Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
- Autor:
- Nicole S. Young
- Niedostępna
Sprawdź nowe wydanie
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II
Nicole S. Young
Opis
książki
:
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Uwiecznij swoje osiągnięcia kulinarne!
Gdy otworzysz jakąkolwiek książkę kucharską, natkniesz się na atrakcyjne zdjęcia gotowych posiłków. Z pewnością ich autorzy muszą mieć silną wolę, skoro nie pałaszują fotografowanego przedmiotu, zanim nie skończą sesji. Ale silna wola nie wystarczy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Co jeszcze jest potrzebne do osiągnięcia rewelacyjnego efektu?
W tej książce znajdziesz bogate menu najlepszych porad, dzięki którym osiągniesz swój cel. Wybierzesz odpowiedni sprzęt, oświetlenie oraz rekwizyty. Ponadto zapoznasz się z możliwościami programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć oraz technikami maskowania niedoskonałości przygotowanych posiłków. Ta książka jest idealną pozycją dla Ciebie, niezależnie od tego, czy potrzebujesz zdjęć do swojego bloga kulinarnego, czy też chcesz pochwalić się własnymi osiągnięciami przed znajomymi na Facebooku. Jedno jest pewne - jeśli zastosujesz się do porad z tej książki, Twoje zdjęcia sprawią, że wszystkim przyjaciołom ślinka pocieknie wprost na klawiaturę!
Obejrzyj recenzję video od Ziołowy Zakątek:
i od Kotlet.tv:
Wszystko, co musisz wiedzieć na temat fotografowania żywności:
- Wybierz odpowiedni sprzęt
- Oświetl odpowiednio fotografowany posiłek
- Stylizuj przygotowane potrawy
- Korzystaj z rekwizytów
- Ulepsz zdjęcia w Photoshopie
Pamiętaj o jednej zasadzie - najpierw zdjęcia, potem uczta!
Patroni medialni:
Wybrane bestsellery
-
Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.
- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
Czasowo niedostępna
-
Promocja Promocja 2za1
Ta książka jest właśnie takim mistrzem-przyjacielem. Nie zawiera skomplikowanej teorii i technicznego żargonu, znajdziesz w niej za to mnóstwo sekretów i wskazówek, dzięki którym zaczniesz przywozić z podróży przepiękne zdjęcia! Zamieszczono w niej sporo ważnych uwag na temat kreatywności czy wizji, a także dużo praktycznych porad dotyczących kompozycji, konkretnych ustawień czy zasad korzystania z różnego rodzaju sprzętu w danej sytuacji w podróży. Książka jest napisana w taki sposób, aby można było szybko znaleźć interesujące zagadnienie i uzyskać informację właśnie wtedy, kiedy jest potrzebna. Z tą pozycją poczujesz, jakby w podróży towarzyszył Ci mistrz, który po przyjacielsku zdradza Ci sekrety najlepszych fotografów!- Druk
- ePub + Mobi pkt
(38,35 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Ta książka jest właśnie takim mistrzem-przyjacielem. Nie zawiera skomplikowanej teorii ani technicznego żargonu, za to stanowi źródło ponad dwustu sprawdzonych sekretów i wskazówek, dzięki którym zaczniesz robić lepsze, ostrzejsze, barwniejsze i dużo piękniejsze zdjęcia! Dowiesz się, który przycisk należy wcisnąć w danym momencie, jakie ustawienia wybrać i kiedy konkretnie się nimi posłużyć. Zapoznasz się ze wskazówkami dotyczącymi sprzętu, co pozwoli Ci świadomie wybrać to, czego rzeczywiście potrzebujesz. Znajdziesz tu również porady dotyczące konkretnych rodzajów zdjęć. Skorzystaj z tych podpowiedzi, a Twoje fotografie zyskają profesjonalną jakość — i to bez zawracania sobie głowy trudnymi tematami!- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(37,17 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Ten unikatowy podręcznik odkryje przed Tobą tajniki tworzenia najlepszych zdjęć krajobrazowych. Opisano tu warsztat, sprawdzone techniki i triki profesjonalistów. Omówiono szerokie spektrum tematów, w tym kwestie potrzebnego sprzętu, ustawień aparatu fotograficznego i edytowania zdjęć. Dowiesz się, jak fotografować o świcie i w nocy, jak uwieczniać strumienie i wodospady, jak poradzić sobie ze zdjęciami nocnego nieba, Drogi Mlecznej i kapitalnych panoram. Docenisz, że podręcznik jest pozbawiony zbędnej teorii, za to naszpikowany praktycznymi, kluczowymi w chwili robienia zdjęcia wskazówkami. Układ treści maksymalnie ułatwia odnalezienie potrzebnego zagadnienia: na jednej stronie omówiono tylko jeden temat!- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(37,14 zł najniższa cena z 30 dni)
35.94 zł
59.90 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Ta książka mówi o sztuce fotografowania. Choć nie brakuje tu wskazówek odnoszących się do technicznej strony robienia zdjęć, opowiada przede wszystkim o pasji fotografowania: o tym, że uchwycenie ludzi, miejsc czy kultur na obrazie udaje się tylko tym, którzy znaleźli swoją wizję i odkryli w sobie palące pragnienie pokazania własnego sposobu odbierania świata. Zainspiruje Cię do opowiedzenia swoich historii z takim zaangażowaniem i tak przekonująco, jak to jest tylko możliwe dzięki fascynującej sile fotografii. Dowiesz się, jak robić naprawdę dobre zdjęcia — dobre, czyli takie, które są wspólnym dziełem serca i umysłu, emocji i rozumu. Ale to nie wszystko, co znajdziesz w tej książce. Jest pełna barw, światła, ciepła i uczy wizualnej wrażliwości — to cechy doskonałych zdjęć!- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(36,58 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Codziennie w naszym otoczeniu natrafiamy na setki zdjęć i najczęściej bardzo szybko o nich zapominamy. Przypadkowo napotykane zdjęcia reklamowe czy prasowe prezentują zupełnie inną jakość niż fotografie artystyczne, które nas poruszają i do których chce się powracać. Najczęściej niosą jasny przekaz, wywołują w nas silne emocje i sprawiają, że nie pozostajemy obojętni. Tworzenie takich fotografii to umiejętność, która wymaga dużych nakładów pracy i pomysłu. Zacznij tę ciekawą podróż już teraz! Książka, którą masz przed sobą, nie jest typowym poradnikiem. Autor odsłania przed Czytelnikiem techniczne aspekty rzemiosła fotografa i zasad kompozycji oraz inspiruje go do własnych poszukiwań, do łamania reguł i eksperymentowania. Niemal każde z ćwiczeń, które proponuje, może stanowić punkt wyjścia do twórczych zmagań i szlifowania swojego indywidualnego stylu. Chwyć za aparat i wyraź siebie! Autor zawarł w tej książce:- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(41,40 zł najniższa cena z 30 dni)
41.40 zł
69.00 zł (-40%) -
Promocja 2za1
Poradnik w przystępny sposób bez języka paragrafów odpowiada na kluczowe pytania związane z sesjami zdjęciowymi: Czy wszędzie można robić zdjęcia? Gdzie nie można i dlaczego? Czy ważne jest to, co znajduje się w tle? Kwestie praw do publikowania budynków i dzieł sztuki. Kogo pytać o zgodę na sesję i wreszcie ile to wszystko kosztuje? Monika Biedr -
Promocja Promocja 2za1
Czwarte wydanie książki Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów to świetne wprowadzenie do niezwykle zajmującej dziedziny, jaką jest układanie kwiatów. Krok po kroku zgłębisz jej tajniki - poznasz efektowne sposoby na tworzenie pięknych kompozycji, dowiesz się, jak łączyć kolory i dobierać materiały. Znajdziesz tu między innymi wskazówki, jak projektować i tworzyć kwiatowe oprawy ślubów, aby wywarły niezapomniane wrażenie. Przy czym to jedyna na polskim rynku pozycja, z którą nie tylko wkroczysz w świat florystyki, ale także nauczysz się utrwalać ulotne piękno kwiatów na fotografii, na przykład na potrzeby mediów społecznościowych, działalności zawodowej lub artystycznej. Albo dla własnej przyjemności - układanie i fotografowanie kwiatów może być skutecznie relaksującym i wciągającym hobby.- Druk
(64,35 zł najniższa cena z 30 dni)
59.40 zł
99.00 zł (-40%) -
Promocja 2za1
Ważna informacja: Poradnik zawiera uzupełniające materiały filmowe w linkach. Popularność fotografii portretowej Fotografujesz modeli? Oczywiście! Każdy pragnie upozować i sfotografować swoich najbliższych by ładnie wyszli na zdjęciu. Nie ma tu znaczenia czy robisz zdjęcia smartfonem, czy aparatem fotograficznym. Zasady dobrego pozowania są takie s -
Kto ma kota, ten wie, że w tym małym domowniku drzemie dziki przodek, gotów w każdej chwili się przyczaić, wyskoczyć zza rogu, zapolować… a każdy jego ruch będzie idealny, wart uwiecznienia na fotografii. Zresztą kot w dowolnej sytuacji ― śpiący, mruczący, myjący łapkę, bawiący się czy wpatrzony w krajobraz za oknem ― zasługuje na portret. Jest przecież taki piękny, ma błyszczące oczy, dumną postawę…
- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
Niedostępna
-
Promocja Promocja 2za1
Nie jest to więc typowy podręcznik do nauki fotografii, choć rozdziały stricte podręcznikowe również się tu znajdują i stanowią ważny element całości. Na podstawie własnych przygód, doświadczeń, a nawet błędów fotograf opowiada o filozofii fotografowania w górach i nakreśla etos fotografa górskiego: kogoś, kto nie tylko fotografuje góry, ale też w nich nocuje i spędza wiele dni, a czasem tygodni.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(56,07 zł najniższa cena z 30 dni)
53.40 zł
89.00 zł (-40%)
Ebooka "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook, Onyx Booxs i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolonych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" zobaczysz:
-
w aplikacjach Ebookpoint i Videopoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych z dostępem do najnowszej wersji Twojej przeglądarki internetowej
Recenzje książki: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła (25) Poniższe recenzje mogły powstać po przekazaniu recenzentowi darmowego egzemplarza poszczególnych utworów bądź innej zachęty do jej napisania np. zapłaty.
-
Recenzja: Zawsze smacznie Jolanta OkonekRecenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Helion prezentuję Wam książkę, która jest jedną z trzech pozycji skupiającej się na fotografii kulinarnej.
Autorką książki jest Nicole S. Young, która połączyła miłość do jedzenia i fotografii, by zostać fotografem żywności.
Już w pierwszych rozdziałach możemy zapoznać się z podstawami fotografii, sprzętem i oświetleniem. Jest to niezwykle istotne, szczególnie gdy ktoś dopiero zaczyna swoją fotograficzną przygodę, bowiem bez względu na rodzaj fotografii jakim się zajmiemy, to określenia takie jak: balans bieli, przysłona, czas otwarcia migawki, czy czułość ISO mają kluczowe znaczenie.
Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, z czego 6 zakończonych jest zadaniami do wykonania, co moim zdaniem jest świetnym rozwiązaniem, gdyż możemy przećwiczyć to, czego dowiedzieliśmy się z danego rozdziału.
S. Young przedstawia również kilka "sztuczek", by jedzenie na zdjęciach wyglądało lepiej, jednak zarówno mnie, jak i pewnie większości blogerów kulinarnych sposoby te nie za bardzo się spodobają, gdyż po ich wykonaniu jedzenie nadaje się jedynie do kosza.
Ze wszystkich rozdziałów najbardziej spodobał mi się ostatni, czyli "Za kulisami", gdzie autorka krok po kroku opisuje poszczególne kroki jakie wykonała, by stworzyć piękne zdjęcie.
