Lubię jabłka i pomarańcze. Lubię też banany, mango, wiśnie, morele, śliwki, gruszki i winogrona. Inne moje ulubione owoce znajdziesz tutaj.

Szczególnie jednak lubię mandarynki, których właściwa nazwa naukowa to citrus reticulata. Pomarańcze kosztują w moim sklepie osiedlowym 1 złoty za sztukę 3 złote za kilogram.

Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu. Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają pewną ilość witaminy C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1—1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi. Jabłka można spożywać tuż po zebraniu, z zachowaną skórką lub obrane. Środek jabłka ze sztywnymi błonkami oraz gniazdem nasiennym najczęściej nie jest spożywany i przy obróbce jest usuwany przy procesie zwanym "gniazdowaniem jabłek". Jabłka przy obróbce można kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć.

Uwaga! Od zjedzenia zbyt wielu pomarańczy można dostać zgagi.

IKC nadzoruje obrót cytrusami.

Do dziś pamiętam najsmaczniejsze jabłko, jakie jadłem. Kupiłem je o .