Sałatka z kuskusu z groszkiem oraz miętą
Ciężko to właściwie nazwać "przepisem" ponieważ po prostu wrzuciłam wszystko razem, nie zwracając uwagi na proporcje. Całość okazała się jednak być dość smaczna, zdecydowałam się zatem podzielić tym przepisem. Tak naprawdę nie jest to rodzaj potrawy, w której dokładne proporcje mają jakiekolwiek znaczenie. Należy po prostu dopasować wszystko do własnych upodobań.
- 1 paczka kuskusu
- 1 puszka bulionu z kurczaka (lub wywaru z warzyw, jeśli ktoś jest wegetarianinem)
- 1 do 1 1/2 filiżanki świeżego, obranego groszku
- 3-4 szalotki, cienko pokrojone
- 1/4 filiżanki smażonych orzechów pinii
- około 1/2 filiżanki świeżej, posiekanej mięty (musi być świeża, nie suszona)
- sok z 1 cytryny
- około 1/4 filiżanki oliwy z oliwek (lub do smaku)
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- Przyrządzić całą paczkę kuskusu zgodnie z instrukcjami, tylko zamiast wody użyć bulionu. Zazwyczaj puszka bulionu to będzie odrobinę za mało, zgodnie z tym, co pisze w przepisie na przygotowanie kuskusu, dlatego należy dodać odpowiednią ilość wody. Kuskus będzie gotowy za 7 do 8 minut. Należy pozwolić mu się ostudzić (umieszczenie w lodówce przyspiesza ten proces).
- W międzyczasie należy wrzucić obrany groszek do garnka z wrzątkiem i gotować go przez jakieś 3 minuty, aż stanie się jasnozielony i miękki, ale nie papkowaty. Po 2 minutach najlepiej sprawdzić, czy nie jest już rozgotowany. Opłukać w zimnej wodzie i pozwolić ostygnąć.
- Posiekać szalotki oraz miętę, podsmażyć orzechy i przygotować inne warzywa, jakie będzie się chciało dodać.
- W małej misce przygotować sos, mieszając ze sobą sok z cytryny, sól, pieprz i wystarczającą ilość oliwy, by zrównoważyć kwaśny smak cytryny. Powinno to być jakieś 1/4 filiżanki oliwy, może nieco więcej. Należy pamiętać, że sos ma dodać smaku do sporej ilości kuskusu (z natury niemającego smaku i łatwo absorbującego wszystko), dlatego musi go być odpowiednia ilość - i to o dość wyraźnym smaku. Nie ma się co bać dużej ilości soli - rozłoży się ona w reszcie potrawy).
- Kiedy kuskus jest zimny, należy dorzucić do niego groszek, miętę, warzywa i polać sosem. Całość może być podawana natychmiast lub odłożona na następny dzień.
Wypróbuj też łososia w czosnku.
[Powrót do strony głównej]