Czy warto zainwestować w tę książkę?
Osobiście dowiedziałam się z niej bardzo wiele, więc uważam, iż mimo tych nieszczęsnych "sztuczek", których nie da się nie zauważyć książka jest napisana bardzo zrozumiale i w prosty sposób, czyli nawet początkujący nie będą mieli problemu z lekturą, ponieważ wszystko jest dokładnie opisane, co za tym idzie, polecam tą pozycję zarówno początkującym jak i już doświadczonym fotografom -
Recenzja: photomatrix-nik.blogspot.com 2014-02-24Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła to już druga książka o fotografii w kuchni na moim blogu wydana również nakładem Wydawnictwa Helion. Autorka Nicole S. Young pokazuje zdjęcia w trochę innym wydaniu niż jej poprzedniczka i nie ukrywam, że dużo bardziej odpowiada mi jej styl.
Książka jest kierowana do wszystkich fotografów chcących zacząć zabawę z aparatem w kuchni lub w pobliżu. Mamy wprowadzenie i informację o potrzebnym sprzęcie dla początkujących jak również ciekawostki dla bardziej zorientowanych, na koniec cały proces powstawania zdjęcia dla bardzo zaawansowanych.
W siedmiu rozdziałach książki małymi kroczkami autorka wciąga nas coraz bardziej w wir kuchennych rewolucji. Mamy i podstawy fotografii, opis sprzętu, oświetlenia, kompozycji, używanych rekwizytów, obróbki w Photoshopie oraz na zakończenie wisienka na torcie rozdział za kulisami, gdzie autorka pokazuje od początku do końca na kilku przykładach: przygotowania do sesji, sesje oraz postprodukcję w programie graficznym. Jest to lekcja poglądowa jak powinniśmy postępować w kolejnych etapach pracy nad zdjęciem.
Książka ma przepiękne zdjęcia potraw, które aż kuszą nasze oczy, do ich spróbować. Opisy dodawane do zdjęć zostały świetnie wkomponowane w zdjęcie dzięki temu autorka przedstawia po co dodała niektóre elementy np. umieszczone nieotre winogrona w tle zrównoważyły pomarańczowy,czerwony i fioletowy kolor kanapki i pałeczek serowych. W opisie sprzętu nie są to suche informacje, ale niekiedy również plan scenerii wykonywanego zdjęcia z rozmieszczeniem sprzętu (blendy, ekrany, lampy) i miejscem aparatu. Proces postprodukcji jest pokazany w akcji, czyli jakie funkcje Photoshopa użyć aby poprawić efekt końcowy, nie są to jakieś skąplikowane czynności i nawet osoby nie mające dużego doświadczenia z tym programem sobie poradzą, patrząc na screeny okienek zamieszczone na marginesach książki. Cały proces powstawania zdjęć pokazała autorka w ostatnim rozdziale, na przykładzie kilku sesji zdjęciowych. Mamy pokazane stykówki od początkowego pustego talerza do kolejnych etapów nakładania potrawy i dodatków uzupełniających tło. Pokazane zostały plany zdjęciowe, na których zaznaczono rozmieszczony sprzęt oświetleniowy (niekiedy światła naturalnego z okna czasami sztucznego) w stosunku do aparatu. Po uzyskaniu zdjęcia końcowego pokazano również minimalne korekty w Photoshopie pozwalające jeszcze bardziej dopieścić zdjęcie.
Patrząc na zawartość rozdziałów wydaje się, że dwie książki o fotografii kuchennej są prawie identyczne, ale tak do końca nie jest. Prawdą jest, że niektóre informację szczególnie z pierwszych dwóch rozdziałów się powielają, bo autorki omawiają te same podstawy, sprzęt też się zbytnio nie różni między sobą, ale później zdjęcia i sposób ich opisu i prezentacji potraw różni się diametralnie. Poprzednia książka miała zdjęcia robione od góry dużą głębą ostrości przez co wyglądały jakby robione kompaktem dla potrzeb bloga oraz ze zbyt dużą ilością dodatków (niekiedy nie pasujących kolorystycznie) , w tej książce zaś zdjęcia są jakby miały reklamować dany produkt w jakimś magazynie lub na jakiejś ekskluzywnej stronie eleganckiej restauracji. Mamy piękne kolory, ostrość ustawiona na część potrawy przykuwającą naszą uwagę, reszta kompozycji stopniowo rozpływa się w nie ostrości. Sam tekst skupia się głównie na temacie zdjęcia nie meandruje na jakieś niezwiązane z nim obrzeża jak w "Ujęciach ze smakiem" i wydaje mi się też, że nauczanie związane z fotografią w tej pozycji jest bardziej profesjonalne, w drugiej pozycji zaś mamy więcej ciekawostek o kuchni mniej o fotografii. -
Recenzja: magazynt3.pl 2013-08-01Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Nicole S. Young swoją książkę postanowiła poświęcić technikom fotograficznym użytecznym przy robieniu zdjęć różnego rodzaju potrawom. Wbrew pozorom uzyskanie efektów widocznych w dobrych książkach kucharskich nie jest takie łatwe, ale przy odrobinie kreatywności i opanowaniu ciekawych sztuczek możliwe jest sporządzenie zdjęć, które stanowić będą prawdziwe rodzynki na facebookowym profilu czy waszym kulinarnym blogu.
-
Recenzja: A dupa rośnie .Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Książka „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła” wydawnictwa Helion została napisana przez Nicole S. Young z myślą przede wszystkim o blogerach kulinarnych i domowych kucharzach. Nie jest to jednak lektura, którą wystarczy raz przeczytać i odłożyć na półkę. Będzie się do niej wiele razy wracało, ponieważ jest dość bogata w informacje dotyczące zarówno samych podstaw fotografowania jak i postprodukcji. Książkę tę otrzymałam dzięki uprzejmość księgarni internetowej Septem już jakiś czas temu i co chwilę odkrywam w niej coś nowego.
Jestem początkującym (a wręcz raczkującym) ‘fotografem kulinarnym’, i dla mnie ten temat to wciąż czarna magia. Ogarniam to i owo, ale żeby tak zabłyszczeć wiedzą teoretyczną, to już cięższa sprawa. Dlatego bardzo się cieszę z tej książki, bo (może) uda mi się zgłębić tajniki fotografii kulinarnej.
W książce znajdziemy 7 rozdziałów:
- podstawy fotografii;
- sprzęt fotograficzny;
- oświetlenie;
- stylizacja i rekwizyty;
- kadrowanie i kompozycja;
- obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop;
- za kulisami;
Każdy rozdział rozpoczyna się od omówienia przykładowego zdjęcia. Autorka podaje dane zdjęcia, zastosowane sztuczki, żeby fotka była jeszcze piękniejsza oraz tłumaczy dlaczego użyła dany produkt, a nie inny. Super pomysł, ale moim zdaniem zdjęcia nie powinny być pokazane, aż z tak bliskiej odległości.
Na początku otrzymujemy porządną dawkę teorii, czyli wyjaśnione są podstawowe pojęcia takie jak pliki RAW i JPEG, balans bieli, przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO. Wszystkie te zagadnienia są bardzo szczegółowo opisane i zaprezentowane na fotografiach.
Rozdział dotyczący sprzętu fotograficznemu rozpoczyna się od porównania kompaktu i lustrzanki. Kilka stron poświęconych jest obiektywom i dowiemy się również co nieco o sprzęcie oświetleniowym oraz o statywach (do których chyba nigdy się nie przekonam. Mam statyw, który tylko stoi i się kurzy ;p).
W rozdziale o oświetleniu poczytamy sobie o technikach oświetlania żywności. Jeśli o mnie chodzi, fotografuję jedzenie tylko i wyłącznie przy świetle dziennym. Nie używam żadnych lamp i blend. No i niestety nie mam w oknach firanek, przez co nie mam rozproszonego światła. Może kiedyś dorobię się odpowiednich gadżetów. (I firankiJ) Z książki dowiedziałam się, jak ważna jest odległość źródła światła od fotografowanego dania. Jeżeli chce się uzyskać miękkie, delikatne światło należy je przede wszystkim rozproszyć i umieścić je jak najbliżej danej potrawy. Ja zazwyczaj fotografuję dania tuż przy dużym balkonowym oknie, na podłodze (na specjalnej desce), tylko brakuje mi tej cholernej firanki;p
Ważnym elementem jest również umiejscowienie źródła światła. Ponoć najlepsze jest to padające z tyłu (nie wiem, nie sprawdzałam), a najgorsze to z przodu- w szczególności jeśli zastosuje się wbudowaną lampę błyskową- to już w ogóle jest totalna masakra!
Moim ulubionym rozdziałem jest ten poświęcony stylizacji i rekwizytom. I tu od razu widzę minę mojego Tomka, który czeka na obiad i doczekać się nie może… . Bo co z tego, że danie jest już na talerzu, skoro chłopina nie może go zjeść. Bo czeka… Czeka, aż danie pięknie przystroję i sfotografuję. Nicole doradza, że czasami wystarczy zamienić miejscem kilka składników na talerzu, żeby danie wydało się atrakcyjniejsze. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę jakość tychże składników. Muszą być przede wszystkim świeże.
Nicole opowiada również o podstawach stylizacji potraw. Najczęściej używa następujących przedmiotów przy robieniu zdjęć: pęsety, małych miseczek, plastikowych łyżek, papierowych ręczników, pędzelków, zraszacza, tarki i nożyka do obierania. Ponadto, autorka korzysta od czasu do czasu z tzw. dublerów po to, aby przygotować się do danej fotki i kiedy jedzenie będzie już gotowe, móc mu zrobić od razu zdjęcie.
Z książki dowiemy się również w jaki sposób można lekko ‘oszukać’, żeby otrzymać oczekiwany efekt na danej fotografii. Można na przykład markować ślady rusztu za pomocą zapalarki do węgla (co wydaje mi się mega sztuczne), dodać pary dzięki ręcznemu żelazku parowemu lub też ułożyć danie na kulce styropianu żeby zwiększyć jego objętość… . No cóż… .
Robiąc zdjęcia trzeba zawsze brać pod uwagę również to, aby był zachowany pewien porządek. Tzw. ład i skład. Porządek można odnaleźć np. za pomocą: zasady trójpodziału czy metody trójkąta. Trzeba pamiętać również o mistrzach drugiego planu, czyli o przedmiotach znajdujących się poza głębią ostrości zdjęcia, ponieważ one również dodają uroku (lub mogą dane zdjęcie totalnie schrzanić). Ważna jest również perspektywa i kadrowanie.
Ostatni rozdział jest poświęcony programowi do obróbki zdjęć- Adobe Photoshop. Nie używam tego programu i póki co nie czytałam jeszcze tych stron. Mogę jedynie dodać, że Nicole opisała podstawy działania tego programu, przedstawiła zdjęcia wraz z dokładnym opisem co trzeba krok po kroku robić oraz w jaki sposób obrabiać fotografie.
Każdy rozdział zakończony jest zadaniami. Wiadomo, że sama teoria jest trochę sucha i żeby co nieco sprawdzić, warto przetestować coś na własnej skórze. I tu z pomocą przychodzą nam zadania, które poruszają zagadnienia z danego rozdziału. Jeśli ktoś chce ambitnie skorzystać z tej książki, moim zdaniem powinien wykonywać krok po kroku wszystkie ćwiczenia.
Skoro książka poświęcona jest fotografii kulinarnej warto napisać kilka słów o samych zdjęciach. No cóż. Są ładne. Są też piękne, ale w niektórych przypadkach… no cóż… szału nie ma. Fajnym dodatkiem jest natomiast to, że każda fotka jest opisana, a do wielu z nich dołączony jest rysunek ‘za kulisami’ przedstawiający graficzne ustawienie poszczególnych elementów na stole- tj. źródło światła, blenda, parasolka, aparat.
