Łosoś w czosnku

To jeden z moich ulubionych przepisów, kiedy na kolację przychodzą do nas goście. Podzieliłam się już tym popularnym przepisem ze sporą grupką przyjaciół. Najlepsze w nim jest to, że tak łatwo jest go wykonać!

  1. Wymieszać pięć pierwszych składników w płytkiej misce. Umieścić oczyszczone filety z łososia, mięsem na dół, w mieszance i pozwolić im się marynować przez jakieś pół godziny do godziny. (Wskazówka: tnę zawsze większe kawałki na porcje, które później będą podawane gościom, żeby marynata znalazła się na bokach każdego z kawałków.)
  2. Należy podgrzać opiekacz. Przenieść filety na aluminiową tackę, skórą na dół. Opiekać na górnym poziomie przez 7 do 9 minut albo zgodnie z upodobaniem (ja lubię, kiedy łosoś jest nadal trochę różowy w środku).
  3. Zazwyczaj podaję łososia z aromatycznym ryżem, lekko przyprawionym i przyrządzonym w woku.

Przejdź do tapenade

[Powrót do strony głównej]