Tequila i Margarita

Tequila jest mocnym alkoholem, często uznawanym za narodowy alkohol Meksyku. Inaczej niż wódkę, Tequilę destyluje się z kaktusów agawy, co daje bardzo interesujący i charakterystyczny efekt, odróżniający ją od innych alkoholi.

Klasycznym sposobem picia tequili jest tzw. "strzał": małą ilość soli zlizuje się z dłoni, wypija tequilę, następnie ssie się plasterek cytryny. Sól i cytryna są również głównymi składnikami drinków na bazie tequili, takich jak Margarita, Tequila sunrise, oraz Veracruz.

Dla przykładu, aby przyrządzić Margaritę, zwilż brzeg szklanki, w której będziesz ją podawać, sokiem cytrynowym i pokryj solą. Zmiksuj dwie części tequili, jedną część soku cytrynowego i trzy części wody sodowej. Podawaj we wcześniej przygotowanej szklance z pokruszonym lodem.