Tę książkę polecam przede wszystkim tym osobom, które mają już jakieś zielone pojęcie o fotografii kulinarnej, ale mają ochotę się co nieco dokształcić:-) Z pewnością znajdą w niej dużo nowych informacji, które pomogą im poprawić swój warsztat fotografii kulinarnej.
-
Recenzja: METRO 2012-12-17Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
To, że najpierw je się oczami, wie każdy. Ale jak zrobić zdjęcie, żeby zachęcić do jedzenia albo do przygotowania dania właśnie według naszego przepisu? "Fotografia kulinarna" przystępnym językiem opisuje każdy etap powstawania udanego zdjęcia. Zaczynając od wiedzy teoretycznej dotyczącej doboru sprzętu, kompozycji, oświetlenia po praktyczne porady, jak oddać atrakcyjność zup, sosów, dań głównych itd. Dowiecie się, jak dodać naszym zdjęciom blasku za sprawą programu do edycji zdjęć. Ostatni rozdział pt. "Za kulisami" zawiera teorię z poszczególnych rozdziałów zastosowaną w praktyce. To pozycja dla każdego, kto chce udoskonalać warsztat fotograficzny. Autorka adresuje ją do "smakoszy, autorów blogów kulinarnych, domowych kucharzy, szefów kuchni oraz dla każdego, kto ma ochotę na pyszne jedzenie, poszukuje piękna i pragnie, by jego fotografie wywoływały głód".
-
Recenzja: truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.ie 2012-11-28Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Nicole jest fotografem jedzenia oraz specjalistką od programu Adobe Photoshop, a książkę, jak przyznaje, napisała z myślą o blogerach kulinarnych i wszystkich tych, którzy są miłośnikami jedzenia i pragną, by ich fotografie wywoływały głód.
Jej książka również nie pozostawia bez odpowiedzi pytań o to, czym jest balans bieli, pliki RAW, czas otwarcia migawki, kadrowanie, matryca pełnoklatkowa, czułość (ISO), kompakt, czy lustrzanka. Opisuje typy obiektywów, osprzęt, akcesoria do modelowania światła.
Przeczytamy tu o technikach oświetlania, przez intensywność, barwę, modelowanie światła po rozpoznawanie prześwietleń. Autorka zdradza, jakie jest, jej zdaniem, najlepsze ustawienie potrawy względem źródła światła.
Znajdziemy też informacje o stylizacji, tkaninach, fakturach blatów, naczyniach i paru sztuczkach wizualnych. Dowiemy się, co to perspektywa, ogniskowa, głębia ostrości i zasada trójpodziału.
Sporą część książki zajmuje rozdział o programie Adobe Photoshop, jako, że Nicole jest specjalistką od tego programu. Po kolei omawia wszystkie funkcje, następnie podstawy pracy w tym programie, na sztuczkach i trickach skończywszy. Taki photoshopowy poradnik w pigułce.
Na koniec, pokazuje, krok po kroku, od kulis, jak powstają jej zdjęcia: w jaki sposób układa jedzenie, stylizuje, jak je oświetla, fotografuje, na końcowym etapie postprodukcji skończywszy. -
Recenzja: White Plate 2012-11-24Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Chyba nie ma dnia, w którym nie dostawałabym maila z pytaniem o polecenie ciekawej literatury na temat fotografii jedzenia. Obok napisanej przez blogerkę Helene Dujardin książki Ujęcia ze smakiem, mogę dziś polecić "Fotografię kulinarną", napisaną przystępnym językiem, opisującą każdy etap powstawania udanego zdjęcia.
O rekwizytach, świetle, przysłonie i programach do edycji zdjęć. Czyli wszystko, o co warto zapytać. -
Recenzja: sylkahaha.blox.pl 2012-10-30Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Książkę rozpoczyna krótki wstęp, w którym przeczytamy o powstaniu i jej głównym celu, którym jest pomoc fotografom w stworzeniu zdjęcia idealnego. W kolejnych rozdziałach znajdziemy informacje na temat podstaw fotografii. Są tam omówione liczne zdjęcia, typy plików, podstawy ekspozycji i balans bieli. Te informacje są szczególnie ważne dla początkującym fotografów, chociażby takich jak ja. Autorka nie rozpisuje się tu jednak szczegółowo, podaje zaledwie najważniejsze zasady, które stanowią wierzchołek góry lodowej.
W rozdziale drugim mamy omówiony sprzęt fotograficzny, czyli narzędzia pracy:w tym aparaty cyfrowe, obiektywy i ogniskowe, statywy i akcesoria a także sprzęt oświetleniowy. Dość interesujace dla mnie było tu poruszenie kwestii kompakt kontra lustrzanka. Wychodzimy z założenia, ze lepszej jakości aparat i czym droższy to i zdjęcie będzie lepsze i ładniejsze. Mylne jednak jest to stwierdzenie. Najpier należy nauczyć się obsługi podstawowego aparatu i to z niego wycisnąc jak najwięcej się da, by później chcąc bardziej rozwijać możliwość zakupić nowy sprzęt. Nie oszukujmy się lustrzanka kosztuje, napewno nie mało, a bez naszych umiejętności sama nie zrobi dobrej jakości zdjęcia.
Kolejny rozdział to techniki oświetlenia żywności. Przeczytamy tu o rodzajach światła, o tym że światło tylne jest najlepsze i akcesoriach do modelowania światłą. Jak w każdym z rozdziałów mamy też i tu dużą ilość kolorowych zdjęć i schematów,tzw. za kulisami oraz załączone do nich opisy i omówienia poszczególnych ustawień, etapów fotografowania często krok po kroku.
Wraz z rozdziałem 4 przechodzimy do stylizacji i rekwizytów. Rozdział ten jest poświęcony sztuce prezentacji potraw. Każdy przecież chce aby jego potrawa wyglądała apetycznie i przepysznie...tak aby na sam widok wywoływała głód. Dowiemy się z tego rozdziału co wziąć pod uwagę podczas stylizacji i jak zapewnić najlepszą jakość. Poznamy kilka sztuczek i wskazówek i oczywiście poznamy podstawy stylizacji zdjęć.
W kolejnych rozdziałach 5 i 6 przeczytamy jeszcze o : kadrowaniu i kompozycji. Nauczymy się jak wykorzystać popularne reguły kompozycji aby stworzyć ciekawe zdjęcie. Poznamy tajniki obróbki zdjęć w programie Adobe Photoshop. A w ostatnim 7 zajrzymy za kulisy. Zapoznamy z kilkoma zdjęciami potraw i ich historią: stylizacją, dodatkami, rodzajem oświetlenia aż po proces obróbki w programie komputerowym.
Jeśli i Twoją pasją jest fotografownie jedzenia lub zwyczajnie chcesz się rozwijać i udoskonalać swoje umiejętności to ta książka jest dla Ciebie. Ta bogato ilustrowana i w przystępny, zrozumiały sposób napisana książka stanowi doskonałe źródło wiedzy na teamt fotografowania żywności. -
Recenzja: bookoftaste.blogspot.com Laura, 2012-10-25Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Lubię oglądać zdjęcia potraw. Niestety nie umiem ich robić. Fotografia kulinarna przyszła mi z pomocą. To już druga książka od Wydawnictwa Helion poświęcona robieniu zdjęć jedzeniu. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym temacie nic trudnego - wręcz przeciwnie, ta materia pełna jest skomplikowanych zawiłości.
W książce Fotografie kulinarna zawarto wszystkie porady dotyczące robienia zdjęć jedzeniu, które są niezbędne do wykonania perfekcyjnej fotografii. Mamy w niej rozdział poświęcony podstawom fotografii jako takiej, rozdział o sprzęcie fotograficzny, o oświetleniu, o prezentacji potraw czyli rekwizytach i właściwej stylizacji, kadrowaniu, obróbce w Photoshopie i rozdział podsumowujący całą wiedzę z dodatkowymi sztuczkami.
Chyba najciekawszy jest dla mnie dział poświęcony stylizacji potraw, w tym opisom jak dodać parę czy wzór przypiekania oraz ten poświęcony postprodukcji. Wszystkie kroki z obróbki pokazane są na kolejnych zdjęciach, wobec tego samodzielna praca z fotografią stanie się łatwiejsza.
To książka dla wszystkich tych, którzy chcą robić lepsze zdjęcia potraw. Nigdy nie jest za późno by nauczyć się czegoś nowego! -
Recenzja: czaswina.pl 2012-11-13Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Wielu potrafi fotografować i tworzyć obrazy zapierające dech w piersiach. Wielkie dla nich ukłony. Pozwalają nam podziwiać piękno tego świata. Tym, którzy lubią nie tylko fotografować, ale także gotować i jeść, polecam nowe pozycje książkowe wydawnictwa Helion, tradycyjnie zaopatrującego rynek książkowy w fachowe poradniki dla amatorów pisane przystępnym językiem.
Fotografia kulinarna Nicole S. Young oraz Ujęcia ze smakiem Hélène Dujardin to pozycje, które pomogą odkryć kulisy tytułowej dziedziny sztuki fotograficznej. Autorki zwracają uwagę, jak wiele elementów składa się na powstanie smakowitego arcydzieła. Zapoznają nas ze sposobami stylizacji, które pomogą nam uchwycić smak, aromat i fakturę potrawy. Odkryją przed czytelnikiem sekrety dekorowania, dzięki którym efekt pracy będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty. Obydwie autorki oprócz techniki i potrzebnego sprzętu podkreślają, jak ważna jest kolorystyka i dodatki wzbogacające zdjęcie. Zwracają także uwagę na takie – wydawało by się mało istotne – elementy jak ostrość noży, jakość garnków, brytfann i innych przyrządów. Podkreślają wielką wagę gry światła przy uwiecznianiu kulinarnych arcydzieł oraz aranżacji i perspektywy całej fotografii. Autorki podają również wiele wskazówek dotyczących obróbki wykonanych fotografii.
Warto poznać obydwa spojrzenia na temat fotografowania potraw, tym bardziej że nie we wszystkim się zgadzają. Wielość dokładnie opisanych przykładów opatrzonych komentarzami z pewnością pomoże dogłębnie poznać temat i zasady, jakimi rządzi się fotografia kulinarna.
To doskonałe pozycje na prezent dla każdego, kogo fascynuje
apetyczna fotografia. -
Recenzja: nietypowewypieki.blogspot.de 2012-10-10Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
W zeszłym tygodniu opublikowałam recenzję pierwszej książki, którą dostałam od wydawnictwa "Helion". Dzisiaj przedstawiam drugą pozycję, o równie apetycznie brzmiącym tytule "Fotografia Kulinarna, od zdjęcia do arcydzieła", napisaną przez Nicole S. Young, której polskie wydanie było w Lipcu 2012 roku. W formie i w kształcie, może spokojnie uchodzić za siostrę "Ujęć ze smakiem". Jak to jednak w rodzinie bywa, każdy się nieco różni
i wnosi coś innego, i to samo dotyczy wspomnianych pozycji. Nicole, potraktowała swój poradnik, powiedziałbym - bardziej technicznie i profesjonalnie, z mniejszą ilością wstawek osobistych. Autorka skupiła się na bardzo dokładnym opisaniu niezbędnych zagadnień związanych z fotografią kulinarną, absolutnym minimum, który każdy robiący zdjęcia żywności powinien znać.
Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, i zaczyna się od omówienia podstawowych pojęć fotografii cyfrowej, oraz rad jak dobrać odpowiedni sprzęt, który wcale nie musi być z najwyższej półki, poprzez dogłębnie potraktowaną kwestię oświetlenia, jego doboru, umiejętnego wykorzystania światła naturalnego, jak i o ustawieniu lamp względem potrawy. Jak powszechnie wiadomo, światło to przynajmniej połowa sukcesu dobrej fotografii, a wspomniany rozdział jest doskonałym źródłem tej właśnie wiedzy. Aby łatwiej zrozumieć tajniki poprawnego oświetlenia pani Young zamieściła duże, czytelne, kolorowe grafiki przedstawiające rozmaite techniki oświetleniowe, przydatne w fotografii kulinarnej.
Podobnie jak Hélène Dujardin, Nicole Young opowiedziała o swoich tajnikach stylizacji, doborze kolorów i rekwizytów oraz o tym, jak samemu można je zrobić w warunkach domowych, a każda z omawianych przez nią kwestii ma swoje potwierdzenie na zamieszczonych fotografiach, co bardzo ułatwia czytelnikowi dokładne zrozumienie zagadnienia. Następnie autorka wprowadza w tajniki dobrej kompozycji oraz kadrowania, których wcale nie uważa za łatwe, a umiejętność ich stosowania często za ważniejszą od samych aspektów technicznych. Najszerzej jednak traktuje rozdział poświęcony obróbce zdjęć w "Adobe Photoshop", gdzie krok po kroku omawia poszczególne etapy edycji, podkreślając przy tym, że edycja powinna być subtelna, a zdjęcia pozostać jak najbardziej naturalne, aby nie wywołały negatywnego efektu.
Z kolei w rozdziale kończącym, "Za kulisami", można podpatrzeć proces powstawania fotografii kulinarnej "od kuchni", a na pięknych fotografiach zobaczyć, wszystkie, wcześniej omawiane techniki i triki.
Każdy rozdział książki rozpoczyna się od "omówienia zdjęcia". Każda rzecz na fotografii, niezależnie od tego czy to będzie potrawa, czy rekwizyt jest dokładnie opisana, a gdzie i dlaczego się w danym miejscu znajdują jest precyzyjnie uzasadnione.
Natomiast każdy koniec rozdziału jest uwieńczony swoistą pracą domową dla czytelnika. Nauczycielka Nicole chce się w ten sposób upewnić, że przedstawiona lekcja została należycie zrozumiana i proponuje aby to sprawdzić w praktyce, zadając po kilka "zadań na koniec rozdziału".
Po zakończeniu lektury, czytelnicy nie są zostawieni samym sobie, ale dana jest im możliwość zapisania się do anglojęzycznej grupy na Flickrze i aktywnego brania w niej udziału. Zainspirowana wspomnianą książka o tym samym tytule, "Food Photography from snaphops to great shots" jest idealnym miejscem dla tych, którzy chcieliby się podzielić swoimi sukcesami bądź porażkami jak i podyskutować o różnych zagadnieniach związanych
z tematem.
"Fotografia kulinarna od zdjęcia do arcydzieła" definitywnie jest książką godną polecenia. Jak sama autorka pisze "Wszyscy rozwijamy własny styl w fotografowaniu, lecz fotografując żywność, wszyscy kierujemy się tą samą zasadą: Ma wyglądać pysznie!".
W sposób łatwy i przystępny Nicole S. Young po kolei i krok po kroku wprowadza w sekrety fotografii kulinarnej, tak aby zatrzymana w kadrze potrawa wywoływała u czytelnika - np. bloga - głód. -
Recenzja: niebieskapistacja.blox.pl 2012-10-02Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Kolejna książka wydawnictwa Helion poświęcona fotografii kulinarnej. Jednak jej styl zupełnie różni się od stylu Helene. Oczywiście w środku znajdziecie mnóstwo pięknych, apetycznych zdjęć – często dużych zbliżeń.
Sama książka składa się z 7 rozdziałów:
1) Podstawy fotografii – czyli rodzaje plików, balans bieli itd.
2) Sprzęt fotograficzny – o aparatach, obiektywach, statywach i sprzęcie oświetleniowym
3) Oświetlenie – rodzaje światła, jak światło zmieniać
4) Stylizacja i rekwizyty – co wziąć pod uwagę, podstawy i różne triki
5) Kadrowanie i kompozycja – różne perspektywy robienia zdjęć, ogniskowa, głębia ostrości
6) Obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop – dosyć obszernie w porównaniu z poprzednią książką o tym programie, poszczególnych funkcjach i jak wygląda przerabianie zdjęć
7) Za kulisami – bardzo szczegółowe omówienie kilku zdjęć – jak zostały wystylizowane, jak dobrano dodatki, światło itd.
Ponadto w każdym rozdziale na początku omówione są zdjęcia a na końcu autorka przygotowała dla czytelników kilka zadań, których wynikami można podzielić się na stronie flickr.com tej książki.
Każde zdjęcie opatrzone jest takimi informacjami jak: typ aparatu, wartość ISO, wartość przysłony, obiektyw.
Dodatkowo często autorka schematycznie pokazuje jak wyglądał układ: blendy, aparat, potrawa, światło – podoba mi się to bo mogę spróbować odtworzyć go w domu. Styl książki jest bardziej zwięzły i techniczny.
Nie jestem na bardzo zaawansowanym poziomie jeśli chodzi o robienie zdjęć więc książki bardzo mi się przydadzą i na pewno wiele informacji postaram się wykorzystać przy domowych sesjach.
-
Recenzja: camomilleflavor.blogspot.com 2012-09-18Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Jest to nowa pozycja na naszym rynku, można by rzec- podręcznik fotografii. Z wielkim zaciekawieniem czekałam na rozpoczęcie czytania tej książki. Jej tytuł brzmi wyjątkowo mocno i obawiałam się czy książka mu sprosta. Czy sprostała? Trudno powiedzieć.
Na początku mamy podstawy- prawie jak wszędzie. Autorka objaśnia nam podstawowe zasady, sprzęt, omawia zdjęcia i pod koniec rozdziałów podaje nam zadania. Bardzo przydatna część, dobrze wytłumaczone tematy z których można wiele wyciągnąć. Następnie mamy stylizację, która trochę mnie przeraziła. Jestem fanką bardzo naturalnych zdjęć. Niestety tutaj mamy przykład, jak oszukiwać czytelnika. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że do profesjonalnych katalogów zdjęciowych, robi się takie rzeczy. Jednakże wciąż jest to dla mnie rażące. Young proponuje nam sztuczki, po których niestety potem nie możemy zjeść naszej potrawy. A ja po prostu uwielbiam, po zrobieniu zdjęć przysiąść do pięknej scenerii i móc poczuć się chociaż przez chwilę wyjątkowo i zasmakować potraw, które nie tylko pięknie wyglądają ale i równie dobrze smakują.
W następnych rozdziałach autorka, streszcza nam działanie programów graficznych oraz ilustruje etapy robienia zdjęć. Moim zdaniem te rozdziały zostały pokazane bardzo ciekawie, wiele można się z nich nauczyć. Wielką zaletą jest wytłumaczenie wszystkiego metodą krok po kroku. Podobnie rozdział pt. „Za kulisami” prezentuje, całe etapy robienia zdjęć, które dla osoby początkującej mogą być kopalnią wiedzy. Obrazki, które pokazują jak autorka ustawia oświetlenie i cały swój sprzęt, nawet dla mnie były niesamowicie pomocne.
Uważam, że po książkę warto sięgnąć jako obraz pomocny do uzyskania lepszej jakości zdjęć, które rywalizować mogą z profesjonalnymi. Jednak brakuje mi omówienia tak bardzo ważnego naturalizmu, ponieważ to jest to, co uwielbiamy robić - nie wyścig do najpoprawniej zrobionych zdjęć. Arcydzieła dzięki temu nie stworzymy, ale dobre i ładne zdjęcie na pewno, dodatkowo poszerzymy swój warsztat. Pomoże nam to również zrozumieć pewne zasady, które panują w fotografii, a dla początkującego miłośnika jest to prawdziwa skarbnica wiedzy. -
Recenzja: www.polska-gotuje.pl 2012-10-05Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Kilka słów od autorki: "Dla smakoszy, autorów blogów kulinarnych, domowych kucharzy, szefów kuchni...oraz dla każdego, kto ma ochotę na pyszne jedzenie, poszukuje piękna i pragnie, by jego fotografie wywoływały głód."
Książka podzielona jest na rozdziały:
1. Podstawy fotografii
2. Sprzęt fotograficzny
3. Oświetlenie
4. Stylizacja i rekwizyty
5. Kadrowanie i kompozycja
6. Obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop
7. Za kulisami
Całość opisana jest bardzo przystępnym i prostym językiem. Moim zdaniem raczej skierowana do osób początkujących, chociaż mogę się mylić i może osoby zaawansowane i znające się na fotografii też znajdą w niej coś dla siebie :)
Każdy z rozdziałów zaczyna się od omówienia zdjęcia. Na początku trochę przeraziło mnie to, że zdjęcie jest pokazane za całe dwie strony więc jak dla mnie było to trochę mało czytelne ;)
Musiałam wyciągnąć książkę przed siebie aby lepiej przyjrzeć się fotografii ;) Jednak każde z
omawianych zdjęć jest pokazane później w mniejszych rozmiarach.
W pierwszym rozdziale zostały omówione najważniejsze zasady fotografii, między innymi typy plików i składowe ekspozycji. Pewnie większość zainteresowanych tematem zapoznała się już z książką „Ujęcia ze smakiem” Helene Dujardin. Muszę powiedzieć, że z tej którą dziś opisuję dowiedziałam się więcej a może raczej więcej zrozumiałam :) W końcu wiem jak ustawić tryby ekspozycji aparatu, co bardzo mnie cieszy :)
Bardzo fajnym dodatkiem do każdego rozdziału okazały się zadania do wykonania. Od razu po
przeczytaniu możemy zobaczyć czy rzeczywiście coś udało nam się dowiedzieć i z teorii przejść do praktyki, super sprawa.
W drugim rozdziale możemy dowiedzieć się jakiego sprzętu używa autork"Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła"a zdjęć. Oczywiście poza wyborem aparatu znajdziemy tu także sugestie jakie obiektywy, statywy czy też blendy mogłyby się nam przydać.
Rozdział poświęcony oświetleniu jest dosyć obszerny. Najbardziej podobają mi się w nim obrazki przedstawiające kulisy ustawienia fotografowanej potrawy. Najpierw widzimy piękną fotografię a poniżej możemy dokładnie sprawdzić np. z której strony padało na nią światło naturalne lub sztuczne.
W rozdziale tym znajdziemy także ciekawostki typu, jak w najlepszy sposób wykorzystać światło z okna w restauracji.
Z rozdziałem stylizacja i rekwizyty miałam pewien problem. I tutaj znów pojawi się porównanie do książki „Ujęcia ze smakiem”. W tej pierwszej autorka preferuje jednak naturalne stylizacje, tak aby potrawę po zakończeniu sesji można było zjeść ze smakiem. Natomiast Nicole S.Young przedstawia kilka sztuczek z których z pewnością nie mogłabym skorzystać. Jeden przykład jaki podam to wkładanie tektury między poszczególne warstwy kanapki tak aby składniki dodały jej objętości...Nie wiem jakie Wy macie zdanie na ten temat ale ja a także moja rodzina zjadamy wszystko co przyrządzę, fotografuję i następnie przedstawiam Wam na blogu i portalach kulinarnych. Nie wyobrażam sobie wystylizować potrawy tylko po to aby ładnie wyglądała na zdjęciu a potem wylądowała w koszu. Owszem uwielbiam piękne fotki i sama dążę do tego aby być z moich zadowolona. Chciałabym aby ślinka ciekła wszystkim którzy na nie spojrzą jednak ze stylizacyjnych rad w tej książce z pewnością nie skorzystam.
