserwowano testaroli, jak za sprawą czarów pojawiła się przede mną kolejna "bezimienna przystawka": purée z pomidorów, ziemniaków i marchwi, podane na ciepło wraz z trzema małymi podpieczonymi grzankami. "To wszystko można zjeść tylko tutaj", oznajmił Filippo, a ja nie mogłem się z nim nie zgodzić; nigdzie wcześniej nie jadłem takich przystawek.

 

Prostota wydaje się tutaj królować. Jest tagliata de tonno, przyrządzana z sowitego kawałka upieczonego tuńczyka wraz z posiekanymi pistacjami. Głodny miłośnik owoców morza ma okazję spróbować zupy chlebowej z małżami - na dnie miski kładzie się chleb, zazwyczaj jedno- lub dwudniowy, na nim małże, a całość zalewa się rosołem.

0 John Keahey

Zamknij

Wybierz metodę płatności