Scone O'Clock logo

Babeczki: najdoskonalsza przekąska

Choć czasami szkalowane i nierozumiane, babeczki są klasyczną brytyjską przekąską.

Incredible scones
Niesamowite babeczki, obrazy z Wikipedii

Poniżej znajdują się przepis i propozycje podawania.

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i pro-szek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wszystko ugnieć palca-mi, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodaj cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
  2. Wlej mleko do dzbanka i podgrzej je w mikrofalówce przez około 20-30 sekund. Powinno się zrobić ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do mleka wanilię i sok z cytryny i odstaw je na bok, a następnie włóż blachę do pieczenia do piekarnika, aby się ogrzała.
  3. Zrób dziurę w suchej mieszance, wlej do niej mleko i wymieszaj wszystko szybko za po-mocą noża kuchennego — początkowo będzie bardzo mokre. Wysyp trochę mąki na blat i połóż na niej wyrobione ciasto. Posyp je i swoje ręce mąką, a następnie zwiń je 2-3 razy, aby stało się bardziej jednolite. Później uformuj z niego okrągły dysk o grubości około 4 cm.
  4. Take a 5cm cutter (Pro-tip – smooth-edged cutters tend to cut more cleanly, giving a better rise) and dip it into some flour. Plunge into the dough, then repeat until you have four scones. By this point you'll probably need to press what's left of the dough back into a round to cut out another four.
  5. Posmaruj wierzch babeczek ubitymi jajkami i wstaw je do gorącego piekarnika.
  6. Piecz babeczki 10 minut, aż urosną i się zarumienią. Wypieki można jeść na gorąco i po ostygnięciu, obficie (naprawdę nie żałuj sobie) smarując je dżemem i śmietaną.
  7. Jeśli zamierzasz zamrozić swojej babeczki, poczekaj aż ostygną. Gdy je potem odmrozisz, wstaw je do piekarnika (rozgrzanego do temperatury około 160°C) na kilka minut dla odświeżenia.