Recenzje:
Ta niezwykła publikacja podpowie Ci, jak przygotować się do pracy z kwiatami, co oprócz nich warto wykorzystać przy układaniu bukietu czy kompozycji w naczyniu i jak sfotografować dzieło, by móc pochwalić się swoim kunsztem także w przyszłości. Dowiesz się stąd, jakie rodzaje dekoracji najlepiej wykonać o różnych porach roku i do jakich nietypowych zastosowań można wykorzystać kwiaty. Nieważne, czy jesteś amatorem, czy profesjonalistą - na pewno znajdziesz tu dla siebie nowe techniki oraz inspirujące pomysły.

21. wiek 2013-10-01


"Świat florystyki..." Już sam tytuł zachęca, by zapoznać się z treścią książki,
tajemnicą, którą możemy odkrywać strona po stronie..

utorka zachęca, żeby spróbować swoich sił w układaniu bukietów czy kompozycji kwiatowych.
Książka nie jest jedynie dla profesjonalistów. Dowiadujemy się z niej jak upiększyć własny pokój, stół.. Okazuje się, że sami możemy stworzyć dzieła, które rozjaśnią i ożywią wnętrze domu.

Książka inspiruje do działania. Znajduje się w niej wiele kolorowych zdjęć, zachęcających do przygotowywania własnych pomysłów.
Okazuje się, że każda pora roku ma nam do zaoferowania wiele skarbów, które możemy wykorzystać w realizacji swoich projektów.

Czasem zastanawiamy się jakie dekoracje wybrać. Wchodzimy do sklepów, wydajemy pieniądze na ozdoby, które możemy zrobić sami.. A własnoręcznie wykonane kompozycje prezentują się znacznie ciekawiej. Z taką książką pomysłów na pewno nie braknie. :)

Co jeszcze tutaj znajdziemy? Florystyczne pakowanie prezentów.
Brzmi ciekawie? Zamiast zwyczajnych torebek na prezenty możemy postawić na oryginalne zdobienia.
Wystarczy tylko papier do pakowania i kilka niewielkich ozdób czy kwiatów.

"Świat florystyki.." bardzo mnie zainteresował. Zdobywamy tutaj wiedzę nie tylko na temat materiałów i narzędzi florystycznych, ale także podstawy teoretyczne. Uczymy się komponować barwy i formy, wykorzystujemy techniki pracy z kwiatami.

W tworzeniu dekoracji możemy wykorzystać nie tylko kwiaty, ale także owoce, warzywa, jesienne liście. Książka zawiera cenne wskazówki, które możemy wykorzystać przy robieniu zdjęć. Mowa jest o najczęściej popełnianych błędach podczas fotografowania. Uczymy się jak wykorzystać światło i w jaki sposób dobrać tło. Podoba mi się sposób w jaki autorka przekazuje informacje. Wszystko napisane jest jasno, rady udzielane są krok po kroku. Mamy wiele przykładów zdjęć poprawnie zrobionej fotografii.

Jakie jeszcze są plusy przeczytania tej książki? Bez problemów będziemy potrafili nazwać poszczególne kwiaty. Autorka przedstawia kolejne rośliny na zdjęciach wraz z podpisami. Jeśli ktoś zastanawia się nad oczyszczaniem kwiatów z liści, pędów i kolców, oraz chce przydłużyć ich świeżość powinien zapoznać się z rozdziałem o tej tematyce. :) Najbardziej podobają mi się przykłady poszczególnych ozdób, które proponuje nam autorka.
Tak jak na zdjęciu poniżej: piórka, wiklina, skorupki kurzych jaj. Wykorzystać można wszystko!

Myślę, że po zapoznaniu się z książką Agnieszki Zakrzewskiej zagadnienia z zakresu florystyki znacznie Wam się rozjaśnią. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak obszerny jest to temat. Książka zawiera nie tylko kolorowe zdjęcia, ale także rysunki pomocnicze obrazujące np. możliwości rozmieszczenia kwiatów.

