Dojrzewanie

Po ugnieceniu ciasta do właściwej konsystencji, czekasz na "dojrzewanie" ciasta, inaczej mówiąc odstawiasz ja na bok i patrzysz jak rośnie.

Wysmaruj dużą formę małą ilością oleju sojowego, włóż do niej ciasto i obracaj żeby wszystkie strony ciasta były pokryte cienko olejem. Przykryj formę tkaniną i włóż do ciepłego, ale nie gorącego miejsca. Idealna temperatura to 20 do 30 stopni Celsjusza. Jeżeli pokój jest zbyt chłodny możesz ogrzać ciatso do tej temperatury w piecu.

Dojrzewanie pozwala drożdżom urosnąć, a ciasto nabiera charakteru. Dojrzewanie może zabrać od godziny, aż do całego dnia dla niektórych gatunków chleba. Im wolniej bedzie rósł, tym będzie lepszy. Nie zakłócaj procesu dojrzewania przez przegrzanie chleba, tylko zostaw ciasto, aż podwoi swoją objętość (ani trochę wyżej, bo oklapnie i struktura chleba zostanie zniszczona).

...więcej informacji...

Do spisu treści

Do rozdziału: Chleb-podstawy