Katalog książek

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63




© Helion 1991-2014

Lauret zaufanych opinii
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotogr...

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Autor: 

Ocena:
   5/6  Opinie  (0)
Stron: 288
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 11.80 zł
47,20 zł 59,00 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 18.80 zł
28,20 zł 47,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
47,20 zł
59,00 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
28,20 zł
47,00 zł

Twórz smakowite ujęcia!

  • Jaki sprzęt wybrać do fotografowania smakołyków?
  • Jak oświetlić posiłek do fotografii?
  • Jak sfotografować lody?


Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?


Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są Ci zdjęcia zwierząt… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które będziesz robił po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miłośników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę.



Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!

 

Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!

 

 

 

 

Obejrzyj recenzję video od Kotlet.tv:

 


 

i od Ziołowy Zakątek:

 

 

 

 

 


O autorce (3)
Wstęp (17)
Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)
  • Światło jest wszystkim (24)
  • Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
  • Poznaj podstawy (27)
  • Dylematy związane z jakością obrazu (30)
  • Wypracuj styl (33)
Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)
  • Ekspozycja (38)
    • Przysłona (38)
    • Czas naświetlania (40)
    • Czułość ISO (42)
    • W poszukiwaniu równowagi (44)
    • Pomiar natężenia światła (45)
  • Balans bieli (45)
  • Tryby fotografowania (49)
    • Tryb automatyczny (49)
    • Tryb manualny (49)
    • Tryb preselekcji przysłony (50)
    • Tryb preselekcji czasu naświetlania (54)
Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)
  • Światło ostre, światło miękkie (60)
    • Światło ostre (61)
    • Światło miękkie (62)
  • Odbijanie i rozpraszanie światła (63)
    • Dyfuzory (63)
    • Blendy (65)
    • Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
  • Naturalne źródła światła (72)
    • Światło w plenerze (72)
    • Światło wpadające przez okno (75)
  • Światło w roli narratora (79)
  • Szukanie kierunku (80)
    • Oświetlenie z przodu (80)
    • Oświetlenie z tyłu (80)
    • Oświetlenie z boku (83)
Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)
  • Sprzęt oświetleniowy (90)
  • Zestaw studyjny (90)
    • Lampy (91)
    • Parasole (92)
    • Dyfuzory (93)
  • Konfigurowanie oświetlenia (94)
    • Światła studyjne i parasole (95)
    • Rozpraszanie światła przy użyciu dyfuzorów (96)
    • Wbudowany flesz (98)
  • Zewnętrzna lampa błyskowa (103)
    • Ustawienia zewnętrznej lampy błyskowej (104)
    • Lampa błyskowa, nie całkiem zewnętrzna (104)
  • Na falach radiowych (110)
    • Wyzwalacze radiowe (110)
  • Oświetlenie wolnostojące i softboksy (112)
    • Oświetlenie wolnostojące i żarówki (112)
    • Softboksy, namioty bezcieniowe, małe rozpraszacze (113)
Rozdział 5. Kompozycja (117)
  • Umiejscowienie głównego tematu (118)
    • Asymetria (118)
    • Środek kadru (123)
  • Reguła trójpodziału (125)
  • Centrum uwagi (130)
  • Głębia ostrości (133)
  • Perspektywa (138)
  • Kąt widzenia (142)
    • Z poziomu oczu (142)
    • Znad głowy (143)
    • Ujęcie "trzy czwarte" (144)
Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)