Jeżeli kogoś bardzo interesuje temat stylizacji to jednak bardziej polecałabym książkę „Ujęcia ze smakiem”.
W rozdziale kadrowanie i kompozycja dowiecie się m.in. czym jest reguła trójpodziału czy też metoda trójkąta. Mi najbardziej spodobał się podrozdział na temat głębi ostrości. Mam z tym mały problem ale mam nadzieję, że z pomocą tej książki i oczywiście z praktyką osiągnę zamierzony efekt na zdjęciach :)
Jeśli chodzi o rozdział poświęcony obróbce zdjęć w programie to na ten moment go ominęłam. Nie korzystam z tak skomplikowanego programu i póki co nie zamierzam. Ale zauważyłam, że rozdział jest raczej dobrze opisany. Na początek autorka opisuje opcje dostępne w programie co z pewnością będzie ułatwieniem dla początkujących. Nanoszenie poprawek na zdjęcie jest przedstawione w krokach a na koniec rozdziału tradycyjnie praktyczne zadanie do wykonania.
W ostatnim rozdziale zobaczymy kulisy powstawanie poszczególnych zdjęć. Od stylizacji i dodatków poprzez oświetlenie i obróbkę zdjęć w programie graficznym, oczywiście z przedstawieniem efektu końcowego.
Podsumowując, książka bardzo mi się spodobała :) Polecam ją każdemu kto chce dowiedzieć się praktycznych informacji na temat sprzętu i robienia zdjęć. Piękne fotografie zachęcają do praktyki a przystępny język sprawia, że wiedza w łatwy sposób wchodzi do głowy :) -
Recenzja: www.polska-gotuje.pl 2012-10-05Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Pamiętasz książkę „Ujęcia ze smakiem” wydawnictwa Helion? To samo wydawnictwo wypuściło właśnie na rynek nową książkę o fotografii kulinarnej.
„Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła” autorstwa Nicole S. Young to nowy, wspaniały przewodnik po świecie kulinarnych igraszek z aparatem. Pięknie wydana, zawiera dużo zdjęć, przykładów.
Jej wielką zaletą (czego trochę brakuje książce „Ujęcia ze smakiem”) jest to, że jest ona napisana w niezwykle przystępny, prosty i zrozumiały sposób. Wszystko, co początkujący (i zaawansowany!) fotograf żywności powinien wiedzieć znajduje się właśnie w niej.
Ważną kwestią poruszoną w książce jest kwestia sprzętu. Autorka tłumaczy nam, że to nie tylko świetny, najdroższy sprzęt decyduje o jakości zdjęcia (bo świetne zdjęcia można wykonać kompaktem czy choćby najzwyklejszą cyfrówką), ale pomysł, wyobraźnia, kompozycja, sposób podania i wystylizowania potrawy, tło – w 100% się z nią zgadzam!Fotografia kulinarna
Z wielkim zaangażowaniem i zainteresowaniem przejrzałam i przeczytałam pierwsze strony, potem wciągnęła mnie reszta, na dobre, jednocześnie w drugiej ręce trzymałam aparat i na bieżąco zmieniałam ustawienia.
Znajdziemy tu informacje o tym, jakie są najważniejsze funkcje przy fotografowaniu (nie tylko potraw), jaki sprzęt jest nam potrzebny, a nawet akcesoria do stylizacji potraw. Co więcej, autorka przyswaja nam wiedzę na temat programów graficznych do obróbki zdjęć i korzystania z nich w taki sposób, by osiągnąć jak najlepsze efekty.
To, co jeszcze podoba mi się w książce to to, że na końcu rozdziałów, w których omówione są tematy znajdują się również zadania, które możemy wykonać w ramach przećwiczenia właśnie nabytych umiejętności teoretycznych – efektami zadań można podzielić się na specjalnej stronie serwisu społecznościowego.
Chcesz, aby Twoje potrawy wyglądały jak małe dzieła sztuki? Nie czekaj, bierz się do czytania iFotografia kulinarna popraw swoje umiejętności, technikę, rozwijaj wyobraźnię, z tą książką to naprawdę proste! -
Recenzja: www.polska-gotuje.pl 2012-10-05Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Wydanie
Książka wydana jest bardzo porządnie, na przyjemnym w dotyku, błyszczącym papierze. Jestem również pozytywnie zaskoczona jakością tłumaczenia. Zwykle wolę czytać książki po angielsku, ale tą pozycję czytało mi się wyjątkowo przyjemnie.
Książkę można pochwalić za dobrą organizację materiału. Autorka przeprowadza nas po kolei przez wszystkie aspekty fotografii, począwszy od podstaw poprzez sprzęt fotograficzny i oświetlenie aż po stylizację, kompozycję i obróbkę zdjęć. Treść podzielona jest na siedem rozdziałów, z których każdy rozpoczyna się szczegółowym omówieniem fotografii, a zakończony jest zadaniami, dzięki którym przećwiczymy i zastosujemy w praktyce wiedzę zdobytą w trakcie lektury.
Tematyka
Pierwsze dwa rozdziały zawierają najważniejsze informacje na temat podstaw fotografii (balans bieli, ISO, ekspozycja) skondensowane i podane w bardzo przystępny sposób. Autorka stara się również udzielić odpowiedzi na pytanie nurtujące wielu amatorów, a mianowicie jak dokonać wyboru aparatu. Natomiast świeżo upieczonych posiadaczy lustrzanek na pewno zainteresuje sekcja poświęcona obiektywom, gdzie autorka w bardzo przystępny sposób tłumaczy różnice pomiędzy różnymi typami szkieł, przez pryzmat ich przydatności w fotografii kulinarnej.
Kolejny rozdział poświęcony jest oświetleniu. Oprócz przykładowych fotografii nie zabrakło tutaj również grafik przedstawiających ustawienie całej sceny, co znacznie ułatwia zrozumienie omawianych zagadnień. Jest to jeden z moich ulubionych rozdziałów w książce, a wskazówki których udziela autorka są naprawdę bezcenne i co ważne uniwersalne – skorzystają z nich zarówno posiadacze kompaktów, jak i lustrzanek.
Znajomość podstaw fotografii nie gwarantuje wykonania udanego zdjęcia. Kluczowa jest również umiejętność stylizacji potraw oraz znajomość zasad kompozycji. W rozdziale czwartym omawiane są różne aspekty stylizacji potraw. Znajdziecie tutaj mnóstwo praktycznych porad, wskazówek oraz sztuczek, które ułatwią wam uchwycenie aromatu i faktury potrawy na fotografii. Z kolei rozdział piąty poświęcony jest w całości kadrowaniu i kompozycji. Tutaj autorka na licznych przykładach pokazuje zasadę trójpodziału, omawia różne rodzaje kadrów oraz perspektyw oraz jak posługiwać się kształtem, kolorem i linią w fotografii. Na końcu rozdziału znajdują się proste ćwiczenia, dzięki którym wprowadzimy poznaną teorię w praktykę.
W książce poświęconej fotografii musiał się znaleźć rozdział poświęcony postprodukcji :) Ale już we wstępie autorka zaznacza, że naszym celem nie będzie ekstremalny retusz, ale subtelna edycja, dzięki której „oszlifujemy” zdjęcie. W pierwszej części rozdziału omawiana jest praca z plikami RAW, a następnie autorka przechodzi do omówienia podstawowych technik pracy z Photoshopem.
Ostatni rozdział zatytułowany „Za kulisami” to prawdziwa perełka, gdzie cała teoria zgromadzona w poszczególnych rozdziałach znajduje zastosowanie w praktyce. Autorka pokazuje poszczególne etapy powstawania fotografii, z ilustracją i objaśnieniem każdego z nich – od oświetlenia i stylizacji, poprzez proces kompozycji, aż po edycję w Photoshop.
Dla kogo jest ta książka?
Autorka dedykuje książkę dla „…smakoszy, autorów blogów kulinarnych, domowych kucharzy, szefów kuchni… oraz dla każdego, kto ma ochotę na pyszne jedzenie, poszukuje piękna i pragnie, by jego fotografie wywoływały głód.” Myślę że ta dedykacja trafia w sedno. Wg mnie jest to pozycja obowiązkowa! -
Recenzja: ziolowyzakatek.com.pl Atria, 2012-08-21Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Dziś chciałam Wam przedstawić kolejną książkę na polskim rynku wydawniczym,która jest poświęcona fotografii kulinarnej: Fotografia kulinarna od zdjęcia do arcydzieła, Nicole S. Young. Książka jest świeżutka, niecały miesiąc temu wyszła z drukarni i jest drugą, po Plate to pixel, pozycją Helionu, która dotyczy fotografii jedzenia.
Kilka osób pytało mnie, czy książka jest podobna do Plate to Pixel i czy warto mieć obydwie – mam nadzieję,że poniższa recenzja pozwoli Wam uporać się z wątpliwościami.
Zapraszam!
1. Fotografia kulinarna od zdjęcia do arcydzieła – dla kogo?
Książka przeznaczona jest moim zdaniem dla średniozaawansowanego użytkownika – pisząc to, mam na myśli osobę, która zna i potrafi stosować podstawowe ustawienia w swoim aparacie: rozumie co to jest przysłona, czas naświetlania i umie pracować poza trybem automatycznym (np. kontroluje wyskakiwanie lampy błyskowej).
Książka co prawda rozpoczyna się rozdziałem, gdzie opisane są kolejne elementy ekspozycji (czas naświetlania, otwór przysłony), jednak moim zdaniem nie zastąpi dobrej książki o fotografii – w Plate to Pixel osoby początkujące znajdą obszerniejszy opis podstaw fotografowania.
Dla mnie jednak takie postawienie sytuacji było plusem – rozumiem rozdziały poświęcone podstawom, jednak kupując książkę o fotografii jedzenia, wolałabym żeby była raczej o fotografii jedzenia niż o tym, jak używać aparatu.
W każdym razie, nawet jeśli jesteście początkujący, dzięki tej książce będziecie mogli odświeżyć sobie podstawy związane z przysłoną, ISO, temperaturą barw czy balansem bieli.
Co znajdziemy w książce?
Dalsze części książki poświęcone będą już zagadnieniom związanym stricte z fotografią kulinarną. Dowiemy się między innymi:
- jaki sprzęt jest najlepszy do fotografii kulinarnej? (Autorka ma całkiem rozsądne motto: zanim kupisz droższy, wykorzystaj w pełni ten, który masz:-))
- jak stylizować potrawy,żeby wyglądały apetycznie? rozdział jest pisany z punktu widzenia kogoś, kto stylizacją zajmuje się zawodowo – nie ma tu zbyt wielu „nienaturalnych” elementów, ale też nie wszystkie przypadną każdemu do gustu. Ot, chociażby sposób stylizacji makaronu: najlepiej wygląda na górce steropianu:-)
- ustawienia światła – jak ustawić światło, żeby wydobyć z naszego zdjęcia to, co najlepsze?
- elementy kompozycji: ciekawe omówienie zasady trójpodziału oraz innych prawideł rządzących kompozycją
- photoshop dla początkujących: czyli jak najsłynniejszym programem graficznym świata dodać naszym zdjęciom dodatkowego blasku.
Układ książki i wydanie
Jak możecie zobaczyć, tematyka jest całkiem pokaźna. Książka podzielona jest na rozdziały, jednak znajdziemy w niej także „wkładki” – dwustronnicowe zdjęcia potraw, gdzie można podpatrzeć „jak to jest zrobione” – będziemy mieli na tacy podaną przysłonę, oświetlenie, elementy obróbki graficznej oraz dodatkowe triki.
Na końcu każdego rozdziału znajdują się „zadania do wykonania” oraz trochę pustej przestrzeni na własne notatki.
