×
sukces
Dodano do koszyka:
sukces
Pozycja znajduje się w koszyku, zwiększono ilość tej pozycji:
sukces
Zakupiłeś już tę pozycję:
Książkę możesz pobrać z biblioteki w panelu użytkownika
sukces
Pozycja znajduje się w koszyku
Przejdź do koszyka

Zawartość koszyka

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim

(ebook) (audiobook) (audiobook)
Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim - okladka książki

Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim - okladka książki

Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim - audiobook MP3

Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim - audiobook CD

Autorzy:
Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim
Wydawnictwo:
Spatium
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
146
Dostępny format:
     PDF
W monografii podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś stosowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych. Przegląd literatury rozpoczęto od przedstawienia uregulowań prawnych związanych z produkcją zdrowej i bezpiecznej żywności. Uwypuklono znaczenie jakości siedliska rośliny uprawnej, odpowiedniego poziomu agrotechniki, niwelowania chemizacji produkcji rolniczej (ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa ekologicznego) dla jakości płodów rolnych. Zaprezentowano możliwość stosowania w uprawach rolniczych i ogrodniczych alternatywnego nawożenia organicznego - produktu odpadowego - podłoża po uprawie pieczarek. Podjęto rozważania dotyczące zalet i wad roślin modyfikowanych genetycznie (transgenicznych) oraz podjęto próbę realnej oceny - czy stanowią one szansę, czy zagrożenie dla rolnictwa i rynku żywności. Ponadto w monografii wykazano bezpośrednie zależności występujące pomiędzy systemem produkcji rolniczej a produktem finalnym - żywnością. Przedstawiono związki pomiędzy zrównoważoną produkcją rolniczą a zdrową dietą oraz przybliżono walory prozdrowotne wybranych roślin. W zakończeniu monografii sprecyzowano konkluzje wynikające z przedstawionych rozważań oraz wysnuto prognozy dotyczące rozwoju sektora rolno-przetwórczego w kraju i na świecie.

Zamknij

Przenieś na półkę

Proszę czekać...
ajax-loader

Zamknij

Wybierz metodę płatności

Ebook
35,00 zł
Dodaj do koszyka
Zamknij Pobierz aplikację mobilną Ebookpoint