Scone O'Clock logo

Babeczki: najdoskonalsza przekąska

Choć czasami szkalowane i nierozumiane, babeczki są klasyczną brytyjską przekąską.

Niesamowite babeczki

Niesamowite babeczki, obrazy z Wikipedii

Poniżej znajdują się przepis i propozycje podawania.

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wszystko ugnieć palcami, aż podstawną drobne grudki. Następnie dodaj cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
  2. Wlej mleko do dzbanka i podgrzej je w mikrofalówce przez około 20-30 sekund. Powinno się zrobić ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do mleka wanilię i sok z cytryny i odstaw je na bok, a następnie włóż blachę do pieczenia do piekarnika, aby się ogrzała.
  3. Zrób otwór w suchej mieszance, wlej do niego mleko i wymieszaj wszystko szybko za pomocą noża kuchennego - początkowo będzie bardzo mokre. Wysyp trochę mąki na blat i połóż na niej wyrobione ciasto. Posyp je i swoje ręce mąką, a następnie zwiń je 2-3 razy, aby stało się bardziej jednolite. Później uformuj z niego okrągły dysk o grubości około 4 cm.
  4. Weź 5-centymetrowy nóż (wskazówka: noże o gładkich krawędziach tną bardziej gładko, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie) i obsyp go mąką. Za pomocą noża wykrój cztery babeczki. Następnie zgnieć pozostałe ciasto i uformuj z niego koło, aby wykroić z niego kolejne cztery babeczki.
  5. Posmaruj babeczki z wierzchu ubitym jajkiem, a następnie umieść je na rozgrzanej blasze.
  6. Piecz przez 10 minut, aż babeczki wyrosną i staną się z wierzchu złociste. Zjedz jeszcze tego samego dnia na ciepło lub na zimno, obficie (i to naprawdę obficie) polane dżemem lub gęstą śmietaną.
  7. Babeczki możesz zamrozić po ostygnięciu. Aby przygotować je ponownie do spożycia, po rozmrożeniu włóż je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C.