Oprócz tego, na końcu książki znajdziemy kilka zdjęć „od początku do efektu końcowego” – zobaczymy np. jak Autorka przygotowała reklamowe zdjęcie czereśni, zajrzymy nie tylko za scenę, ale także do cyfrowej ciemni – programu Camera Raw oraz do Photoshopa.
Przyznam,że nie przerabiałam jeszcze części „Photoshop” (może dlatego, że częściej używam GIMPa), jednak ta sekcja wygląda, zwłaszcza dla takiego laika jak ja, bardzo obiecująco.
Książka jest solidnie wydana, tym razem zachowano układ oryginału – jak reszta książek z Helionu, wszystko na błyszczącym papierze,porządnie zszyte, dobrze przetłumaczone.
Plate to Pixel czy Od zdjęcia do arcydzieła?
Najlepiej obydwie;-)
Plate to Pixel moim zdaniem będzie łatwiejszą lekturą dla osób zupełnie początkujących (sporo miejsca poświęconego podstawom), jeśli jednak czujecie się nieco pewniej, być może „Od zdjęcia do arcydzieła” na dłużej przyciągnie Waszą uwagę. W Plate to pixel fotografie są bardziej nowoczesne, jest więcej informacji o naturalnej stylizacji jedzenia (dodam jednak uczciwie, że równocześnie jest to książka, którą profesjonalni fotografowie krytykują z góry do dołu – co mi nie przeszkadza, bo jeśli kogoś zachęciła do fotografowania to nie musi być idealna, prawda?).
W książce Nicole znajdziecie więcej schematów, bardzo ciekawy jest też wątek postprodukcji w Photoshopie.
Cóż, książki raczej się nie dublują, więc warto sięgnąć i po tą i po tamtą!
Plusy i minusy
Jakie są plusy?
+ ciekawa tematyka
+ dużo przykładów
+ porządne opracowanie zagadnienia
+ rozbudowane sekcje pokazujące „krok po kroku” omawiane elementy, np. oświetlenie
+ rozdział o obróbce w Photoshopie dla początkujących
+ dobre tłumaczenie oraz wydanie
Jakie są minusy?
- zdjęcia autorka robiła już chyba jakiś czas temu, raczej nie podążają za bieżącymi trendami
- nie wszystkie porady będą dostępne dla blogerów kulinarnych i nie wszystkie ich zainteresują (ale dobrze wiedzieć jak to się robi „krok po kroku”).
To chyba tyle, mam nadzieję,że pomogłam komuś zadecydować, czy książka jest warta uwagi! -
Recenzja: www.polska-gotuje.pl Aleksandra Kisiel, 2012-09-26Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Nareszcie mam szansę robić zdjęcia kulinarne tak piękne, jak te na blogu „Paleta Smaków". Już wiem, jak ustawienia ISO wpływają na efekt końcowy i dlaczego światło padające na potrawę z przodu nie jest zbyt dobre (duże kontrasty i długie cienie). Programy do obróbki graficznej przestały być straszne. Muszę się jeszcze dużo nauczyć, ale na szczęście mam podręcznego i bardzo cierpliwego nauczyciela w postaci tej książki. Gdybym tylko nauczyła się nie zjadać połowy potrawy, zanim zrobię zdjęcie...
-
Recenzja: beawkuchni.com 2012-09-06Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Jeśli zaczynacie przygodę z fotografią kulinarną – dzisiejszy wpis jest jak najbardziej dla Was. Nie dla profesjonalnych fotografów i raczej nie dla tych, którym fotografia nie jest już obca, lecz dla tych, którzy w tym temacie stawiają pierwsze kroki i / lub którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o tajnikach fotografii kulinarnej (gdyż drobienie dobrego zdjęcia stojącej na stole potrawy wbrew pozorom nie jest tak łatwe, jak by się to wydawało... ale wiedzą o tym tylko Ci, którzy sami próbowali już z tego typu zdjęciami się zmierzyć :)).
‘Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła’ autorstwa Nicole S. Young to poradnik w stylu ‘fotograficzne ABC’. Znajdziecie tutaj wszystkie niezbędne informacje nie tylko dotyczące podstawowych pojęć (przysłona, czas naświetlenia, ISO, balans bieli...), ale również (a może przede wszystkim) mnóstwo cennych praktycznych wskazówek.
Książka podzielona jest na siedem rozdziałów poświęconych takim zagadnieniom jak np. oświetlenie, stylizacja, kadrowanie i kompozycja, sprzęt fotograficzny. Przedostatni rozdział w dosyć przystępny sposób omawia podstawy obróbki zdjęć w programie Adobe Photoshop, co z pewnością może przydać się tym, którzy nie mieli jeszcze styczności z tego typu programami. W ostatnim zaś rozdziale (‘Za kulisami’) autorka omawia 10 wybranych zdjęć, pokazując krok po kroku etapy ich powstawania, pokazując schematy użytego do nich oświetlenia czy niektóre tricki (które do mnie akurat niestety najmniej przemawiają...).
Czytając książkę miałam wrażenie, że to dobra pozycja dla kogoś, kto nie wie jak temat fotografii kulinarnej ‘ugryźć’, od czego zacząć, jak w prosty sposób uzyskać lepszą jakość zdjęć. Poza tym na końcu każdego rozdziału autorka proponuje zadania, mające na celu praktyczne użycie wskazówek i informacji zawartych w danym rozdziale, co z pewnością dla wielu uczących się może być przydatne (przypominam jednak, iż wszystko to dotyczy poziomu początkującego fotografa, a nie zaawansowanego). Jeśli więc poszukujecie książki, która w prosty sposób pomoże Wam na starcie fotogrficzno-kulinarnej przygody, jeśli poszukujecie czegoś w stylu podręcznika to z całą pewnością znajdziecie tutaj sporo cennych porad i wskazówek. -
Recenzja: Digital Camera Polska MŚ, 2012-09-01Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Smak jest doznaniem, którego nie da się zapisać w jego naturalnej formie. Nie da się go też przekazać przez łącza, dlatego dzieląc się nim na odległość, trzeba pocieszyć się ucztą dla oczu. Fotografia kulinarna ze względu na swoją specyfikę uważana jest za jedną z najtrudniejszych dziedzin fotografii. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej książek poświęconych właśnie tej tematyce. „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" to książka, można by rzec - wyborna. Już sama okładka sprawia, że zaostrza nam się apetyt. Wysoki poziom zdjęć zostaje zachowany również na kolejnych stronach i podczas oglądania zamieszczonych tam fotografii, naprawdę zaczynają pracować nam ślinianki!
Książkę bardzo dobrze się czyta i ogląda. Przejrzysty układ i atrakcyjna grafika sprawiają, że oko pochłania wiadomości naturalnie, podążając cały czas we właściwym kierunku. Duże marginesy kuszą, by zrobić na nich odręczne notatki, co może się przydać, bo na końcu każdego rozdziału umieszczono zadanie domowe, które ma nas zmobilizować do praktycznego zastosowania przedstawionej wiedzy.
Osoby początkujące powinny czytać tę książkę w całości, natomiast Ci, dla których fotografia nie jest niczym nowym, mogą zaglądać do niej wyrywkowo. Warto jednak z uwagą przejrzeć każdą stronę i prześledzić naprawdę dobre zdjęcia, które w bajkowy wręcz sposób oddają smak, aromat i fakturę potraw.
Fotografowie często nie lubią zdradzać swoich sekretów. Na szczęście Nicole nie ma z tym problemów, dlatego w rozdziale 4 - „Stylizacja i rekwizyty" - można znaleźć wiele podpowiedzi, smaczków, które urozmaicają paletę technik przy niedużym nakładzie pracy. Przekonacie się na przykład, że to, że dania apetycznie parują, wcale nie oznacza, że zostały dopiero co wyjęte z piekarnika...
Fotografia kulinarna to przede wszystkim pomysł i wykonanie. Książka ma za zadanie wyzwolić potencjał techniczny oraz zainspirować do eksperymentów, których nigdy za wiele. Oczywiście zrobienie zdjęcia to dopiero połowa drogi, kolejny etap to postprodukcja, która w książce także została dosyć ciekawie opisana. -
Recenzja: oneginetatopa.blogspot.com Dota, 2012-08-08Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
To kolejna książka o fotografii kulinarnej. I znów tak jak przy lekturze „Ujęć ze smakiem” staje przed wyborem. Albo na blogu będą pojawiały się smakowite, stylizowane dania, które będą już nie do zjedzenia (zimne, z dziwnymi kompozycjami, na udziwnianych talerzach itp.) albo na blog będą trafiały fotki tego co stoi przed moim nosem i za chwilę znajdzie się w moich ustach a potem brzuchu. I znów wybieram to drugie. Ci, którzy patrzą na blogowe zdjęcia mogą być pewni, że przedstawiają one zjedzone i pyszne (innych nie jem) potrawy. Nie przeżyją zaskoczenia – podążając za przepisem i wskazówkami uzyskają efekt taki jak na zdjęciu a nie „podobny” do tego z ilustracji. Dla mnie bywa frustrujące, gdy gotując coś bardzo starannie, przygotowując pierwszy raz krok po krok wg jakiegoś przepisu efekt końcowy zaledwie w kilku procentach przypomina to co na zdjęciu w książce kucharskiej albo na czyimś blogu. Z drugiej strony bardzo lubię patrzeć na śliczne zdjęcia jedzenia… nabieram wtedy zapału do gotowania!
A teraz o książce – „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła” Nicole S. Young to rzetelny podręcznik. Konkretne rady wsparte zdjęciami, rysunkami i schematami. Co ważne autorka omawia nie tyko kompozycję, podpowiada jakie sztuczki można zrobić by zdjęcie wyglądało lepiej ale również radzi jak „obrabiać” zdjęcia na komputerze. Z pewnością książkę mogę zarekomendować tym, którym zależy na ambitnych, ciekawych zdjęciach potraw. To, że w większości będą one już po sesji nie do zjedzenia jest efektem ubocznym. Z drugiej strony przecież od modelek nie wymagamy by w ciuchach z sesji chodziły na co dzień, wiadomo ile rzeczy jest tylko „do zdjęcia”. -
Recenzja: www.gastronauci.pl 2012-08-30Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
"Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" autorstwa Nicole S. Young to obszerny i bogato ilustrowany poradnik, dzięki któremu możecie nauczyć się tak fotografować potrawy, aby chciało się je "zjeść oczami". Autorka udziela w nim wskazówek, jak wybrać odpowiedni sprzęt, ustawić oświetlenie i dopasować rekwizyty. Dzięki książce poznacie możliwości programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć i techniki maskowania niedoskonałości fotograficznych obiektów. Wskazówki opatrzone zostały atrakcyjnymi zdjęciami i przydatnymi schematami.
-
Recenzja: kulinarny-swiat.blogspot.com 2012-09-02Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Prowadzę blog kulinarny od niespełna roku czasu, i bardzo potrzebowałam takiej pozycji, która mi w sposób łatwy, praktyczny i bardzo przejrzysty przedstawi tajniki robienia pięknych zdjęć jedzenia od A do Z.
Jest to moja pierwsza książka tego typu, wiem że wydawnictwo wydało wcześniej książkę o podobnej tematyce p.t."Ujęcia ze smakiem".
Książka podzielona jest na następujące działy:
- Podstawy fotografii
- Sprzęt fotograficzny
- Oświetlenie
- Stylizacja i rekwizyty
- Kadrowanie i kompozycja
- Obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop
- Za kulisami
Dla kogo jest ta książka?
Zdecydowanie dla wszystkich, którzy chcą robić piękne, apetyczne zdjęcia żywności- czyli zarówno dla blogerów kulinarnych jak i kucharzy i fotografów.
Czy do zrobienia takich apetycznych zdjęć potrzeba drogiego aparatu?