  • Przygotowywanie środowiska pracy (148)
    • Lokalizacja (150)
    • Dostępność (151)
  • Planowanie ujęcia (153)
    • Zapoznaj się z przepisem (153)
    • Rzut oka na menu (159)
  • Dobór przybrania (162)
  • Aranżowanie sceny (165)
    • Pokaż i opowiedz (168)
  • Danie w roli głównej (170)
    • Rekwizyty (170)
    • Tła (174)
    • Nakrycia i obrusy (177)
  • Wysokość i kolor - sposoby na dopełnienie i urozmaicenie sceny (180)
    • Wysokości (180)
    • Kolory (182)
  • Fotografowanie "na uwięzi" (184)
Rozdział 7. Stylizacja (189)
  • Przyprawy i zioła (191)
  • Pieczywo (193)
  • Bakalie (194)
  • Owoce i warzywa (195)
    • Owoce (195)
    • Warzywa (199)
  • Sosy (207)
  • Danie główne (213)
    • Dania rybne i mięsne (213)
    • Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
    • Dekorowanie spaghetti z grillowanym łososiem (220)
    • Hamburgery i kanapki (222)
  • Smażone i pieczone śniadaniowe pyszności (225)
  • Desery (228)
    • Torty, ciasta i ciastka (228)
    • Ciasta z owocami (231)
    • Lody i zimne przysmaki (231)
  • Gorące i zimne napoje (236)
    • Naczynia (237)
    • Napoje gorące (237)
    • Zimne napoje (238)
    • Ozdoby (238)
  • Pomocne narzędzia (239)
    • Pincety (240)
    • Bawełniane patyczki (240)
    • Papierowe ręczniki (241)
    • Pędzelki artystyczne (241)
    • Zraszacze (241)
    • Miękkie buteleczki (242)
    • Słomki (242)
Rozdział 8. Postprodukcja (245)
  • Kopiowanie (246)
    • Przewody (246)
    • Czytniki kart pamięci (246)
    • Rozmiar plików (247)
  • Edycja (247)
    • Programy do edycji zdjęć (248)
    • Korekcja i retusz (250)
    • Przestrzeń barw (251)
    • Efekty (251)
  • Przechowywanie (252)
  • Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
  • Udostępnianie zdjęć (255)
    • E-mail (255)
    • Serwisy do udostępniania i wymiany plików (256)
    • FTP (File Transfer Protocol) (256)
    • Dropbox (257)
    • Drukowanie (257)
  • Prawa autorskie (258)
Dodatki (261)
  • Dodatek A. Słowniczek (261)
  • Dodatek B. Sprzęt (267)
  • Dodatek C. Ciekawe źródła informacji (271)
Skorowidz (281)
Najczęściej kupowane razem:
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań plus Excel. Tworzenie zaawansowanych aplikacji plus Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 200 ujęć Scotta Kelby'ego. Wydanie II
Cena zestawu: 134.21 zł 157.90 zł
Oszczędzasz: 23.69 zł (15%)
Dodaj do koszyka
zestaw0 Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Najczęściej kupowane razem:
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań plus Alchemia portretu. Warsztaty Bolesława Lutosławskiego plus Czarno - biały kadr. Kreatywna fotografia
Cena zestawu: 119.85 zł 141.00 zł
Oszczędzasz: 21.15 zł (15%)
Dodaj do koszyka
zestaw0 Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Jedną z rzeczy, nad którą nieustannie pracuję prowadząc ten Blog jest poprawa jakości umieszczanych na nim zdjęć. Chciałbym nauczyć się robić ładniejsze fotografie przygotowywanych przeze mnie potraw, lepiej oświetlone, inaczej kadrowane, w milszych dla oka i ciekawszych kompozycjach. Niedawno na rynku pojawiła się polska wersja książki „Plate to pixel” autorstwa Helene Dujardin, czyli „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań”. Tytuł chyba dokładnie mówi o tym, czego możemy się dowiedzieć i nauczyć po lekturze tej pozycji. Kiedy tylko dowiedziałem się, że w księgarniach pojawiła się ta książka miałem zamiar ją zamówić, jednak na krótko przed złożeniem zamówienia w księgarni, wydawnictwo Helion przysłało mi jeden egzemplarz do zrecenzowania. Tak więc zaczynam…

