Opinie o książce "GIMP. Ćwiczenia praktyczne"
6
(11%)
5
(33%)
4
(44%)
3
(11%)
2
(0%)
1
(0%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 9)
Średnia ocen: 45

GIMP. Ćwiczenia praktyczne:

Ocena : 6 Ocena książki 2013-05-04

Barbara Kowalska, nauczyciel

Kiepska, czarno biała. Bardzo się z nią męczę. Mało przystępna dla osób, które dopiero zaczynają pracę z programem do obróbki zdjęć. Wielokrotnie trzeba wracać do poprzednich rozdziałów. Ważne informacje nie są wyodrębnione. Informacje mają charakter poleceń , rozkazów do wykonania.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-06-29

bez podpisu

Minus książki: czarno-biała. Plusy: Pisana zrozumiałym językiem, dobra kolejność i poziom ćwiczeń, dobrze opisane przykłady i narzędzia. Tak w skrócie to wcześniej Gimp mnie przerastał, znałem tylko Photoshop i nie mogłem się w Gimpie odnaleźć. Dzięki tej książce nauczyłem się od podstaw Gimpa, znam dokładnie jej narzędzia oraz potrafię w niej wykonać wiele rzeczy, które wcześniej robiłem w Photoshopie. Jest to książka bardzo dobra dla początkujących w Gimpie, będziesz w stanie po niej tworzyć/edytować grafiki samemu bez większych przeszkód. Jednak trzeba tą wiedzę z książki uzupełnić (zamówilem "Gimp receptury"). Aktualną wersją Gimp jest 2,8 a w książce jest 2,6 jednak to w niczym nie przeszkadza, bo nazewnictwo, działanie funkcji i ich rozmieszczenie jest takie samo w obu wersjach. Bardzo wielkim minusem jest brak kolorów w przykładach: Szara szybka maska na szarej papudze która jest na czarnym tle... jeśli książka czarno-biała to lepiej można było dobrać przykład. Ale tak naprawdę to polecam bardzo tą książkę, przydatna.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-09-03

Mariusz, programista

Książka napisana prostym językiem, przykłady zrozumiałe, wszystko dokładnie wyjaśnione. Czytelnik jest prowadzony krok po kroku i z łatwością zagłębia się w tajniki GIMPa. Wersja w kolorze mogła by być pomocna, ale i bez tego książka jest bardzo przydatna.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-01-02

Marzena Kaczor, nauczyciel

bardzo pomocna przy pracy z gimpem, polecam

Ocena : 4 Ocena książki 2013-11-19

mirek

Zawsze omijałem ten temat szerokim lukiem. W końcu się zdecydowałem ponieważ opisane środowisko jest darmowe i pozwala robić całkiem ciekawe grafiki. Na początek myślę jest to dobra ksiażka.

Ocena : 4 Ocena książki 2011-05-16

bez podpisu

funkcje programu prosto i czytelnie opisane, przykładowe ćwiczenia dają możliwość opanowania programu, pozycja warta polecenia

Ocena : 4 Ocena książki 2011-06-07

Mietek D., inż. mechanik

Dla początkujących w obsłudze GIMPa to jest idealna książeczka. Co można robić za pomocą GIMPa jest tam na przykładach bardzo dobrze pokazane. Autor zamieścił szereg zdjęć kolorowych na ftp heliona, na których wykonuje się ćwiczenia opisane w książce. Pozwala to poznać podstawy w posługiwaniu się GIMPem do edycji i poprawy zdjęć. Takiej książki jeszcze nie było!

Ocena : 4 Ocena książki 2011-11-02

bez podpisu

Bardzo potrzebna pozycja na rynku, z uwagi na ubóstwo aktualnie dostępnej literatury książkowej dotyczącej GIMP-a. Spełnia w dużej mierze oczekiwania dla początkujących użytkowników w prosty i bardzo przystępny sposób. Książka ta traktuje o obróbce graficznej fotografii, a więc również i o kolorach. Fotografowie w przeważającej części są ludźmi, dla których barwa jest kluczowa. Książka niestety jest czarno-biała! Rozumiem, że celem tej koncepcji było obniżenie kosztów związanych z wydaniem. Sądzę jednak, że ta koncepcja nie powinna mieć zastosowania w przypadku takich poradników. Chętnie dopłaciłbym, aby książka była w kolorze.

Ocena : 3 Ocena książki 2012-10-16

bez podpisu

Przejrzałam, trochę poćwiczyłam i przyznaję,że jasno, łatwo i przejrzyście... Ale uważam, że dodatki powinny być zawarte już przy samej książce, bez konieczności szukania ich na stronie Heliona i osobnego ściągania. No i rzecz najbardziej istotna, podkreślana przez pozostałych recenzentów - brak kolorowych ilustracji. To największy mankament książki i chyba jakieś nieporozumienie... Dlatego tylko "trója". Szczególnie, że można dla GIMPa w necie znaleźć mnóstwo (darmowych i w kolorze) instrukcji, przykładów itp.

Ocena :  Ocena książki 2011-03-25

Piotr Korniluk, inż. elektronik

Dopiero zacząłem przeglądać tę książkę więc nie będę pisał o jej merytorycznej stronie. Wydaje się, że jest w porządku. Ale wydanie książki o edycji grafiki i fotografi, gdzie jest pełno przykładów i ilustracji bez użycia kolorów, to moim zdaniem ZBRODNIA! Nie usprawiedliwia tego nawet dodanie ćwiczeń do zaciągnięcia w oryginalnych plikach. Może trzeba było poprzestać na płatnym kursie internetowym. Jak można opisywać "Modyfikację kolorystyki", "Wpływ opcji próg na działanie narzędzia Zaznaczenie według koloru" ilustrując to średniej jakości obrazkami w odcieniach szarości?? Następne wydanie planowane w Braille'u czy audiobook?