Przekonałam Was? Mam nadzieję. Dotąd nie interesowałam się florystyką, ale przekonałam się, że sztuka układania i fotografowania kwiatów może być naprawdę ciekawa.
Jeszcze na pewno nie raz wrócę do tej pozycji i szczerze polecam. :)

czytamysobie.blogspot.com 92ana, 2013-08-25


Florystyka w Polsce – zarówno jako zawód, branża i sztuka – ciągle jeszcze nie cieszy się takim powodzeniem i poważaniem jak na zachodzie czy północy Europy. Każdego dnia staramy się więc promować pasję do kwiatów w naszym otoczeniu, a sami poszerzać i pogłębiać swoje umiejętności. I od niedawna w realizacji obu tych celów pomoże nam książka „Świat Florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” autorstwa Agnieszki Zakrzewskiej, która pod koniec maja pojawiła się na półkach księgarni.

Uczy, promuje, inspiruje

„Świat Florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” to tytuł pod wieloma względami wyjątkowy na polskim rynku. Za różowo-zieloną okładką z tulipanem w ramce odnajdziemy całe bogactwo informacji, porad, pomysłów i inspiracji, które wprowadzą nas w fascynujący świat florystyki. Coś dla siebie znajdą tu zarówno floryści, zwłaszcza Ci dopiero zaczynający swoją przygodę z zawodem, jak i hobbyści.

Profesjonalistów zainteresują z pewnością rozdziały poświęcone teorii koloru i kompozycji, w których autorka zmierzyła się z takimi zagadnieniami jak koło barw, kontrasty, harmonie, tekstura, dominanta, symetria i asymetria, forma, kształt, grupowanie i wiele innych. Znajdziemy tu również wiele cennych informacji z pograniczna florystyki i fotografii – dowiemy się np. jakie kolory kwiatów najlepiej prezentują się w jakim świetle, lub dlaczego osoby starsze lubią niebieskie kwiaty.

Wielu z nas powyższe zagadnienia studiowało dotychczas w książkach poświęconych architekturze czy dekoracji wnętrz. „Świat Florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” to zmieni – jako książka napisana przez florystę dla florystów, w której dodatkowo każdy koncept zilustrowany został bogatymi grafikami i zdjęciami kwiatów i ich kompozycji.

Fotografia florystyczna na talerzu

Jest to również pierwsza książka na rynku polskim – i nie tylko – która posiada część poświęconą fotografii florystycznej, czyli skierowaną właśnie do florystów, uczącą nas jak lepiej fotografować (a przez to i promować) nasze prace. Stworzenie tego typu poradnika było możliwe, ponieważ autorka jest z wykształcenia i zawodu zarówno profesjonalnym fotografem, jak i florystą, łączy więc na co dzień w swojej pracy te dwie artystyczne dziedziny. W „Świecie florystyki” dzieli się z nami swoimi unikalnymi doświadczeniami.

Florysta-czytelnik rozpieszczony

„Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” przyciągnie naszą uwagę również wysoką jakością swojego wydania, dzięki któremu przeglądanie książki jest czystą przyjemnością. Na śnieżnobiałych, kredowych kartkach papieru odnajdziemy ponad 500 przepięknych, kolorowych fotografii. Subtelnie połyskująca okładka i dopracowany, urozmaicony układ graficzny sprawią, iż jako czytelnicy-floryści poczujemy się w pełni rozpieszczeni.

Kompendium Florysty

„Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” to pod wieloma względami kompendium wiedzy florystycznej. Biorąc książkę do ręki w jednym miejscu mamy do dyspozycji opisy podstawowych narzędzi, materiałów i technik florystycznych, ogromną dawkę wiedzy teoretycznej, a także porady, pomysły i inspiracje. Nie zabrakło również instrukcji „krok-po-kroku” na wykonanie różnego rodzaju kwiatowych dekoracji na różne okazje i pory roku, jak i szczegółowego kursu ich fotografii. I co chyba najważniejsze – całość opisana jest przejrzystym, lekkim, łatwym do zrozumienia językiem – jest to więc książka, której nie powinno zabraknąć w żadnej polskiej kwiaciarni!

