ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Woda różana i chleb na sodzie (ebook)(audiobook)(audiobook)

Autor:
Marsha Mehran
Wydawnictwo:
WAB
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
243
2w1 w pakiecie:
     ePub
     Mobi

 

Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów. Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach - i mowie smaków. Mimo że od wydarzeń przedstawionych w poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy się z nieufnością. Trzy Iranki, które uciekły z kraju tuż przed wybuchem rewolucji, wciąż uważane są za obce, a ich orientalną restaurację niektórzy uznają za miejsce rozpusty. W życiu sióstr przychodzi czas na zmiany. Mardżan zakochuje się w angielskim pisarzu, szesnastoletnia Lejla przeżywa okres buntu i marzy o dorosłości, a Bahar zaczyna interesować się duchowością chrześcijańską i coraz poważniej myśli o konwersji. Jakby tego było mało, pewnego dnia zaprzyjaźniona z siostrami włoska imigrantka znajduje w zatoce półżywą dziewczynę. Dziewczyna jest w szoku, nic nie mówi - i wszystko wskazuje na to, że próbowała usunąć ciążę... Marsha Mehran doskonale oddaje atmosferę miasteczka na peryferiach i z humorem odmalowuje prowincjonalną społeczność - z nieznośnymi plotkarami, dyżurnymi dziwakami, fryzjerką-feministką i księdzem, który... zakłada rozgłośnię radiową.

 

- Mardżan Aminpur - przedstawiła się, uwalniając rękę.

- Wiem, kim pani jest. Czytałem o pani w "Connaught Telegraph". "Przepisy Mardżan - magia i metafizyka. Najpilniej strzeżony sekret hrabstwa Mayo". - Poruszał w powietrzu dłonią, jakby wyczarowywał nagłówek. - "Numer jeden na liście egzotycznych atrakcji Irlandii".

- "Connaught" chyba nie był zbyt obiektywny. - Mardżan zarumieniła się. - Wydawca jada u nas w każdą sobotę.

- Trudno mu się dziwić. To właśnie czar perskiej kuchni. "Dwa dni między listkami bakławy, w cichym odosobnieniu, gdzie dusze dojrzewają w słodyczy..."

fragment

 

z recenzji Zupy z granatów:

Realizm magiczny i przepisy kulinarne. Mehran opowiada o potrawach z pasją - jak o sile natury, miłości, tworzenia. Zupa z granatów to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Ireland on Sunday

 

Ciepło, romantyzm, irlandzkie miasteczko, perspektywa i doświadczenia imigrantów - wszystko to sprawia, że Zupę z granatów czyta się podobnie jak słynną Czekoladę.

Sunday Business Post

 

Książkę polecam zwłaszcza smakoszom i amatorom gotowania, bo daje ona możliwość łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Lampa

 

Czytelników zachwyci opowieść oraz przepisy, pośród których znajdą także ten na zupę z granatów.

Publishers Weekly

 

Klimat perskich przypraw połączony z zapachem Atlantyku znad Zatoki Clew w Irlandii - ludzkie losy rozpatrywane podczas przygotowania obiadu. Codzienność bez wielkich słów.

wydawca.org

Wspaniała mieszanka perskich przypraw i irlandzkiego temperamentu. Połączenie niezwykłej historii kobiet z przepisami kulinarnymi, które aż proszą się o wypróbowanie.

Joanna Sawicka, refugee.pl

 

Marsha Mehran stworzyła baśniową opowieść utrzymaną w konwencji realizmu magicznego i wypełniła ją pobudzającymi apetyt zapachami, tajemniczymi przyprawami, nieznanymi smakami oraz prawdziwymi przepisami kulinarnymi.

esensja.pl

 

Marsha Mehran uwodzi w swoim debiucie książkowym nie tylko sugestywnym opisem aromatów kuchni irańskiej, kolorami perskiego wystroju Café Babylon (gdzie wcale kawy nam nie podadzą, raczej cały obiad, desery i pyszne herbaty), rodzinną atmosferą, zielonością Irlandii, ale również realizmem magicznym. Rodzenie róż, słodki pot i tasiemiec wyżerający złe cechy charakteru to tylko część cudowności, jakie czytelnik spotka w "Zupie z granatów".

Kamila Michałowska, ksiazki.wp.pl

0 Marsha Mehran

Zamknij

Wybierz metodę płatności