Autorem książki jest znana kulinarna blogerka, prowadząca blog Tartalette, na którym jak się domyślacie, znaleźć można setki pięknych zdjęć jej najróżniejszych potraw. Sama autorka, jak pisze we wstępie do książki, zaczynała swoją przygodę z fotografią kulinarną jako zupełna amatorka, robiąc najprostszym kompaktowym aparatem zdjęcia swoich wyrobów cukierniczych, aby jej współpracownicy z cukierni wykorzystywali je jako wzór do przygotowywania kolejnych wypieków. Helene Dujardin jest dziś jedną z bardziej znanych fotografek kulinarnych, w dalszym ciągu prowadzi blog ale również szkolenia, warsztaty foto oraz kulinarne.

Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy po wzięciu do ręki tej książki jest jej solidne wydanie. Książka jest dobrze sklejona, wydrukowana na grubym kredowym papierze, dzięki czemu nie powinna szybko ulec zniszczeniu, nawet przy częstej pracy z fotografowaniem potraw w warunkach kuchennych. Poradnik ten napisany jest lekkim językiem, zagadnienia techniczne opisane są na tyle przystępnie, że będą cennymi informacjami dla każdego kto dopiero zaczyna przygodę z fotografią. Ciekawym dodatkiem są częste wtrącenia, w których autorka opowiada historie i doświadczenia z całego swojego życia i przygód związanych z fotografią oraz z pisaniem bloga.

Pierwsza część książki, a dokładniej dwa pierwsze rozdziały poruszają absolutne podstawy podstaw fotografii. Dowiecie się z nich co to przesłona, czas naświetlania lub czułość ISO. Poznacie podstawowe tryby pracy aparatu. Jeśli nie jesteście zupełnymi foto-amatorami, możecie spokojnie przejść do lektury kolejnych sześciu rozdziałów, które dotyczą kolejno fotografowania w świetle naturalnym i sztucznym, przygotowania do sesji i co według mnie najciekawsze i dla mnie dotychczas najtrudniejsze (widzę, że blogerki mają z tym mniej problemów) – kompozycji oraz stylizacji. Ostatni rozdział dotyczy postprodukcji czyli końcowej obróbki zdjęć w programach graficznych i właściwie bardzo ogólnikowo zajmuje się tym zagadnieniem. Ja akurat nie mam z tym problemu, ponieważ uważam że wiadomości i wskazówki, których autorka dostarcza nam we wcześniejszych rozdziałach, odpowiednio przyswojone pozwalają bardzo często wykonać fotografię bez konieczności jej retuszowania. Kolejność wszystkich rozdziałów układa się w spójną całość a treści w nich zawarte z pewnością wyczerpują większość pytań od blogerów kulinarnych, bo tak, uważam że pozycja ta skierowana jest głównie do tej grupy odbiorców, których nomen omen jest w polskim Internecie coraz więcej.

Książkę „Ujęcia ze smakiem” oceniam bardzo wysoko. Dowiedziałem się z niej kilku rzeczy o których wcześniej nie miałem pojęcia, podpatrzyłem kilka trików i rozwiązań, które mam nadzieję z efektem, już niedługo będę wykorzystywał w moich fotografiach. Fajnym i bardzo praktycznym dodatkiem okazała się ogromna ilość fotografii, z dokładnym opisem parametrów z jakimi zostały wykonane. Bardzo cenne, jak już wspomniałem, okazały się rozdziały dotyczące kompozycji i stylizacji. Być może zainwestuję trochę w sprzęt do sztucznego oświetlenia. Szczerze polecam tą pozycję każdemu kulinarnemu blogerowi, który chciałby poprawić zdjęcia w swoim serwisie i jednocześnie zwiększyć jego oglądalność. Polecam ją również każdemu kto zaczyna interesować się fotografią i nie wie jeszcze czy będzie chciał robić zdjęcia krajobrazów, portretów czy może właśnie potraw powstających w jego kuchni.

fitness-food.pl Karol, 2012-04-17

pokaż wszystkie