e-florystyka.pl 2013-05-29


"Florystyka to przede wszystkim sztuka układania kwiatów — i nawet już ta krótka definicja zawiera w sobie dwie niezwykle ważne informacje. Przede wszystkim mówi nam, że florystyka jest dziedziną sztuki, czyli czymś, co wymaga zarówno znajomości wachlarza technik i opanowania umiejętności warsztatowych, jak i dużej dozy kreatywności i wyobraźni, a nawet i odrobiny talentu..." pisze Agnieszka we wstępie do swojej książki, uświadamiając czytelnikowi że wbrew powszechnym, błędnym wyobrażeniom o naszym zawodzie, florysta to nie tylko "pani dla przyjemności układająca cały dzień kwiatki."

Liczbę polskich książek poświęconych florystyce moglibyśmy policzyć praktycznie na palcach jednej ręki, niewiele jest u nas również przedruków pozycji zagranicznych. Jednocześnie promocja florystyki i kultury wręczania kwiatów to coś, czego naszej branży pilnie potrzeba - i "Świat florystyki" z pewnością przyjdzie nam tu z pomocą.

Florystyka w pigułce i od podszewki

Jak łatwo zgadnąć już na podstawie tytułu, "Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów." to książka składająca się z dwóch głównych części. Pierwsza to podstawy florystyki, zarówno dla hobbistów, jak i dla osób pracujących w kwiaciarni, zwłaszcza dla początkujących florystów. Dla tych mniej doświadczonych będzie to kopalnia nowych informacji, dla tych bardziej doświadczonych - pomocne zebranie w jednym miejscu wiedzy z zakresu teorii koloru, zasad kompozycji i podstawowych technik. "Sztukę układania kwiatów opisuje się czasem jako projektowanie i myślę, że jest to spostrzeżenie jak najbardziej trafne..." - pisze Agnieszka - "(...) Dobry projekt to nie tylko kwestia ciekawego pomysłu i kreatywności, to również w dużej mierze zasługa umiejętnego posługiwania się takimi zagadnieniami jak dobór kolorów i tekstur, wykorzystanie przestrzeni, dopasowanie form i kształtów, wyczucie proporcji i harmonii."

Pełny ciekawostek i oryginalnych spostrzeżeń jest obszerny rozdział poświęcony teorii barw. Zagadnienia takie jak dobór kolorów czy ich znaczenie Agnieszka opisuje z unikalnego, florystyczno-fotograficznego punktu widzenia. Oprócz standardowych zasad komponowania barw we florystyce dowiemy się więc np. dlaczego osoby starsze ucieszy bukiecik w kolorze niebieskim i jak dobierać kolory kwiatów do różnych typów oświetlenia - od romantycznego światła o zmierzchu po industrialne jarzeniówki. I ponieważ jest to książka w 100% poświęcona florystyce - wszystkie zagadnienia zilustrowane są zdjęciami i grafikami prac florystycznych i kwiatów.

Fotografia florystyczna po raz pierwszy...

Druga cześć książki poświęcona jest oczywiście fotografii florystycznej, czyli temu, jak lepiej fotografować swoje prace florystyczne - i to bez dostępu do profesjonalnego studia florystycznego. Jest to pierwsza książka o fotografii na rynku polskim - a właściwie i na europejskim - skierowana właśnie do florystów. Ci, którzy znają styl pisania Agnieszki z forumowej serii "Florysta za obiektywem" oraz jej styl uczenia z prowadzonych przez nią warsztatów, wiedzą że znajdziemy tu przejrzyste, pisane lekkim i zrozumiałym stylem wyczerpujące porady, wskazówki i inspiracje. Nauczymy się lepiej posługiwać swoim aparatem, poprawimy nasze umiejętności techniczne i kompozycyjne, dowiemy się jaki rodzaj pracy jak najlepiej ustawić przed obiektywem i jak radzić sobie z tymi uparcie niefotogenicznymi. To cenne informacje, które pomogą nam stworzyć atrakcyjne portfolio naszych prac, a tym samym zyskać nowych klientów i promować florystykę.

