Katalog książek

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63




© Helion 1991-2016

Lauret zaufanych opinii
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia...

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

Autor: 

Ocena:
   4.5/6  Opinie  (3)
Stron: 288
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka)
Wydawca: Helion
Cena:
59,00 zł

Uwiecznij swoje osiągnięcia kulinarne!

Gdy otworzysz jakąkolwiek książkę kucharską, natkniesz się na atrakcyjne zdjęcia gotowych posiłków. Z pewnością ich autorzy muszą mieć silną wolę, skoro nie pałaszują fotografowanego przedmiotu, zanim nie skończą sesji. Ale silna wola nie wystarczy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Co jeszcze jest potrzebne do osiągnięcia rewelacyjnego efektu?

W tej książce znajdziesz bogate menu najlepszych porad, dzięki którym osiągniesz swój cel. Wybierzesz odpowiedni sprzęt, oświetlenie oraz rekwizyty. Ponadto zapoznasz się z możliwościami programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć oraz technikami maskowania niedoskonałości przygotowanych posiłków. Ta książka jest idealną pozycją dla Ciebie, niezależnie od tego, czy potrzebujesz zdjęć do swojego bloga kulinarnego, czy też chcesz pochwalić się własnymi osiągnięciami przed znajomymi na Facebooku. Jedno jest pewne - jeśli zastosujesz się do porad z tej książki, Twoje zdjęcia sprawią, że wszystkim przyjaciołom ślinka pocieknie wprost na klawiaturę!

Obejrzyj recenzję video od Ziołowy Zakątek:


 

i od Kotlet.tv:

 

 

 

 

 

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat fotografowania żywności:

  • Wybierz odpowiedni sprzęt
  • Oświetl odpowiednio fotografowany posiłek
  • Stylizuj przygotowane potrawy
  • Korzystaj z rekwizytów
  • Ulepsz zdjęcia w Photoshopie

Pamiętaj o jednej zasadzie - najpierw zdjęcia, potem uczta!


Patroni medialni:

WSTĘP (7)

ROZDZIAŁ 1: PODSTAWY FOTOGRAFII (11)

  • Zrozumieć podstawowe zasady fotografii cyfrowej (11)
  • Omawiamy zdjęcie (12)
  • Omawiamy zdjęcie (14)
  • Typy plików: RAW i JPEG (16)
  • Balans bieli (19)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (23)
  • Zadania na koniec rozdziału (31)
ROZDZIAŁ 2: Sprzęt fotograficzny (33)

  • Narzędzia pracy (33)
  • Omawiamy zdjęcie (34)
  • Omawiamy zdjęcie (36)
  • Aparaty cyfrowe (38)
  • Obiektywy i ogniskowe (43)
  • Statywy i akcesoria (48)
  • Sprzęt oświetleniowy (50)
  • Zadania na koniec rozdziału (53)
ROZDZIAŁ 3: OŚWIETLENIE (55)

  • Techniki oświetlania żywności (55)
  • Omawiamy zdjęcie (56)
  • Omawiamy zdjęcie (58)
  • Zobacz światło (60)
  • Charakter światła (61)
  • Światło tylne jest najlepsze (66)
  • Rodzaje światła (74)
  • Akcesoria do modelowania światła (79)
  • Zadania na koniec rozdziału (86)
ROZDZIAŁ 4: Stylizacja i rekwizyty (89)

  • Sztuka prezentacji potraw (89)
  • Omawiamy zdjęcie (90)
  • Omawiamy zdjęcie (92)
  • Co wziąć pod uwagę podczas stylizacji (94)
  • Zapewnić najlepszą jakość (96)
  • Podstawy stylizacji potraw (99)
  • Wskazówki i sztuczki (104)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (116)
  • Zadania na koniec rozdziału (123)
ROZDZIAŁ 5: Kadrowanie i kompozycja (125)

  • Udoskonalaj zdjęcia poprzez dobrą kompozycję (125)
  • Omawiamy zdjęcie (126)
  • Omawiamy zdjęcie (128)
  • Odnajdywanie równowagi (130)
  • Perspektywa i kadrowanie (134)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (142)
  • Ostrość (146)
  • Kształty, linie i kolory (149)
  • Zadania na koniec rozdziału (155)
ROZDZIAŁ 6: Obróbka zdjęć w programie Adobe® Photoshop® (157)

  • Uwydatnianie najlepszych fragmentów zdjęcia (157)
  • Omawiamy Adobe Photoshop (158)
  • Rozpoczęcie pracy (162)
  • Praca z plikami RAW (164)
  • Podstawy Photoshopa (179)
  • Sztuczki i triki w Photoshopie (192)
  • Ostatnie poprawki (203)
  • Zadania na koniec rozdziału (209)
ROZDZIAŁ 7: Za kulisami (211)

  • Fotografia żywności od początku do końca (211)
  • Omawiamy zdjęcie (212)
  • Omawiamy zdjęcie (214)
  • Małże z makaronem linguine (217)
  • Czekoladowe fondue (225)
  • Koszyk z wiśniami (233)
  • Chleb bananowy (243)
  • Sajgonki z krewetkami (249)
  • Tosty francuskie (257)
  • Pierożki z farszem wieprzowym (265)
  • Makaron na widelcu (273)
  • Podsumowanie (281)
SKOROWIDZ (282)

Najczęściej kupowane razem:
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła plus Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Najlepsze wskazówki plus Sztuka fotografowania. 60 pomysłów na lepsze zdjęcia
Cena zestawu: 134,21 zł 157,90 zł
Oszczędzasz: 23,69 zł (15%)
Dodaj do koszyka
zestaw0 Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
6
(1)
5
(1)
4
(0)
3
(1)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 3

Średnia ocena
czytelników

  


okladka
  Ocena : 6 

Tak książka jest podstawa każdej osoby uwielbiającej połączenie kulinarii i fotografii, lub po prostu prowadzącej bloga kulinarnego. zawarte są w niej wszystkie podstawowe informacji , zarówno dla osoby początkującej , jak i już bardziej profesjonalnych fotografików. Wszystko świetnie pokazane na przykładach i wytłumaczone prostym , zrozumiałym językiem. Czyta się ją przyjemnie i łatwo przyswaja zawarte w niej informacje.
  Ocena : 5 

Jest to pozycja która odkryła przede mną tajniki fotografii kulinarnej. Różnorodność tematów opisanych w książce od metod po techniki i gotowe pomysły pozwoliły mi ze swobodą i komfortem uczyć się fotografii od A do Z. Książka to doskonały przewodnik dla osób gotujących i fotografujących.
  Ocena : 3 

Zdecydowanie cenna jedynie dla początkujących. Dokładnie omówione podstawy fotografii, bez zbędnego lania wody. Natomiast zdjęcia dalekie od arcydzieł, zaczynasz powątpiewać, czy możesz się czegoś nauczyć od osoby, która robi zdjęcia zaledwie poprawne. W tej tematyce polecam książkę Helene Dujardin, przepiękne fotografie i ogrom wiedzy.