I tu autorka rozwiała moje wątpliwości, wystarczy minimum sprzętowe aby uzyskać fantastyczny efekt. Do tego wiele dodatkowych i pomocnych sprzętów typu: blenda, tło zrobimy sami w warunkach domowych.
Co potrzebujemy do przygody kulinarno- fotograficznej?
Chęci, książki "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła", trochę zagospodarowanego czasu i miejsca, aparatu oraz chłonny umysł:)
Dla kogo jest ta książka?
Zdecydowanie dla wszystkich, którzy chcą robić piękne, apetyczne zdjęcia żywności- czyli zarówno dla blogerów kulinarnych jak i kucharzy i fotografów.
Czy do zrobienia takich apetycznych zdjęć potrzeba drogiego aparatu?
I tu autorka rozwiała moje wątpliwości, wystarczy minimum sprzętowe aby uzyskać fantastyczny efekt. Do tego wiele dodatkowych i pomocnych sprzętów typu: blenda, tło zrobimy sami w warunkach domowych.
Co potrzebujemy do przygody kulinarno- fotograficznej?
Chęci, książki "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła", trochę zagospodarowanego czasu i miejsca, aparatu oraz chłonny umysł:) -
Recenzja: mienta.blox.pl 2012-08-15Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Kilka słów od autorki: "Dla smakoszy, autorów blogów kulinarnych, domowych kucharzy, szefów kuchni...oraz dla każdego, kto ma ochotę na pyszne jedzenie, poszukuje piękna i pragnie, by jego fotografie wywoływały głód."
Książka podzielona jest na rozdziały:
1. Podstawy fotografii
2. Sprzęt fotograficzny
3. Oświetlenie
4. Stylizacja i rekwizyty
5. Kadrowanie i kompozycja
6. Obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop
7. Za kulisami
Całość opisana jest bardzo przystępnym i prostym językiem. Moim zdaniem raczej skierowana do osób początkujących, chociaż mogę się mylić i może osoby zaawansowane i znające się na fotografii też znajdą w niej coś dla siebie :)
Każdy z rozdziałów zaczyna się od omówienia zdjęcia. Na początku trochę przeraziło mnie to, że zdjęcie jest pokazane za całe dwie strony więc jak dla mnie było to trochę mało czytelne ;)
Musiałam wyciągnąć książkę przed siebie aby lepiej przyjrzeć się fotografii ;) Jednak każde z
omawianych zdjęć jest pokazane później w mniejszych rozmiarach.
W pierwszym rozdziale zostały omówione najważniejsze zasady fotografii, między innymi typy plików i składowe ekspozycji. Pewnie większość zainteresowanych tematem zapoznała się już z książką „Ujęcia ze smakiem” Helene Dujardin. Muszę powiedzieć, że z tej którą dziś opisuję dowiedziałam się więcej a może raczej więcej zrozumiałam :) W końcu wiem jak ustawić tryby ekspozycji aparatu, co bardzo mnie cieszy :)
Bardzo fajnym dodatkiem do każdego rozdziału okazały się zadania do wykonania. Od razu po
przeczytaniu możemy zobaczyć czy rzeczywiście coś udało nam się dowiedzieć i z teorii przejść do praktyki, super sprawa.
W drugim rozdziale możemy dowiedzieć się jakiego sprzętu używa autorka zdjęć. Oczywiście poza wyborem aparatu znajdziemy tu także sugestie jakie obiektywy, statywy czy też blendy mogłyby się nam przydać.
Rozdział poświęcony oświetleniu jest dosyć obszerny. Najbardziej podobają mi się w nim obrazki przedstawiające kulisy ustawienia fotografowanej potrawy. Najpierw widzimy piękną fotografię a poniżej możemy dokładnie sprawdzić np. z której strony padało na nią światło naturalne lub sztuczne.
W rozdziale tym znajdziemy także ciekawostki typu, jak w najlepszy sposób wykorzystać światło z okna w restauracji.
Z rozdziałem stylizacja i rekwizyty miałam pewien problem. I tutaj znów pojawi się porównanie do książki „Ujęcia ze smakiem”. W tej pierwszej autorka preferuje jednak naturalne stylizacje, tak aby potrawę po zakończeniu sesji można było zjeść ze smakiem. Natomiast Nicole S.Young przedstawia kilka sztuczek z których z pewnością nie mogłabym skorzystać. Jeden przykład jaki podam to wkładanie tektury między poszczególne warstwy kanapki tak aby składniki dodały jej objętości...Nie wiem jakie Wy macie zdanie na ten temat ale ja a także moja rodzina zjadamy wszystko co przyrządzę, fotografuję i następnie przedstawiam Wam na blogu i portalach kulinarnych. Nie wyobrażam sobie wystylizować potrawy tylko po to aby ładnie wyglądała na zdjęciu a potem wylądowała w koszu. Owszem uwielbiam piękne fotki i sama dążę do tego aby być z moich zadowolona. Chciałabym aby ślinka ciekła wszystkim którzy na nie spojrzą jednak ze stylizacyjnych rad w tej książce z pewnością nie skorzystam.
Jeżeli kogoś bardzo interesuje temat stylizacji to jednak bardziej polecałabym książkę „Ujęcia ze smakiem”.
W rozdziale kadrowanie i kompozycja dowiecie się m.in. czym jest reguła trójpodziału czy też metoda trójkąta. Mi najbardziej spodobał się podrozdział na temat głębi ostrości. Mam z tym mały problem ale mam nadzieję, że z pomocą tej książki i oczywiście z praktyką osiągnę zamierzony efekt na zdjęciach :)
Jeśli chodzi o rozdział poświęcony obróbce zdjęć w programie to na ten moment go ominęłam. Nie korzystam z tak skomplikowanego programu i póki co nie zamierzam. Ale zauważyłam, że rozdział jest raczej dobrze opisany. Na początek autorka opisuje opcje dostępne w programie co z pewnością będzie ułatwieniem dla początkujących. Nanoszenie poprawek na zdjęcie jest przedstawione w krokach a na koniec rozdziału tradycyjnie praktyczne zadanie do wykonania.
W ostatnim rozdziale zobaczymy kulisy powstawanie poszczególnych zdjęć. Od stylizacji i dodatków poprzez oświetlenie i obróbkę zdjęć w programie graficznym, oczywiście z przedstawieniem efektu końcowego.
Podsumowując, książka bardzo mi się spodobała :) Polecam ją każdemu kto chce dowiedzieć się praktycznych informacji na temat sprzętu i robienia zdjęć. Piękne fotografie zachęcają do praktyki a przystępny język sprawia, że wiedza w łatwy sposób wchodzi do głowy :) -
Recenzja: ateliora.com 2012-08-14Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Naukowcy udowodnili, że w powiedzeniu „jemy oczami” jest sporo prawdy. Ich zdaniem patrzenie na zdjęcia potraw potęguje chęć jedzenia, ponieważ w pierwszej kolejności docierają do mózgu wrażenia wzrokowe, a dopiero potem smakowe i węchowe. Przygotowanie potraw przestało być koniecznością i obowiązkiem, a stało się hobby i odskocznią od stresu. Coraz więcej osób dzieli się w sieci swoimi kuchennymi osiągnięciami. Blogi kulinarne robią oszałamiającą karierę. Jednak przygotowanie pysznego dania, a oddanie go na fotografii, tak, aby oglądający przełykał ślinkę to jest nie lada sztuka.
Fotografia kulinarna dedykowana jest wszystkim osobom, które podobnie jak autorka, kochają gotować i fotografować. W książce Nicole S. Young znajdziemy omówienie podstaw fotografii kulinarnej, techniki oświetlenia żywności, zasady stylizacji oraz kompozycji, a także poznamy potrzebne rekwizyty. Sporą część zajmuje rozdział poświęcony obróbce zdjęć w programie Adobe Photoshop. Dzięki zamieszczonym poradom, nauczymy się ukrywać niedoskonałości przygotowanych potraw. Kierując się zasadą, że jednym ze sposobów uczenia się fotografii jest oglądanie i analiza zdjęć, autorka szczegółowo omawia wykonane przez siebie i zamieszczone w książce zdjęcia, odsłaniając kulisy ich powstania. Podobnie jak w innych publikacjach podręcznikowych wydanych przez wydawnictwo Helion, na końcu rozdziałów zamieszczono zadania do wykonania pozwalające zastosować zdobytą wiedzę.
Po książkę mogą sięgnąć zarówno osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z fotografią kulinarną, jak i ci, którzy pierwsze kroki mają już za sobą, a teraz chcą pogłębiać swoje umiejętności w tym zakresie. Publikacja ta na pewno dostarczy im wielu inspirujących pomysłów. Szczególnie jest to przydatna pozycja dla osób prowadzących blogi kulinarne. Jeżeli, ktoś sięgnie po tą książkę, szukając porad, np. jak uzyskać efekt parowania, jak odświeżyć ciasto lub, jak stworzyć imitację soczystego steku będzie rozczarowany, ponieważ takich informacji nie znajdzie. Autorka należy do tradycyjnej szkoły fotografii kulinarnej i pracuje tylko z prawdziwym jedzeniem. Dlatego książka nie przyda się profesjonalnym fotografom kulinarnym podchodzącym do tematu w sposób pragmatyczny i wykorzystującym w swojej pracy materiały zarówno ze sklepu spożywczego, jak i tekstylnego, czy z apteki.
Książka napisana jest prostym i zrozumiałym językiem. Dla jeszcze lepszego zrozumienia poruszanego problemu zamieszczono rzuty ekranowe. Zdjęcia zawarte w książce, uzupełnione są parametrami technicznymi i komentarzami. Bogaty materiał ilustracyjny jest dużym atutem tej książki.
Uwaga, nie należy jej studiować, gdy jest się głodnym.