Inspiracje przez cały rok

W "Świecie florystyki. Sztuce układania i fotografowania kwiatów." Znajdziemy również opis podstawowych technik i materiałów florystycznych, a także rozdział w którym wykorzystamy je do wykonania krok-po-kroku prostych, atrakcyjnych dekoracji kwiatowych na każdą porę roku - a także na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Będą to zarówno ciekawe pomysły do wykorzystania w kwiaciarni, jak i przez hobbistów w domu. Ale jak pisze Agnieszka we wstępie do rozdziału 3ciego - "Pracy z kwiatami nie można nauczyć się jedynie z książek — potrzebna jest tu praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Tak jak w przypadku wielu innych zagadnień, doświadczenie jest tu niezbędne, ale równie ważna jest leżąca u jego podstaw wiedza i teoria, której sporą część znajdziemy właśnie w książkach." Dlatego nie przeczytamy tu o takich zagadnieniach jak techniki typowe dla florystyki ślubnej czy żałobnej - by je opanować, autorka książki odsyła początkujących florystów na warsztaty i kursy do profesjonalnych szkół florystycznych.

Ciekawym dodatkiem są dwa pełne pomysłów i atrakcyjnych zdjęć rozdziały poświęcone nieco bardziej niszowym tematom - jeden o wykorzystaniu warzyw i owoców we florystyce, a drugi o floralnym pakowaniu prezentów i dekorowaniu naczyń.

"W niektórych krajach, m.in. w Holandii, owoce i warzywa już od lat uznawane są za pełnowartościowy materiał florystyczny. Jeśli się chwilę nad tym zastanowić, nie powinno nas to dziwić — w końcu są to żywe materiały pochodzenia roślinnego, występujące w szerokiej gamie fascynujących kształtów, kolorów i tekstur..." - pisze Agnieszka. Dlatego przygotujcie się na florystyczne spotkanie nie tylko z popularnymi u nas jabłkami, ale i z bakłażanem, kalafiorem, czerwoną porzeczką, a nawet i marchewką i ziemniakami.

Florystyka i fotografia - para o uroku nieodpartym

Za różową okładką z tulipanem w ramce kryje się kopalnia informacji i kilkaset kolorowych fotografii, które opowiedzą nam o fascynującym świecie florystyki i podpowiedzą, jak go fotografować. Zdecydowanym atutem tej pozycji jest fakt, iż autorka z zawodu i wykształcenia jest zarówno profesjonalnym florystą, fotografem, jak i content writerem. Potrafi więc nie tylko umiejętnie połączyć ze sobą oba artystyczne światy, ale i przedstawić je czytelnikowi w ciekawy i zrozumiały sposób, malując je słowem.

Dzięki temu, że zarówno tekst, jak i wszystkie fotografie oraz większość prac w książce stworzone zostały przez jedną osobę, książka stanowi niezwykle spójną, jednolitą, w pełni przemyślaną całość. Coś dla siebie powinni tu znaleźć wszyscy, którzy pracują bądź chcą pracować z kwiatami - bez względu na poziom zaawansowania. A jako książka o kwiatach i dekoracjach z atrakcyjną szatą graficzną, jest to również doskonały prezent dla wszystkich, którzy kochają piękno wokół siebie.

forumkwiatowe.pl 2013-05-31


Książka Agnieszki Zakrzewskiej to propozycja zarówno dla amatorów, jak i osób, które chcą udoskonalić swój warsztat. Na 270 stronach autorka w wyczerpujący sposób wprowadza czytelników w świat kwiatów. Dowiemy się m.in. jak przygotować się do pracy z kwiatami, jak komponować barwy, wprowadzać do dekoracji warzywa i owoce oraz jak pakować prezenty z wykorzystaniem motywów florystycznych. Czytelnicy znajdą też dużo wskazówek dotyczących fotografowania oraz kompozycji obrazu. Autorka podpowiada również jak fotografować kwiaciarnię i w jaki sposób modyfikować fotografie w programie graficznym.

