
Babeczki: najdoskonalsza przekąska
Choć czasami szkalowane i nierozumiane, babeczki są klasyczną brytyjską przekąską.

Poniżej znajdują się przepis i propozycje podawania.
Składniki
- 350g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia plus garść na podsypkę
- ¼ łyżki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 85g masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cukru pudru
- 175ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- sok wyciśnięty z jednej cytryny (zobacz instrukcję poniżej)
- jedno ubite jajko do smarowania
- dżem i gęsta śmietana do podawania
Sposób przyrządzenia
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wszystko ugnieć palcami, aż podstawną drobne grudki. Następnie dodaj cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
- Wlej mleko do dzbanka i podgrzej je w mikrofalówce przez około 20-30 sekund. Powinno się zrobić ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do mleka wanilię i sok z cytryny i odstaw je na bok, a następnie włóż blachę do pieczenia do piekarnika, aby się ogrzała.
- Zrób otwór w suchej mieszance, wlej do niego mleko i wymieszaj wszystko szybko za pomocą noża kuchennego - początkowo będzie bardzo mokre. Wysyp trochę mąki na blat i połóż na niej wyrobione ciasto. Posyp je i swoje ręce mąką, a następnie zwiń je 2-3 razy, aby stało się bardziej jednolite. Później uformuj z niego okrągły dysk o grubości około 4 cm.
- Weź 5-centymetrowy nóż (wskazówka: noże o gładkich krawędziach tną bardziej gładko, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie) i obsyp go mąką. Za pomocą noża wykrój cztery babeczki. Następnie zgnieć pozostałe ciasto i uformuj z niego koło, aby wykroić z niego kolejne cztery babeczki.
- Posmaruj babeczki z wierzchu ubitym jajkiem, a następnie umieść je na rozgrzanej blasze.
- Piecz przez 10 minut, aż babeczki wyrosną i staną się z wierzchu złociste. Zjedz jeszcze tego samego dnia na ciepło lub na zimno, obficie (i to naprawdę obficie) polane dżemem lub gęstą śmietaną.
- Babeczki możesz zamrozić po ostygnięciu. Aby przygotować je ponownie do spożycia, po rozmrożeniu włóż je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C.