Szczegóły książki
- Tytuł oryginału:
- Food Photography: From Snapshots to Great Shots
- Tłumaczenie:
- Marek Kania
- ISBN Książki drukowanej:
- 978-83-246-3859-8, 9788324638598
- Data wydania książki drukowanej :
- 2012-07-30
- Format:
- 200x230
- Numer z katalogu:
- 8454
- Książka w kolorze:
- Tak
- Zgłoś erratę
- Kategorie:
Fotografia cyfrowa » Techniki fotografowania
Spis treści książki
- Zrozumieć podstawowe zasady fotografii cyfrowej (11)
- Omawiamy zdjęcie (12)
- Omawiamy zdjęcie (14)
- Typy plików: RAW i JPEG (16)
- Balans bieli (19)
- Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (23)
- Zadania na koniec rozdziału (31)
- Narzędzia pracy (33)
- Omawiamy zdjęcie (34)
- Omawiamy zdjęcie (36)
- Aparaty cyfrowe (38)
- Obiektywy i ogniskowe (43)
- Statywy i akcesoria (48)
- Sprzęt oświetleniowy (50)
- Zadania na koniec rozdziału (53)
- Techniki oświetlania żywności (55)
- Omawiamy zdjęcie (56)
- Omawiamy zdjęcie (58)
- Zobacz światło (60)
- Charakter światła (61)
- Światło tylne jest najlepsze (66)
- Rodzaje światła (74)
- Akcesoria do modelowania światła (79)
- Zadania na koniec rozdziału (86)
- Sztuka prezentacji potraw (89)
- Omawiamy zdjęcie (90)
- Omawiamy zdjęcie (92)
- Co wziąć pod uwagę podczas stylizacji (94)
- Zapewnić najlepszą jakość (96)
- Podstawy stylizacji potraw (99)
- Wskazówki i sztuczki (104)
- Stylizacja z użyciem rekwizytów (116)
- Zadania na koniec rozdziału (123)
- Udoskonalaj zdjęcia poprzez dobrą kompozycję (125)
- Omawiamy zdjęcie (126)
- Omawiamy zdjęcie (128)
- Odnajdywanie równowagi (130)
- Perspektywa i kadrowanie (134)
- Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (142)
- Ostrość (146)
- Kształty, linie i kolory (149)
- Zadania na koniec rozdziału (155)
- Uwydatnianie najlepszych fragmentów zdjęcia (157)
- Omawiamy Adobe Photoshop (158)
- Rozpoczęcie pracy (162)
- Praca z plikami RAW (164)
- Podstawy Photoshopa (179)
- Sztuczki i triki w Photoshopie (192)
- Ostatnie poprawki (203)
- Zadania na koniec rozdziału (209)
- Fotografia żywności od początku do końca (211)
- Omawiamy zdjęcie (212)
- Omawiamy zdjęcie (214)
- Małże z makaronem linguine (217)
- Czekoladowe fondue (225)
- Koszyk z wiśniami (233)
- Chleb bananowy (243)
- Sajgonki z krewetkami (249)
- Tosty francuskie (257)
- Pierożki z farszem wieprzowym (265)
- Makaron na widelcu (273)
- Podsumowanie (281)
WSTĘP (7)
ROZDZIAŁ 1: PODSTAWY FOTOGRAFII (11)
ROZDZIAŁ 2: Sprzęt fotograficzny (33)
ROZDZIAŁ 3: OŚWIETLENIE (55)
ROZDZIAŁ 4: Stylizacja i rekwizyty (89)
ROZDZIAŁ 5: Kadrowanie i kompozycja (125)
ROZDZIAŁ 6: Obróbka zdjęć w programie Adobe® Photoshop® (157)
ROZDZIAŁ 7: Za kulisami (211)
SKOROWIDZ (282)
Helion - inne książki
-
Promocja Promocja 2za1
Ta książka szczególnie przyda się osobom, które rozpoczynają pracę z Angularem. Dzięki niej szybko zaczniesz tworzyć aplikacje z wykorzystaniem wiersza poleceń (CLI), pisać testy jednostkowe i używać stylów zgodnych ze standardem Material Design. Dowiesz się również, jak wdrażać aplikacje w środowisku produkcyjnym. W tym wydaniu zaprezentowano wiele nowych funkcjonalności i praktyk ułatwiających pracę twórcom frontendów. Dodano nowy rozdział poświęcony klasie Observable i bibliotece RxJS, a także rozszerzono zakres informacji o obsłudze błędów i debugowaniu w Angularze. Poszczególne zagadnienia zostały zilustrowane przykładami rzeczywistych rozwiązań, a prezentowany kod powstał zgodnie z najlepszymi praktykami programistycznymi.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(53,40 zł najniższa cena z 30 dni)
53.40 zł
89.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
To książka przeznaczona dla osób, które pracują ze zbiorami danych. Jest praktycznym przewodnikiem po koncepcjach algebry liniowej, pomyślanym tak, by ułatwić ich zrozumienie i zastosowanie w użytecznych obliczeniach. Poszczególne zagadnienia przedstawiono za pomocą kodu Pythona, wraz z przykładami ich wykorzystania w nauce o danych, uczeniu maszynowym, uczeniu głębokim, symulacjach i przetwarzaniu danych biomedycznych. Dzięki podręcznikowi nauczysz się arytmetyki macierzowej, poznasz istotne rozkłady macierzy, w tym LU i QR, a także rozkład według wartości osobliwych, zapoznasz się też z takimi zagadnieniami jak model najmniejszych kwadratów i analiza głównych składowych.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(46,20 zł najniższa cena z 30 dni)
46.20 zł
77.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Skupiamy się w niej na prostych projektach z użyciem legendarnego układu scalonego 555, określanego też jako NE 555. Jest to chip, który pozwala na realizację wielu funkcji, na przykład skonstruowanie układu czasowego czy multiwibratora. Zaprojektowany i skonstruowany przez Hansa R. Camenzinda w 1970 roku, zrobił niesamowitą karierę - jeszcze na początku XXI wieku co roku na potrzeby przemysłu powstawał miliard takich układów. Teraz o wszechstronności NE 555 możesz się przekonać osobiście, projektując i uruchamiając między innymi różnego rodzaju czujniki, generatory, lampki czy mierniki czasu. Sprawdź, jak szerokie zastosowanie ma NE 555!- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(29,94 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Oto praktyczny, przystępnie napisany przewodnik, który stanowi wprowadzenie do pracy z technologią Blazor. Opisuje możliwości modeli Server i WebAssembly, przedstawia także krok po kroku proces powstawania aplikacji internetowej. Dzięki temu płynnie przejdziesz do tworzenia projektów Blazor, nauczysz się składni języka Razor, będziesz też weryfikować zawartość formularzy i budować własne komponenty. W tym wydaniu omówiono również generatory kodu źródłowego i zasady przenoszenia komponentów witryn utworzonych w innych technologiach do platformy Blazor. W trakcie lektury dowiesz się, jak tworzyć uniwersalne aplikacje za pomocą wersji Blazor Hybrid wraz z platformą .NET MAUI.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(41,40 zł najniższa cena z 30 dni)
41.40 zł
69.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Jeśli słowo „szyfr” budzi w Tobie przyjemny dreszczyk emocji, mamy dla Ciebie prawdziwą gratkę. Już za chwilę poznasz największe tajemnice ludzkości. Prezentowane w tej książce tajemnicze kody służyły dyplomatom, armiom pierwszej i drugiej wojny światowej, wreszcie zimnowojennym szpiegom. Były kamyczkami, które wywołały lawinę rewolucji informatycznej. Bez żadnej przesady - oto szyfry, które decydowały o losach świata. I wciąż o nich decydują.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(25,35 zł najniższa cena z 30 dni)
23.40 zł
39.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Ta książka stanowi wszechstronne omówienie wszystkich bibliotek Pythona, potrzebnych naukowcom i specjalistom pracującym z danymi. Znalazł się tu dokładny opis IPythona, NumPy, Pandas, Matplotlib, Scikit-Learn i innych narzędzi. Podręcznik uwzględnia przede wszystkim ich aspekty praktyczne, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w rozwiązywaniu codziennych problemów z manipulowaniem, przekształcaniem, oczyszczaniem i wizualizacją różnych typów danych, a także jako pomoc podczas tworzenia modeli statystycznych i modeli uczenia maszynowego. Docenią go wszyscy, którzy zajmują się obliczeniami naukowymi w Pythonie.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(77,40 zł najniższa cena z 30 dni)
77.40 zł
129.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Z tą książką stopniowo nauczysz się prostego, podstawowego kodu, a potem bardziej złożonych instrukcji AVX. Nabierzesz wprawy w czytaniu kodu asemblera i zaczniesz łączyć go z kodem w językach wyższego poziomu. Co ważniejsze, teorię ograniczono tu do niezbędnego minimum, za to dokładnie opisano dostępne narzędzia, omówiono sposób ich użytkowania i możliwe problemy. Kod natomiast został zaprezentowany w postaci kompletnych programów asemblera, co pozwoli Ci na dowolne testowanie, zmienianie i inne eksperymenty. W ten sposób przygotujesz się do samodzielnego badania różnych obszarów AVX i korzystania z oficjalnych podręczników Intela.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(50,05 zł najniższa cena z 30 dni)
46.20 zł
77.00 zł (-40%) -
Bestseller Promocja Promocja 2za1
To trzecie, zaktualizowane i uzupełnione wydanie bestsellerowego podręcznika programowania w Pythonie. Naukę rozpoczniesz od podstawowych koncepcji programowania. Poznasz takie pojęcia jak zmienne, listy, klasy i pętle, a następnie utrwalisz je dzięki praktycznym ćwiczeniom. Dowiesz się, jak zapewnić interaktywność programom, i nauczysz się poprawnego testowania kodu przed dodaniem go do projektu. W kolejnych rozdziałach przystąpisz do praktycznej realizacji trzech projektów: gry zręcznościowej inspirowanej klasyczną Space Invaders, wizualizacji danych za pomocą dostępnych dla Pythona niezwykle użytecznych bibliotek i prostej aplikacji internetowej, gotowej do wdrożenia na serwerze WWW i opublikowania w internecie.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(71,40 zł najniższa cena z 30 dni)
71.40 zł
119.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
To książka przeznaczona dla profesjonalnych administratorów i użytkowników Linuksa. Dzięki niej szybciej zrozumiesz, w jakim stopniu dobre zarządzanie systemami na poziomie systemu operacyjnego może wynieść działanie infrastruktury biznesowej na zupełnie inny poziom. Znajdziesz tu najlepsze praktyki zarządzania systemami ― począwszy od wyboru optymalnej dystrybucji Linuksa, poprzez zaprojektowanie architektury systemu, skończywszy na strategiach zarządzania przeprowadzanymi w nim poprawkami i aktualizacjami. Sporo miejsca poświęcono różnym metodom automatyzacji części zadań administratora, a także schematom tworzenia kopii zapasowych i odzyskiwania danych po awarii. Zaproponowano również ciekawe podejście do rozwiązywania problemów, dzięki któremu można szybciej uzyskać satysfakcjonujące rozwiązanie i uniknąć poważniejszych szkód.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(57,84 zł najniższa cena z 30 dni)
53.40 zł
89.00 zł (-40%) -
Promocja Promocja 2za1
Scrum to sposób na kreatywność i współpracę w każdym projekcie. Książka Scrum dla bystrzaków wprowadzi Cię w ten popularny świat zwinnych ram postępowania w zakresie zarządzania projektami i pokaże, jak Scrum pomaga w pobudzaniu innowacyjności w każdej firmie lub branży, a nawet w życiu prywatnym. Nie musisz być programistą, by korzystać ze sprintów i z innych cech charakterystycznych dla scrumowej metody. Uratuj więcej istnień ludzkich, polepsz edukację swoich dzieci, zoptymalizuj strategię publikacji, zwiększ lojalność klientów, zarządzaj portfelem emerytalnym, zaplanuj ślub — masz nieograniczone możliwości. Stosuj Scruma, by osiągać cele — ten przewodnik pokaże Ci, jak to zrobić.- Druk
- PDF + ePub + Mobi pkt
(41,40 zł najniższa cena z 30 dni)
41.40 zł
69.00 zł (-40%)
Zamknij
Przeczytaj darmowy fragment
Dzięki opcji "Druk na żądanie" do sprzedaży wracają tytuły Grupy Helion, które cieszyły sie dużym zainteresowaniem, a których nakład został wyprzedany.
Dla naszych Czytelników wydrukowaliśmy dodatkową pulę egzemplarzy w technice druku cyfrowego.
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Druk na żądanie":
- usługa obejmuje tylko widoczną poniżej listę tytułów, którą na bieżąco aktualizujemy;
- cena książki może być wyższa od początkowej ceny detalicznej, co jest spowodowane kosztami druku cyfrowego (wyższymi niż koszty tradycyjnego druku offsetowego). Obowiązująca cena jest zawsze podawana na stronie WWW książki;
- zawartość książki wraz z dodatkami (płyta CD, DVD) odpowiada jej pierwotnemu wydaniu i jest w pełni komplementarna;
- usługa nie obejmuje książek w kolorze.
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas: sklep@helion.pl
Książka drukowana
Oceny i opinie klientów: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła Nicole S. Young (6) Weryfikacja opinii następuję na podstawie historii zamówień na koncie Użytkownika umieszczającego opinię. Użytkownik mógł otrzymać punkty za opublikowanie opinii uprawniające do uzyskania rabatu w ramach Programu Punktowego.
(4)
(1)
(0)
(1)
(0)
(0)
Oceny i opinie poprzedniego wydania
więcej opinii
ukryj opinie