Autorka zarówno z pasji, wykształcenia jak i zawodu od ponad dekady związana z fotografią. Fascynacją do florystyki zaraziła się podczas kilkuletniego pobytu w Holandii, w kwiatowym zagłębiu jakim jest malownicza Westlandia. Po przeprowadzce do Polski w 2011 r. rozpoczęła akcję promowania fotografii wśród florystów, w ten sposób łącząc swoje dwie największe pasje.

Przez wiele lat kwiaty i fotografia pozostawały moją pasją, ale zawsze odgrywały rolę drugoplanową w moim życiu zawodowym. Kiedy po kilkuletnim pobycie w Holandii wróciłam do Polski, postanowiłam zaryzykować, i zamienić karierę w korporacji na bardziej artystyczną. Okazało się, że posiadam unikalny zestaw umiejętności - znajomość zarówno florystyki, jak i fotografii, a także na tyle lekkie pióro, by o nich pisać. A polska branża florystyczna potrzebowała akurat - i nadal potrzebuje - kogoś kto właśnie poprzez fotografię, i jej naukę, będzie promował sztukę układania kwiatów.

e-ogrody.pl 2013-06-18


Z tym poradnikiem opanujesz tajniki sztuki układania kwiatów i zabłyśniesz jako domowa florystka. Znajdziesz w nim mnóstwo praktycznych rad, inspiracji oraz wzorów bukietów na różne okazje' oraz pory roku. Dowiesz się także, jak fotografować kwiaty.

Poradnik Domowy 2013-09-01


Świat florystyki

Taki tytuł nosi książka, którą polecamy wszystkim profesjonalnie, ale i amatorsko zajmującym się florystyką, a także fotografowaniem roślin. Licząca blisko 300 stron książka, ilustrowana barwnymi zdjęciami, zawiera dużą porcję wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej każdemu, kto się zajmuje lub się zajmować próbuje układaniem kwiatów.

Można w niej znaleźć informacje o materiałach roślinnych, a także technicznych i ozdobnych przydatnych w tworzeniu bukietów i kompozycji oraz wiele wskazówek, w jakich naczyniach je umieszczać. Sporo miejsca zajmuje teoria kompozycji – proporcja, symetria i asymetria w bukiecie, grupowanie i stopniowanie roślin, także teoria barw. Osobny rozdział stanowi technika pracy z kwiatami i elementami ozdobnymi: czyszczenie, klejenie, wicie, drutowanie i szpilkowanie. Można tu również znaleźć przykłady dekoracji tworzonych w związku z porą roku lub z określoną uroczystością, a wśród nich aranżacje stołów i wnętrz. Można też nauczyć się pakowania na tę okazję prezentów, a także wykorzystywania w dekoracjach warzyw i owoców. Wszystkie rozdziały są bogato ilustrowane.

Znaczną część książki poświęcono fotografii; zawarto w niej wiele praktycznych wskazówek, jak się posługiwać aparatem fotograficznym w utrwalaniu piękna roślin, i uzasadnienie, dlaczego warto to robić. Reasumując: pożyteczne wydawnictwo, jakich nigdy dość na naszym florystycznym podwórku.

ndio.com.pl Kalina Godlewska


Otaczając się kwiatami, zyskujemy lepsze samopoczucie, kształtują się nasze wrażenia estetyczne i poczucie piękna. Kwiaty to także wyraz wdzięczności, szacunku lub pamięci.

Jak wykorzystać ich naturalne piękno, jak jeszcze uwznioślić lub ubarwić mowę kwiatów, możemy dowiedzieć się z książki Wydawnictwa Septem/Helion „Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów", przygotowanej przez Agnieszkę Zakrzewską. Autorka przypomina, że zachwyt nad kruchym pięknem kwiatów towarzyszy człowiekowi od tysiącleci.

