Logo z zegarem

Babeczki: najdoskonalsza przekąska

Choć czasami szkalowane i nierozumiane, babeczki są klasyczną brytyjską przekąską.

Incredible scones

Niesamowite babeczki, obrazy z Wikipedii

Poniżej znajdują się przepis i propozycje podawania.

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wszystko ugnieć palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodaj cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
  2. Wlej mleko do dzbanka i podgrzej je w mikrofalówce przez około 20-30 sekund. Powinno się zrobić ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do mleka wanilię i sok z cytryny i odstaw je na bok, a następnie włóż blachę do pieczenia do piekarnika, aby się ogrzała.
  3. Zrób otwór w suchej mieszance, wlej do niej mleko i wymieszaj wszystko szybko za pomocą noża kuchennego — początkowo będzie bardzo mokre. Wysyp trochę mąki na blat i połóż na niej wyrobione ciasto. Posyp je i swoje ręce mąką, a następnie zwiń je 2-3 razy, aby stało się bardziej jednolite. Później uformuj z niego okrągły dysk o grubości około 4 cm.
  4. Weź 5-centymetrowy nóż (wskazówka: noże o gładkich krawędziach tną bardziej gładko, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie) i obsyp go mąką. Za pomocą noża wykrój cztery babeczki. Następnie zgnieć pozostałe ciasto i uformuj z niego koło, aby wykroić kolejne cztery babeczki.
  5. Posmaruj wierzch babeczek ubitymi jajkami i wstaw je do gorącego piekarnika.
  6. Piecz babeczki 10 minut, aż urosną i się zarumienią. Wypieki można jeść na gorąco i po ostygnięciu, obficie (naprawdę nie żałuj sobie) smarując je dżemem i śmietaną.
  7. Jeśli zamierzasz zamrozić swojej babeczki, poczekaj aż ostygną. Gdy je potem odmrozisz, wstaw je do piekarnika (rozgrzanego do temperatury około 160°C) na kilka minut dla odświeżenia.