Łosoś w czosnku
To jeden z moich ulubionych przepisów, kiedy na kolację przychodzą do nas goście. Podzieliłam się już tym popularnym przepisem ze sporą grupką przyjaciół. Najlepsze w nim jest to, że tak łatwo jest go wykonać!
- 1/4 filiżanki wytrawnej sherry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego czosnku
- 0,5-1 kg filetów z łososia
- Wymieszać pięć pierwszych składników w płytkiej misce. Umieścić oczyszczone filety z łososia, mięsem na dół, w mieszance i pozwolić im się marynować przez jakieś pół godziny do godziny. (Wskazówka: tnę zawsze większe kawałki na porcje, które później będą podawane gościom, żeby marynata znalazła się na bokach każdego z kawałków.)
- Należy podgrzać opiekacz. Przenieść filety na aluminiową tackę, skórą na dół. Opiekać na górnym poziomie przez 7 do 9 minut albo zgodnie z upodobaniem (ja lubię, kiedy łosoś jest nadal trochę różowy w środku).
- Zazwyczaj podaję łososia z aromatycznym ryżem, lekko przyprawionym i przyrządzonym w woku.
Przejdź do tapenade
[Powrót do strony głównej]