Tapenade (pasta z oliwek)
To danie naprawdę łatwe do przygotowania, które na wszystkich przyjęciach jest przebojem. Mój ojciec zaleca:
"Należy wykonać to danie w wieczór poprzedzający przyjęcie, by smaki miały szansę się wymieszać. Przed podaniem należy przenieść potrawę do temperatury pokojowej. W zimie można spróbować podać tapenade na ciepło."
Składniki
- 1 słoik suszonych pomidorów (250g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2/3 filiżanki oliwek typu kalamata
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie
- Zmiksować ze sobą pomidory oraz czosnek, aż uzyskana pasta będzie tak gładka, jak to możliwe.
- Dodać kapary oraz oliwki. Kilka razy zamieszać, by połączyły się z pastą, ale zachowały swoją strukturę.
- Podawać na cienkich tostach z serem kozim oraz świeżą bazylią (opcjonalne).
[Powrót do strony głównej]