Już w starożytnej Mezopotamii oraz starożytnym Egipcie kwitnące rośliny inspirowały artystów, którzy uwieczniali je w swoich dziełach. Jednak na co dzień tysiące innych ludzi po prostu upiększało nimi własne domy, z pasją układając bukiety i dekoracje, a czasem tworząc prawdziwe arcydzieła - tym bardziej godne podziwu, że szybko przemijające. Dziś sztuka układania kwiatów wzbudza zainteresowanie nie tylko profesjonalnych florystów i dekoratorów wnętrz, lecz całej rzeszy amatorów, pragnących wykonać niepowtarzalne kompozycje i cieszyć oko efektami swojej pracy. Książka adresowana jest do tych, których marzeniem jest opanowanie tajników sztuki florystycznej. Podpowiada, jak przygotować się do pracy z kwiatami, co oprócz nich warto wykorzystać przy układaniu bukietu lub kompozycji w naczyniu oraz - zwieńczając końcowy efekt - jak sfotografować dzieło, by móc pochwalić się swoim kunsztem także w przyszłości. Z książki dowiadujemy się także, jakie rodzaje dekoracji najlepiej wykonać o różnych porach roku i do jakich nietypowych zastosowań można wykorzystać kwiaty. Czy ktoś jest amatorem, czy profesjonalistą- na pewno znajdzie dla siebie nowe techniki oraz inspirujące pomysły.

W książce prezentowane są materiały i narzędzia flory-styczne oraz podstawy teoretyczne sztuki układania kwiatów. Jest to także kompendium wiedzy o komponowaniu barw i form, możliwościach wykorzystywania warzyw i owoców we florystyce, a nawet zastosowaniu kwiatów przy pakowaniu prezentów i przyozdabianiu stołów.

Osobny rozdział to utrwalanie sztuki układania kwiatów, czyli dlaczego florysta powinien stanąć za obiektywem. Poznajemy zasady kompozycji w fotografii. Przypominane są najczęstsze błędy przy fotografowaniu prac florystycznych i możliwości ich uniknięcia. Prezentowane są także najlepsze aparaty fotograficzne dla florysty, najlepsze filtry i możliwości wykorzystania komputerowych programów do cyfrowej obróbki zdjęć. Gdyby komuś tej wiedzy było mało - opisane są szanse florystycznej edukacji w Polsce, czasopisma i portale oraz imprezy florystyczne.

POLSKA - DZIENNIK ŁÓDZKI .N, 2013-08-24


„Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów” autorstwa Agnieszki Zakrzewskiej to świetna książka dla wszystkich artystycznych duszyczek, miłośników kwiatów oraz osób pragnących zgłębić tajniki sztuki układania bukietów i stroików. W ciekawy, barwny sposób autorka przybliża nam na czym polega praca florysty oraz jak nie będąc profesjonalistą w tej dziedzinie zaskoczyć bliskich własnymi aranżacjami. W książce znajdziemy wiele przykładów wieńców, wiązanek ślubnych, girland, dekoracji stołu i wnętrz czy też kwiatowej biżuterii. Z publikacji dowiemy się wielu praktycznych informacji, w tym materiałów i narzędzi florystycznych, wykorzystaniu warzyw i owoców w kompozycjach, artystycznego pakowanie podarunków na różne okazje a także zastosowanie fotografii, aby upamiętnić efekt naszych starań. Wszystko podane w prosty sposób, lekkim językiem i bez specjalistycznej terminologii. To co również zachwyca, to dobrej jakości, śliski papier, na którym umieszczono mnóstwo kolorowych zdjęć. Jeżeli szukacie inspiracji na niebanalne prezenty, oryginalne dekorowanie stołów czy wnętrz oraz pragniecie dowiedzieć się więcej o florystyce, to powyższa książka jest dla Was. Ja świetnie się bawiłam podczas jej czytania i z pewnością kilka z przedstawionych tu propozycji wykorzystam w nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia. Polecam!

kasandra-85.blogspot.com 2013-11-16