Blog „Pod Czarną Gąską”

Co ciekawego w letnim menu?

opublikowane przez BGB,

Nasz szef kuchni spędził kilka pracowitych wieczorów na ustalaniu nowego menu na lato. Korzystaj z długich letnich dni — koniecznie do nas wstąp i spróbuj doskonałych przystawek i dań!

Przystawki

Czarna fasola w cieście
Pikantna czarna fasola z mieszanką serów meksykańskich zawinięta w placki z ciasta francuskiego i przyrumieniona. 15 zł
Przysmak krabowy — nowość!
Warstwy delikatnego mięsa z kraba, fasoli oraz sosu salsa na ręcznie robionych plackach tortilla. 25 zł

Dania główne

Kebab z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych
Krewetki marynowane w zaprawie z trawy cytrynowej, czosnku oraz sosu rybnego, a następnie grillowane. Podawane z pikantnym sosem z orzeszków ziemnych oraz ryżem jaśminowym. 40 zł
Marynowany kurczak z rożna ze smażonymi bananami — nowość!
Delikatny kurczak z rożna przyprawiony pikantnym i aromatycznym sosem podawany ze smażonymi bananami oraz świeżymi owocami mango. 40 zł

Lekko i powoli

opublikowane przez BGB,

Jestem szalenie podekscytowany nową techniką gotowania, którą poznałem w tym tygodniu. Nazywa się sous vide i polega na zanurzeniu potrawy (umieszczonej w szczelnie zamkniętym plastikowym worku) w kąpieli wodnej o temperaturze odpowiedniej dla gotowanej potrawy. W swojej książce Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka Jeff Potter przedstawia tę technikę jako gotowanie w niskiej temperaturze.

W przyszłym miesiącu w naszej karcie znajdzie się danie Łosoś Sous Vide w holenderskim sosie koperkowym. Jeśli chcesz zarezerwować miejsce z widokiem na gotującego szefa kuchni, skontaktuj się z nami przed 30 listopada.